Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2008 10:01 - Ало, Даскалов пак много знаеш!!!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0



Весела Коледа, Василев. И без див популизъм, моля Неотдавна министърът на държавната администрация Николай Василев излезе с идеята министерствата и държавните ведомства да не изпращат картички за Коледа и Нова година. Така щели да се спестят пари, мотивира се той. Съпартиецът му и министър на образованието Даниел Вълчев, който иначе е безкрайно циничен – но навярно всеки мислещ човек, който седи в правителството на Станишев би се превърнал в циник – го репликира, че повереното му министерство не праща кошници с луканка и алкохол, та да направи някаква грандиозна икономия. На фона на 3 милиарда бюджет на просветното министерство, че 3 хиляди ще идат за картички, е нищо, каза Вълчев.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

И е прав.

Вярно е, че кризата - въпреки доскорошното мнение на финансовия министър Пламен Орешарски – е вече в тук, обаче не в отказа от новогодишни поздравления е разковничето. В България има 18 министерства плюс премиер – за какво ли го има, плюс няколко агенции с ранг на министерства. Ако Вълчев не лъже – а този път не е като при учителската стачка, няма за какво – и бюджетът за картички на едно ведомство е около 3 хиляди лева, ще се спестят има-няма 100 хиляди. Разхвърляно на 2,5 милиона пенсионери например това е по 4 стотинки на човек. Можете да им викате василевки, за по-кратко.

Това, което прави министърът на държавната администрация, е див популизъм. Кой знае, може би един човек, след като е бил осем години непрекъснато министър при Сакскобургготски и Станишев, почва да губи реална представа за нещата.

Властта наистина трябва да дава пример за пестеливо харчене, понеже това са пари на данъкоплатците, но не от картичките трябва да се почне.

А от самите министерства. Министър Василев се хвали пред един проправителствен вестник, че откакто е министър, бил пътувал само с икономична класа по аеролиниите и така бил спестил на бюджета огромна сума пари. Вярно е, той доста отдавна е министър.

Но независимо от „икономичните” си пътувания министърът и ръководеното от него министерство излизат на българския данъкоплатец доста скъпо. За следващата година например министерството има да харчи близо 82 милиона лева.

И какво получаваме срещу това?

Дали администрацията е станала по-компетентна, по-малко крадлива, по-услужлива, по-дружелюбна към гражданите? Дали имаме функциониращо електронно правителство, което позволява по интернет да се плащат данъци, да се правят справки, да се внасят осигуровки и изобщо всички онези неща, с които българската администрация обича да убива времето на данъкоплатците? А конкретно проектът за електронно правителство започна още по времето на Димитър Калчев – вече покойник – в мандата на предишното правителство. И какво има дотук? Големи думи и локуми.

А какво например върши Министерството на извънредните ситуации начело с фамозната Емел Етем? Не кой знае какво, обаче има бюджет от 183 милиона лева. Готов ли е телефон 112? Когато тази година падна първият сняг – който само за България и някои африкански държави е извънредна ситуация – дали министерството успя да реагира наистина адекватно?

Само ако се закрият тези две абсолютно излишни министерства, икономията за бюджета ще е над 250 000 000 лева. Отделно от това ще има и допълнителен, скрит икономически ефект, понеже Никито Василев и Емел Етем няма да могат да извършват поразиите, които сега извършват.

Така че – не в картичките е проблемът, г-н Василев. И по-полека с популизма, че ни идва малко в повече.

Прав  е г-н Даскалов!



Тагове:   Много,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318129
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930