Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 00:05 - Понякога и аз бих написал нещичко, но
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1406 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2009 00:42


защо да не споделя хубавото написано от друг автор, което страшно ми е харесало, вижте и прочетете, ако искате:
ЦИКЕП-дза-дза

От Атанас ЧОБАНОВ


image
Капитал
Когато чух за пръв път съкращението ЦИКЕП (Централна избирателна комисия за избиране на членове на Европейски парламент от Република България) веднага направих асоциация с филма на грузинеца Данелия "Кин-дза-дза". Както става понякога с първото хрумване, то се оказа напълно адекватно.

Във филма жителите на фантастичната планета Плюк в галактиката Кин-дза-дза общуват с лексикон от около 30 цъкащи, кикащи и икащи словосъчетания, които побират цялото семантично богатство на едно подличко и гадничко общество. На Плюк няма такива неща като етика, дадена дума и писани правила. Всеки гледа да прекара другия, а попадналите там наивни земляни са предпочитана жертва.

Местните се делят на велможи - чатлани, и крепостни - пацаки. Специален уред, наречен визатор, който работи на неведом принцип, ги различава с оранжева и зелена светлинка. Пацаките трябва да носят защипана на носа камбанка, нарачена цак, за да се легитимират, и са длъжни да приклякат пред чатланите. Социалният статус на чатланите се демонстрира с цветова диференциация на гащите. Жълти гащи за по-важните и малинови за най-важните. Над всички властва господин Пеже и армията му от ецилопи, въоръжени със страшни транклюкатори.

Нямаше да се сблъскам с този ЦИКЕП и със спомена за филма, ако като неразумен пацак не взех решение да се кандидатирам за чатланин в България. За разлика от Плюк, в България всички пацаки са равни и избират помежду си чатлани за някакъв период.

Прочетох писания закон и решенията на ЦИКЕП, друга важна разлика с Плюк, където властва оралната традиция. Там научих, че неорганизирания пацак може да се кандидатира за чатланин, ако го издигне инициативен комитет от най-малко седем други пацака. Комитетът внася в ЦИКЕП решение за това, че се е образувал, заявление за регистрация, подписано от всички членове, и образец от подписа на всеки пацак, заверен от специален ецилоп, наречен нотариус. След като се регистрира, комитетът получава от ЦИКЕП един цак, който го легитимира пред ецилопите.

Оттук-нататък великолепната седморка трябва да събере 10 000 подписа и 15 000 чатъла, за да ги депозира в банката на господин Пеже. Чак тогава комитетът може да подаде заявление за издигане на кандидатурата на своя пацак. Но без този цак за комитета... я тръгни да събираш пари, че и подписи. Ще дойдат ония с транклюкаторите и ще те питат на какво основание. Поне така би трябвало да е по закон.

Прочетох също как стои въпросът с организираните пацаки. За да идат на избори, те правят партии. На партиите им искат доста повече чатъли и 15 000 подписа. Само че за партия всеки пацак може да събира подписи, без да е член на нещо си. А за неорганизираните не може. Подписите трябва да са положени пред член на инициативния комитет. При комитет от седем пацака, това прави 1500 подписа на пацак за около 20 дни.

Приключих с четенето, изкоментирах с едно голямо и звучно КЮ, яхнах пепелаца и тръгнах да обикалям познатите си пацаки, за да им събера заверените подписи, да регистрираме комитета и да вземем заветния цак. Събрахме ги, отидохме в ЦИКЕП и там ударихме на камък. Оказа се, че в ЦИКЕП още работят по орална традиция, събират се и решават правилата между чатлани според случая. В нашия случай не уважиха написаното в собствените си разпоредби и разпоредиха да внесем и 15 000 чатъла. Иначе, казаха, няма цак.

След няколко вежливи КУ-та и позовавания на последния дъх на господин Пеже минахме на гръмко КЮ. "Ще обжалваме", заканих се аз. "Какво", ехидно попита зам-главния чатланин на ЦИКЕП, носещ жълти гащи. "Как какво? Решението на ЦИКЕП да не ни регистрира. То бива ецилопски произвол, бетер Плюк е станала тая държава, ама това вашето на нищо не мяза, вижте си закона." "Ами, няма да има смисъл да обжалвате, защото ще ви отговорим в деня на крайния срок на регистрацията и все едно няма да ви регистрираме", поясни чатланина с жълтите гащи.

Та така, останахме си без комитетски цак, нелегитимни и беззащитни пред всеки ецилоп, бил той финансов или от Комисията за защита на личните цакове, която уж по закон трябва да одобри събирането на подписка. После се разбра, че малиновите и жълтите гащи са дали цак за регистрация на някакъв мошеник, който откраднал 50 000 чатъла от касата на партията на едни пацаки и им фалшифицирал печата.

Колебах се дали да не сложа гравицапата в пепелаца и да се чупя веднъж завинаги от този Плюк и шарените му гащи. Реших все пак да се кандидатирам с партията на ограбените пацаки и да се възползвам от медийното време, за да кажа какво мисля за чатланите, за цветовата диференциация и за самия господин Пеже.

Да видим, ще ме удари ли по главата някой таен ецилоп с дръжката на транклюкатора...


Чатлано-пацакски речник
* Виза́тор — устройство с размери на запалка, което определя кой е чатланин (оранжево) и кой пацак (зелено)
* Гравицапа (грузинската фраза "ра вици аба" се превежда като "кой го знае") — детайл от двигателя на пепелаца, необходим за космически полети
* Ку (замества всички останали думи; на грузински "ку" означава костенурка)
* Кю - допустима в обществото ругатня. Има мнение, че произхожда от фр. cul (задник)
* Пацак (от рус. пацан, груз. парчаки[1], евр. поц и укр. кацап - низша категория, зависим гражданин на "чатланската" планета Плюк (На "пацакските" планети е обратното - пацаките са висша каста, която потиска живеещите там чатлани)
* Пепелац (от груз. пепела — пеперуда) — космически кораб
* Транклюкатор - страшно оръжие, анихилатор
* Цак — камбанка за носа, служи за легитимация и обозначаване на социалния статус. Носят я низшите касти на ланетата.Чатланите носят цак на пацакските планети и обратното, всеки пацак трябва да носи цак на чатланските планети
* Чатъл — паричната единица на планетата Плюк. Чатълите са с различна форма (в зависимост от номинала), и се изготвят от керамика
* Чатланин (турски. зatlak — луд) — висша каста, пълноправен гражданин на планетата Плюк
* Ецилоп (от нем. polizei прочетено наобратно) — полицай

Визитка
Атанас Чобанов е 40-годишен, лингвист, специалист по машинна обработка на езика във френския научен институт CNRS. Изявява се и като журналист, издател е на емигрантския вестник "Парижки вести". Чобанов е също секретар на Съюз на българите по света "Бъдеще", който се пребори да бъдат отменени здравноосигурителните дългове на българите в чужбина.
В края на март Атанас Чобанов обяви кандидатурата си за независим евродепутат. По закон такива кандидати трябва да бъдат издигани от инициативни комитети от най-малко 7 души. За регистрация на комитета в ЦИКЕП се издава удостоверение. След това комитетът издига и кандидатурата, като нейната регистрация е отделен акт и за нея се изискват 10 000 подписа и банков депозит от 15 000 лв.
Инициативният комитет на Чобанов е внесъл документи в ЦИКЕП на 21 април. ЦИКЕП обаче задържа регистрацията на комитета, като изисква и депозита, въпреки че вече е взел решение да не се иска депозит за този акт (решение 10 точка 17).
Така се създава порочен кръг - за да събере парите и подписката с лични данни, инициативният комитет се нуждае от легитимност, каквато ЦИКЕП му отказва, като погазва собствените си писани правила. И за капак ЦИКЕП бави отказа до последния момент, за да изключи възможността за обжалване във ВАС.
Междувременно Чобанов реши, че ще участва в изборите като кандидат от гражданската квота на "Синята коалиция" и е пети в листата, която ще бъде представена в събота. "Капитал" реши да му даде трибуна да разкаже личните си премеждия около евровота.








Гласувай:
0



1. emil60 - Много си го харесвам!
21.05.2009 23:01
Това е положението! Все го чета и все повече го харесвам! Фатк, т.е. факт!
цитирай
2. emil60 - Как не ме срам!
21.05.2009 23:07
С една дума аз - възмутен!
цитирай
3. emil60 - Не ми пука!
21.05.2009 23:08
Какво съм виновен, че разбирам повече...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317910
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930