Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 22:32 - Доброто тук е само малка искрица надежда!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1227 Коментари: 1 Гласове:
0



Алчни доктори мамят касата, рискуват живота на пациенти

 

Хванати в крачка медици бълват гневни заплахи към проверяващите

 

image

 Мая ПАСКОВА

Много сме ти се наканили и рано или късно ще ти го върнем тъпкано, но много ще те боли. Не се е..вай с нас" - това е есемес на телефона на служителка в Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) - Плевен. Ако контролната дейност е произвол, заплахите - поздрави, а циничното поведение - арбитраж, тогава какво правим, заяви пред медиите директорът на плевенската каса д-р Венцислав Михов. За тази заплаха е сезирана прокуратурата, както и за драстични нарушения в пет лечебни заведения и на трима бивши служители на РЗОК - директор, зам.-директор и куриер. Ще има и още, обяви Михов. Защото досега контролната дейност е била неглижирана. За 10-те месеца на тази година тя се е завишила с 60%, 53 от проверките са били по жалби на пациенти.

Мъж с диагноза инсулт, който спешно се нуждае от прием в болница, е върнат със собствен превоз при джипито си за направление за скенер на глава. Принуден е и да заплати изследване, което е включено в цената на клиничната пътека. В последствие, поради ненавременно оказана медицинска помощ, умира.

Седемнайсет пък са отчетените прегледи на пациенти след датата на тяхната смърт.

По време на междинен контрол на медицинска документация в три болници не са открити 18% от болните, които иначе са хоспитализирани. Бременни жени със заплашващ аборт според документацията, са били издирвани от персонала в близките кафенета, но така и не са се появили по време на проверката. Очаквали се и хоспитализирани деца да дойдат след 1 - 2 часа за инжекции, а на други като болни били заведени и придружаващите майки. Акушерка преглеждала бременна, като по телефона получавала инструкции от акушер-гинеколога, който по график трябвало да води раждането. В друга болница пък пациенти лежали с проблеми на опорнодвигателния апарат, а ходели пеша 20 - 30 минути до медицински център за терапевтични процедури, след което се връщали обратно в болницата като на хотел. Пак там малки деца с бронхопневмония и пиелонефрит първите 24 часа след приемането в болницата не са лекувани. Венозен антибиотик при бронхопневмония е част от алгоритъма на тази клинична пътека, но болните малчугани приемали медикаментите през устата при изписан и отчетен по пътеката венозен, който после се връщал в аптеката. Децата с пиелонефрит вместо незабавно да бъдат лекувани с антибиотик, 24 часа родителите са обучавани как да извършват генитален тоалет на детето със смрадлика. Масово диабетно болни се изписвали без да бъде компенсирана въглехидратната обмяна и обикновено на другия ден те пак постъпвали в болницата.

Част от засечените като фантоми документирани, а не намерени при проверката от касата болни, още на другия ден били изписани. Други хоспитализирани пък след два дни лечение в болнична обстановка били изписани с подобрение в бъдеща дата. Действителното лечение и описаното в документацията значително се разминавали. А понякога подписът си слагал специалист, който бил в отпуск и изобщо не знаел за кой пациент става дума. Или пък очен специалист лекува пациент с вътрешно заболяване. Отчетени са медико-диагностични изследвания на лица, които не са здравноосигурени, като са използвани личните данни на техни здравноосигурени близки. Пред РЗОК са представени за заплащане медико-диагностични дейности, които не са били извършени реално, а голяма част от пациентите не познават и не са виждали лекаря-специалист, който е издал направлението за тях. В 12 от случаите стоматолози отчитат извършени манипулации, а пациентите декларират, че никога не са ги посещавали. Същото важи и за извършени фиктивни операции. Пестят се изследвания на болни или се отчитат предишни с давност от 1 година. Как се лекуват при такива резултати, не е ясно. С направление при специалист пък пациентът има право в рамките на 45 дни на контролен преглед. Оттук идва и "недоразумението" с прегледа на мъртъвци, които са починали в този период, но лекарят е отчел вторичен преглед.

Това са само част от случаите, регистрирани при проверките на РЗОК и изнесени от д-р Анета Сурджийска - началник отдел "Договаряне, обработка и контрол на изпълнението на медицинска помощ, дентална помощ и аптеки".

"Медицинските услуги са стока. Тя е неосезаема, не може да се складира, консумира се в момента в присъствието на производителя и на получателя. Нетрайна е, а качеството й зависи от този, който я произвежда. Целите на дейността са противоречиви. Някои се стремят да дадат здраве, други - към максимална печалба. Едни се стремят да получат здраве, а други да възвърнат вложените средства по-бързо. А третият, платецът, т. е. касата, е необходимост. Специфичният пазар на тази стока не зависи от търсенето, предлагането и очакваната на пазара цена, а от очаквания бюджет на НЗОК. Не се говори за качество и обем на извършените медицински услуги, а за бюджет на касата. Вярно е, недофинансирани са здравните заведения, но би трябвало пазарът да намести нещата. Непрекъснато се появяват нови болници и трябва да се разбере за тях ли или за медицинска помощ се плаща. Дефицитът в нормативни документи доведе дотам, че започна да се говори за корупцията в здравеопазването като за нещо нормално. А тук корупцията, макар и в малки суми, е опасна, защото става дума за живота и здравето на хора. Опасявайки се, че трябва да си платят, пациентите отлагат лечението си докато стане фатално за тях", описа ситуацията д-р Михов. Според него лечебните заведения търсят влияние и известен лобизъм в обществото, а този лобизъм не винаги е с най-чиста цел, защото се демонстрира загриженост към пациентите, а всъщност единственият интерес е печалбата на лечебното заведение.

За тази година разпределението на средства за извършена медицинска помощ от касата е 60 млн. лв. за областта. Санкциите, които са наложени на нарушителите за безотговорно действие или бездействие, за отчетена, но неизвършена дейност, са за около 200 хил. лв., като подлежат на арбитраж. Засиленият контрол, който е обърнат и към служителите в РЗОК, има за цел да ограничи корупцията и да спре кражбите, убеден е директорът на касата в Плевен д-р Михов. Въпреки че на местно ниво осъдени по такива обвинения няма. А само заплахи и лични нападки, които са характерни за един по-различен от демокрацията обществен строй, категоричен е той./BG Север/


 

Съжалявам, но това е съществената част от нашето ежедневие. Като се има предвид, че живея близо до  диспансеризиран човек, който на 27 дни трябва да:


1.отиде при личния лекар за направление

------------------------------------------------------------------------

2. да отиде при лекуващия лекар-специалист

-------------------------------------------------------------------------

3. след това да отиде при още един специалист за контрол на рецептата

------------------------------------------------------------------------

4. най-накрая може да отиде в аптеката да си вземе животоподдържащото лекарство

-------------------------------------------------------------------------

Ако е в София - няколко дни, а ако е от провинцията... Надниквал ли е някой в карттотеките с болничните картони...

Не ми се разказва за тези случаи, когато има някакво друго заболяване или  криза постоянното заболяване..., когато човек просто не може да се придвижва.

Какво здравеопазване е това...

За мен е видимо, че както в здравеопазването, така и в цялата ни икономика са на доста  важни и отговорни постове са поставени специалисти с псевдоморал, не да работят за укрепването и просперитета на съответната област, а за да прибират суха пара каквато и откъдето дойде.

Все пак се радвам,  че  специалиста, който ни лекува е изключително способна и почтен човек. Надявам се, така да е и в бъдеще и съм и благодарен, много благодарен!





Тагове:   малка,   надежда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Strah
27.11.2008 23:32
Tova me plashi, stanahme kato Amerika! Za zhalost samo v loshotiite.... Gleadite filma "Sicko" , da te hvane strah na kogog se doveriavame i ot kogog tursim podkrepa...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318105
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930