Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 10:56 - Този автор, пак го чета
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
0



Ей, депутатите. Много сте нагли, бе Скандалът със спрените тази седмица окончателно и завинаги 220 милиона евро по програма ФАР затъмни един друг, не по-малко отвратителен скандал: група български депутати внесоха един нагъл и безсрамен законопроект. Той е подписан от двама т.нар. народни представители – Ваньо Хърков от “Атака” и Костадин Кобаков от БСП. Законопроектът предвижда депутатите, навършили 55 години, да получават право на пенсия, ако не са избрани в следващия парламент, независимо от осигурителния стаж. Предложението е пенсионираните депутати да получават 70 процента от сегашната си заплата, което се равнява на 1400 лева.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Браво и ашколсун.

По-нататък в мотивите си т.нар. народни представители Кобаков и Хърков пишат, че проектът цели да се уеднакви българската пенсионна система с тази в Европейската общност. Е, това вече е върхът, ама наистина. За депутатите – европейска пенсионна система. За останалите българи – топла супа, да си я духат.

Почти по същото време, в което Кобаков и Хърков законодателстваха в т.нар. български парламент, правителството на Сингапур обяви, че е взело решение за сериозно намаление на заплатите на президента, премиера и други високопоставени служители във връзка със световната финансова криза. Заплатите на висшите държавни служители ще бъдат съкратени с около 19%.

После Сингапур била азиатска държава, а България – европейска.

А, стига, бе.

Пламен Орешарски, който е титулярен финансов министър, неотдавна заяви, че заради кризата българите ще трябва да затегнат коланите, след като в продължение на месеци твърдеше, че такова животно като криза за България нема.

Чудесно, да затегнем коланите.

Обаче трябва да се почне от тези, които най-много имат – като Орешарски и целия кабинет, депутатите, чиновниците по министерствата. Като начало ще е достатъчно, ако въпросните хора не получат 13-а заплата. Понеже не е реалистично да се очаква, че сами ще си намалят заплатите, както правят това сингапурците, а и каква 13-а заплата, след като точно тези хора станаха причина България току-що да загуби 220 милиона евро европейски пари.

След това – да се орежат надутите разходи в администрацията. Съвършено правилно депутатът от СДС Мартин Димитров предлага да бъдат закрити три министерства – на извънредните ситуации, по европейските въпроси и на държавната администрация. От тях полза наистина никаква, но пък колко пари харчат – не е истина.

Ако видим подобни действия от властта, може и ние да си помислим дали да затегнем коланите.

А по въпроса за депутатските пенсии има ясно и кристално решение – ако са останали истински народни представители, да внесат контрапроект на този на Кобаков и Хърков. И в него да пише, че депутатите се пенсионират, след като навършат предвидената в закона възраст, а пенсията им е равна на средната за страната. В момента тя е около 165 лева.

Ако през мандата си са направили така, че тя се е вдигнала, и те ще вземат повече.

Това е “толкоз просто и логично”.

Нали?

Бих направил и аз такъв коментар, но пък като има готов, защо да не го подкрепя! Подкрепям!



Тагове:   автор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318895
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930