Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2009 09:08 - Нека да има справедливост за всички българи!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1515 Коментари: 2 Гласове:
0



Държавата вади нови документи по делото, заведено от Сакскобургготски
    Фердинанд насила вземал земи и пасища за “Кричим”
    
Боряна ДИМИТРОВА, вестник Труд

“За какви имоти претендира Симеон? Те не са негови, всичко е заграбено от дядо му Фердинанд. Хората в селото са против “Кричим” да се връща на царя. Това са ниви и пасища, взети насила от куртовци”, възмущава се 81-годишният Александър Нинков от пловдивското село Куртово Конаре. Пенсионерът бе дошъл вчера преди обед пред дома на 94-годишната Иванка Николова. Тя даваше показания по делото “Кричим”, което Симеон заведе срещу държавата и е принуден да доказва правото си на собственост.Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза претендират за 371 дка ниви и 2384 кв. м в землището на селото.
     Баба Иванка бе поискана за свидетел от защитата на Симеон, магистратите й отидоха на крака, защото трудно се придвижва.
     Иванка Николова е живяла в двореца от 1942 г. до 1945 г., а съпругът й бил царски гвардеец. “Чувала съм, че Фердинанд е купувал земите, а Борис е построил двореца”, каза вчера баба Иванка на съдиите. “Тя изпълни гражданския си дълг, говори много подробно”, каза на излизане адвокат Ели Христова, пълномощник на Сакскобургготски.
     “Какво знае баба Иванка, не е местна жителка, а е дошла от София. Била домакиня в двореца, гледала е Симеончо, когато е идвал.Веднъж играхме на чилик с него, а той падна и си пукна главата. Иванка скочи и го прибра зад оградата”, роптаеше навън 70-годишният Петър Динчев. .“Аз знам друго - хората в селото са били против заграждането на нивите и пасищата. Десет пъти са събаряли нощем оградата, но през деня царските хора пак са я вдигали и са разширявали имението към селото”, категоричен е той.
     Нови 13 архивни документа, доказващи, че ниви и пасища насила са вземани от хората в Куртово Конаре за резиденцията, са депозирали в съда представителите на държавата, научи “Труд”. Най-важният е Прошението на кмета на селото Димитър Попов от май 1902 г. до председателя на 12-ото обикновено народно събрание. “Против сме да заграждат частните и общинските имоти, за да се прави имение за Фердинанд. Унищожава се поминъкът на населението, няма къде да се изхранват овцете, конете и кравите”, пише в прошението. Куртовци се оплакали на прокурора, съдията, областния управител, на министри, но нищо не последвало - “гората се загради, както и общинските пасбища и 50 парчета ниви на частни собственици, а селяните заобикалят по 2-3 км през гората да минат”. “Смятам, че молбата на едно население от 1241 души ще намери съчувствие в сърцата ви”, пише кметът Попов.


Малка справка


image

На 15 септември 1946 г. в България, в присъствието на Съветската армия, се провежда референдум. Резултатите от гласуването показват, че над 95% от българите искат република, а не монархия. На 16 септември 1946 г. царското семейство (царица Йоанна, Симеон II и сестра му Мария Луиза) е прогонено от страната - така Симеон II напуска България, без никога да е абдикирал от престола. Референдумът е считан от някои за противоконституционен, защото не е проведен в съответствие с действащата в страната Търновска конституция.

Предложенията за провеждане на нов референдум за монархия или република са отклонени по време на Великото народно събрание през 1990 г. въпреки първоначалното съгласие на тогавашния лидер на БСП Александър Лилов. Монархическите партии в България не получават широка обществена подкрепа след 1989 г.

Слeд референдума царското семейство заминава за Египет, където в изгнание живее бащата на царица Йоанна - италиански крал Виктор Емануил III. Симеон II завършва британския колеж "Виктория" в Александрия. През 1951 се установява в Испания, където живее до 2001 г. В Мадрид Симеон II завършва Френския лицей, следва право и политически науки. Когато навършва пълнолетие на 16 юни 1955 г., Симеон II прочита прокламация към българския народ, в която потвърждава своята воля да бъде цар на всички българи, да бъде верен на Търновската конституция и на принципите на свободна България. През периода 1958 - 1959 г. той е курсант във военната академия “Вали фордж” (Valley Forge Military Academy and College), гр. Уейн, щата Пенсилвания, САЩ. Там става известен под името “кадет Рилски”. Завършва със звание “младши лейтенант”.

В официалната му биография на сайта на Министерския съвет (докато го оглавява) липсва информация с какво се е занимавал от 1962 г., когато се оженва, до 1996 г., когато идва за пръв път в България. Според някои източници[1], през този период Симеон е бизнесмен в Испания и САЩ. 13 години е председател на испанския филиал на френската групировка за отбранителна и електронна промишленост "Томсън". Работил е като консултант за няколко фирми в Европа и Африка, специализирайки в областта на банковото дело, хотелиерството, електрониката и доставката на хранителни продукти.

 

Ние тук живеещите българи не можем да се похвалим нито с произход, нито с образование?  Едва ли... Всъщност дали ще разберем цялата истина около все по-богатеещия г-н или Цар Симеон II? 

Нека някай да се похвали дали си е взел и как си е взел имотите от дядо си или баща си! Ако има справедливост, нека да е горе-долу еднаква към всички...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. agent074 - Човека обеща, че ще ни "опр...
24.03.2009 09:14
Човека обеща, че ще ни "оправи" за 800 дни и така ни "оправи", че ще ни боли задника десетилетия наред.
цитирай
2. emil60 - Добавка!
24.03.2009 10:08
"Царски имоти"

В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са отново собственици на част от недвижимите имоти които са притежавали до 1946 година изчислявани от някои на стойност около 160 млн. евро. (вкл. 2100 хектара гора в района на зимния курорт Боровец). Между тези имоти са резиденция "Врана" и ловна хижа "Царска Бистрица".
През 1998 г. Конституционният съд (КС) с Решение 12 обявява за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници. Документът уточнява и че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17. От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” (от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община [източник?]), “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.
Макар в медиите да се разпространяват твърдения, че Симеон Сакскобургготски има претенции за собственост на връх Мусала, както и на гори в Пирин и Разложката котловина, не е провеждана процедура за възстановяването на други имоти, освен посочените в решението на Конституционния съд, нито са предявявани искания за обезщетение [източник?]
Редица опозиционери твърдят, че решението на КС не е достатъчно основание за връщането на имотите и въпросът трябва да бъде уреден с отделен закон, както и че някои от царските имоти са собственост на Интендантството, а не на царското семейство. От друга страна Интендантството никога не е било държавна институция и не е разполагало с държавни средства. То представлява личната администрация (секретариат) на царете Фердинанд, Борис и Симеон, и е управлявало техните собствени средства от цивилната листа.
Според други тълкувания, някои от тези имоти са държавна собственост, предоставени за обслужване на монархическата институция. На тази основа някои политически противници на Сакскобургготски, включително и Иван Костов, по време на чието правителство са реституирани част от имотите, да настояват за анулиране на реституцията. Стела Банкова внася два законопроекта [източник?], вторият от името на Партия Атака, с които реституцията се отменя, но те не са подлагани на гласуване.
През март 2006 г. е създадена специална парламентарна комисия за разследване на реституцията на т.нар. "царски имоти". Тази комисия и партиите повдигат въпроса за царските имоти, но поради необходимостта на управляващата коалиция БСП, НДСВ, ДПС да си осигури стабилност на управлянието, въпроса за незаконно възстановените имоти се потулва. В замяна на това, Симеон безкритично подкрепя всяка инициатива на коалицията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319248
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930