Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 19:17 - Коментарите оставям на читатели и специалисти
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2009 21:11


Новини от Видинско

НАПИ включва пътища в специален списък

 

Въпреки кризата във Видинско ще бъдат модернизирани много пътища. Това съобщи изпълнителният директор на НАПИ Янко Янков на среща с областния управител Кръстьо Спасов. Това са пътищата, които водят към граничните пунктове със Сърбия - Брегово, Връшка чука и Салаш. След тях ще бъдат ремонтирани и пътищата, които водят към големите туристически обекти - Белоградчик и пещерата "Магура" край с. Рабиша, както и панорамният път от Видин покрай Дунава до Гиген. Тези пътища ще бъдат включени в специален списък за целево финансиране. Губернаторът предложи за проектиране да бъде включен и участъкът от Димово до с. Ружинци, който е част от Е - 79. Той настоя и за асфалтиране на най-лошия път в областта Градец - Шишинци - Бойница - Кула. Янко Янков обеща да се търсят възможни решения и за ремонт на второкласни и третокласни пътища и увери областния управител, че регионът се ползва с вниманието на неговата агенция, тъй като е входно-изходна артерия към Европа, а това предполага приоритетно решаване на пътните му проблеми. "BG Север"

 

Проверяват занаятчиите

 

Проверка на ателиета, работилници и малки цехове предприе Регионалната занаятчийска камара във Видин, съобщи председателят й Кольо Николов. Проверката е разпоредена от окръжната прокуратура.

Целта е да се види доколко се спазва Законът за занаятите. Всички, които извършват занаятчийска дейност, трябва да бъдат регистрирани в камарата. Не е възможно да откриеш салон за красота или електроработилница, без да имаш съответната квалификация. Законът предвижда как се става майстор в занаята. Поне три години трябва да работи занаятчията, за да се яви на изпит за калфа. След това още две години, за да бъде признат от петчленна майсторска комисия за майстор. Камарата издава майсторски свидетелства, които трябва да бъдат поставени на видно място в ателиетата. За този документ питат и проверяващите. На нарушителите се издават актове, а глобите ще определя областният управител Кръстьо Спасов. Те са от 50 до 500 лв. за физически лица, и от 100 до 1 000 лв. - за юридически. В момента в занаятчийската камара са се регистрирали 400 занаятчии, но според Кольо Николов в областта броят на фризьорските салони, шивашките ателиета и др. дейности, свързани с услугите, са много повече."BG Север"

 

54 000 туристи посетиха Белоградчик

 

Автомобили задръстиха Белоградчик през майските почивни дни. По данни на общината през града от 1 до 6 май са минали 54 000 души. Приходите на общината за тези дни доближават 100 000 лв. Български и чужди туристи са провокирани от номинацията на скалите за едно от новите седем чудеса на света. Стълпотворението от хора извади на яве много от нерешените въпроси на посещенията в града. В белоградчик има само 450 легла, а нуждите са много повече. Пред историческата крепост "Калето" се извиваха дълги опашки, защото работеше само една каса за билети. По едно време свършиха и входните билети. Не достигаха и местата в заведенията за обществено хранене, незаредени достатъчно се оказаха и хранителните магазини.

В общината обсъдиха ситуацията и набелязаха мерки за преодоляване на затрудненията. Сред тях са определяне на места за паркиране извън града, отваряне на втора каса пред крепостта "Калето" и преминаване към постоянно работно време на музеите и историческата крепост."BG Север"





Тагове:   видин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3310929
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031