Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2008 17:32 - Сагата Коритаров
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.11.2008 17:51


Уволнението на журналиста Георги Коритаров от "Нова телевизия" се е обсъждало от три дни, съобщава в днешния си брой в. "24 часа".

Коритаров, който водеше сутрешния блок на телевизията и имаше авторска рубрика в него "Коритаров Live", беше освободен вчера, като официалния мотив за това беше" неспазването от стана на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели".

Ден по-рано вестник "Уикенд" излезе с челна статия, в която твърди, че Коритаров бил изнудвал шефа на "Лукойл" Валентин Златев за 3 млн.лв. В събота  "24 часа" съобщава, позовавайки се на неназовани източници, "запознати с бизнеса на Златев", че преди три-четири месеца журналистът отишъл в кабинета на шефа на "Лукойл" и му предложил да направи съвместно дружество с общината за земи в района Боровец и Самоков, след което да вдигне капитала и да изолира местните от проекта, а Коритаров да получи процент от сделката като посредник.

Цитират се - отново анонимни - източници от "Лукойл", според които след отказа на Златев да се включи, в сутрешния блок на "Нова телевизия" била поканена Светла Василева, шеф на "Топлофикация" в Правец. Тя била представена в предаването като информатор на германския журналист Юрген Рот  обвинила фамилията Златеви, че са купили и притежават Правец.

Вестникът публикува и част от писмо, за което твърди, че е изпратено от Валентин Златев до изпълнителния директор на "Нова телевизия" Якоб Андерсън. В него се казва, че Коритаров му е предложил съвместен бизнес и че след отказа е започнал да разговаря с него "чрез ефира на своето авторско предаване "Коритаров Live". Настоява се за административни санкции срещу журналиста и се посочва, че в противен на СЕМ и прокуратурата ще бъдат предоставени доказателства за разговора. В статията на "Уикенд" се твърди, че част от разговорите между Коритаров и Златев били записани от хора на шефа на "Лукойл", а камерите в офиса са заснели посещението на журналиста в офиса и как чертае границите на земите.

"Предполагам, че ще прозвучи по-достоверно, ако ви кажа, че съм изнудвал руския президент Дмитрий Медведев да даде независимост на Чечня, отколкото, че съм изнудвал Валентин Златев", отговаря Георги Коритаров пред "24 часа". Вчера пред "Дневник" той се извини за критичното си отношение към Юрген Рот и допълни, че случващото се с него потвърждавало тезата на германския журналист за това кой управлява България. Коритаров уточни още, че е отказал да подпише предложената му молба за прекратяване на договора му с телевизията. В интервю за "Капитал" пък той посочи, че уволнението му е функция от публикация в жълт вестник.

"Решението за освобождаването на Коритаров беше много тежко. Причината обаче не се казва Валентин Златев", казва пред "24 часа" главният консултант на телевизиите на MTG у нас Силва Зурлева. Тя отказала да коментира повече решението на "Нова телевизия".

Вестникът обаче цитира "офиса на Валентин Златев", от който обяснили: "Има такъв неприятен случай. Докладвахме на ръководството на Нова телевизия и благодарим за реакцията. Знаем, че българската журналистика не се състои само от хора като Коритаров".

Дали си заслужава - ще видим, но нека помним и това! Да го наречем Сагата Коритаров!!!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319002
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930