Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2009 16:16 - Малко сме далеч от цивилизацията, май!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
0



ДАНС изслушват свидетели срещу кметът на общ. Гърмен image Не по-малко от десет души са свидетелствали срещу кмета на Гърмен или дори са изпратили писмени сигнали срещу него. До този извод стигна проучване на екип на news.bg, проведено на място в Гърмен.

Кметът Башев е много популярен сред населението, но има и опоненти, някои от които са силно мотивирани в противопоставянето си с него. Те го обвиняват в различни злоупотреби, както и в злоупотреба с религиозните чувства на жителите нa общината.

Конфронтацията на кмета с представители на някои родове в общината е предизвикала писането на сигнали до различни държавни институции, в това число и до ДАНС.

Екипът на news.bg се срещна с неколцина от подалите сигнали срещу кмета, от обясненията на които се увери, че народните представители Янев и Абаджиев са разполагали с някои от сигналите, подадени срещу Башев.

Те са им били предоставени от самите жалбоподатели. Един от подалите сигнали уточни, че обвинението му срещу кмета било за „злоупотреба с религиозните чувства на жителите на общината", а не точно за пропаганда на ислямски фундаментализъм.

В рамките на общината, повечето от критиците на кмета са известни, макар и не афиширани. След шумните изявления на народните представители Янев и Абаджиев, кметът Башев е упражнил силен натиск върху някои от своите опоненти, които са се оказали и автори на сигнали до ДАНС.

Според самите критици на Башев, натискът е бил доста силен и е включвал и заплахи, че ще бъдат принудени да се изселят от общината.


Кметът разбира се, не е разполагал с имената на противниците си или с техните писмени сигнали, но се е ориентирал достатъчно добре в настроенията сред малката общност, която представляват жителите на община Гърмен. Той почти безпогрешно е идентифицирал най-сериозните си опоненти и веднага е започнал да ги притеснява.

От обясненията на критик на кмета, пожелал да остане анонимен, акцията на ДАНС е последвала, след като той и негов съмишленик са се оплакали, че са заплашвани, че няма да бъдат оставени на спокойствие, докато не се изселят от общината.

Според източника на news.bg в момента в общината има две силни настроения - задоволство, че кметът и учителят по ислям са освободени и определен респект към ДАНС, от където са защитили свидетелите си.

Според местни жители, принадлежащи и към противниците и към симпатизантите на кмета Башев, акцията на ДАНС е била проведена в защита на хората свидетелствували писмено и устно срещу него.

„В София знаят, че кметът не е ислямски фундаменталист и че хората тук са кротки и лоялни", заяви източник на нюз.бг. „Кметът сбърка, че притисна тези, които писаха сигнали срещу него", продължава той. „Сега поне хората знаят, че кмета не е от Ал Кайда, но не може да си позволява да напада свидетели. Властта защитава информаторите си", завърши жителят на Гърмен, коментирал събитията от последните дни.

Действително, анализът на събитията в Гърмен сочи, че случващото се там не е прецедент. Изборите в общини като Гърмен, Сатовча, Доспат и други подобни не са състезание между политически партии, а надпревара между отделните големи родове или коалиции на родове.

Самите местни кланове се явяват на изборите като представители на отделни политически партии, но защитават най-вече родовите интереси при разпределянето на властта в общинските съвети.

Така понякога в общинските съвети влизат представители на доста екзотични партии, някои от които направо не биха звучали сериозно на избори в големите градове.

Така например в съседната община Сатовча е избиран кмет, родом от силно религиозното село Вълкосел с бюлетината на Българско земеделско национално сдружение. В края на миналия век в общинския съвет на Сатовча е заседавал и съветник, избран с бюлетината на станалата национално посмешище партия „ЕРА - 3".

Очевидно, борбата между силно популярния кмет и опозиционните родове в Гърмен е довела до многобройни сигнали срещу него, изпращани до различни инстанции, в това число и до ДА „Национална сигурност". Както навремето беше заявил служител на Гиньо Ганев с чувство за хумор - „ДАНС изяде хляба на националния Омбудсман". Действително, след първите акции на ДАНС, агенцията беше заляна от всевъзможни сигнали, за които подателите им широко информираха националните и регионални медии.

Кметът Башев със сигурност е знаел, че негови съселяни са изпращали сигнали до ДАНС. Проверката на news.bg установи, че в Гърмен това е обществена тайна. След интервенцията на народните представители Янев и Абаджиев, кметът очевидно е бил силно афектиран и е решил „да постави на мястото им" хората, които му се противопоставят и го злепоставят на високо равнище.

Заплахата към хора, свидетелствали пред ДАНС, включително с писмени и подписани сигнали, очевидно е принудила службата за сигурност да предприеме някакви профилактични контрадействия, дори и с риска да се окаже в леко неловка ситуация. Действително, едва ли може да се очаква, че една контраразузнавателна служба би допуснала нейни свидетели и информатори да бъдат сплашвани - това би довело до скоропостижен фалит на цялостната й дейност.

Затова и събитията се развиха по начин, след който всички враждуващи страни в Гърмен се чувстват победители. Кметът е щастлив за това, че само пътува до София и се върна неарестуван обратно. Критиците му преливат от задоволство, затова че на кмета е даден урок, че не може безнаказано да тормози свидетели, подали сигнали до службата за сигурност.

В крайна сметка и ДАНС постигна малка победа, показвайки на надцакващите се враждуващи страни в Гърмен, че в България все още няма „програма за защита на свидетели", но може да има защитени свидетели. Цената на тази малка победа бяха фейлетоните и сдържаните подигравки в някои медии.

В тази ситуация на „гросмайсторско реми", недоволство изразява само народният представител Яне Янев, който вероятно си е представял как кметът Башев ще бъде едва ли не разчекнат след неговите публични изяви.Информацията е на news.bg.
news.bg  си е свършило добре работата, но би трябвало да се отиде докрай и да се разнищва всяка история от такъв характер. Кметът на Гърмен се държи много уверено, прекалено уверено и спокойно пред медиите... Колкото и да ти е чиста съвестта, не може да си спокоен, когато има хора, които се възмущават от теб и чак пишат да ДАНС... Дори английските и немските футболисти не се чувстват така уверено в Истанбул...





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319171
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930