Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2009 14:08 - Хайде стига с този Маркс, ама наистина ли?
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0



Маркс възкръсна от пепелта

02.03.2009

Представителите на икономическия елит на САЩ и ЕС цитират Карл Марк и се готвят за социални сътресения. По мнението на болшинството, на връщането на „призрака на комунизма” ще могат да противостоят само съгласуваните действия на всички икономически развити страни в света и жестокият държавен контрол върху финансовите пазари.

На фона на рязкото нахлуване на държавата в пазарната икономика и национализацията на частните банки и компании, въпросът за съхраняване на капиталистическия модел на света стана централен едновременно на две конференции.

„Сегашната криза стана изпитание за капитализма. Сигурен съм, че капитализмът ще преживее кризата и ще оживее, но финансовата система се нуждае от преразглеждане. И аз не съм сигурен, че тя някога ще се възстанови в своя либерален вид”, заяви по време на закрита конференция в Центъра по капитализъм и общество към Колумбийския университет главният антикризисен съветник на президента на САЩ Пол Волкър. По думите му, „времето на разюздания капитализъм потъна в миналото заедно с краха на най-големите банки на САЩ и новият капитализъм трябва да стане по-регулируем и по-наблюдаван”.

Разочарован от либералния капитализъм е и Джордж Сорос, култов инвеститор и спекулативен борсов играч. „Пазарният фундаментализъм, вярата в това, че пазарът може сам да се коригира, доведе до дерегулация на глобалния пазар… Банкрутът на Lehman Brothers бе колапс за финансовата система, която бе включена на изкуствен апарат за поддържане на живота и тя е държи в момента само на него”, алегорично изказа той своето мнение на срещата в Колумбийския университет. По мнението му: „Тази финансова криза много напомня за колапса на съветската система, на която бях свидетел. И тогава, и сега хората не разбираха какво се случва”.

Според мнението на болшинството водещи икономисти, единственият способ да се спаси съществуващия икономически модел в света ще бъде ожесточаване на държавния контрол над всички финансови институции. „Без национализация на най-големите банки вече е невъзможно да се възстанови доверието към банковата система. Банките трябва да бъдат национализирани, за да може държавата да насочи своя капитал за кредитиране на реалния сектор на икономиката”, сигурен е лауреатът на Нобеловата награда за 2006 г., директорът на Центъра по капитализъм и общество Едмунд Фелпс.

„По-добре да се пререгулира, но бързо, отколкото да не се недорегулира и да се забави. Повече не трябва да се разчита на „невидимата ръка на пазара”, отговаря му бившият главен икономист на европейската банка за възстановяване и развитие Уилям Байтър.


"Telegraf"/BgNewsroom.com, снимка: EPA/PETER FOLEY/BGNES



Тагове:   наистина,   Маркс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3310986
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031