Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 07:25 - Да погледнем Китай под интернет ъгъл?
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 07:26


Новото лице на китайската интернет цензура


image
Новият опит за цензура роди и нова субкултура....

Фотограф: flickr

Интернет цензурата в Китай очевидно достига своя нов пик: от следващата седмица всички нови компютри трябва да бъдат продавани с предварително инсталиран софтуер за филтриране на интернет "Грийн дам" (Green Dam). Според официален Пекин програмата служи за опазване на младежите от порнография.

Всъщност, през последните няколко месеца китайските власти постоянно измисляха все нови и нови пречки пред около 300-те милиона сърфиращи в страната.  Green Dam просто е поредната от тях, но по всичко личи, че скоро капката на търпението ще прелее – китайците се страхуват, че ще загубят дигиталната си свобода.

Следващият вторник, на 1 юли, Комунистическата партия ще празнува своята 88 годишнина. И точно в този ден официално трябва да бъде въведен филтриращият софтуер. Блогърът Ай Уей Уей беше първият известен сърфиращ, който призова сънародниците си през Twitter да не влизат в интернет през този ден. Ай е предпазлив. „Не съм давал точна причина за това действие”, казва той. Възможно най-много хора трябва да се включат в протеста и да изпълнят идеята със съдържание. Но на всички е ясно отсега, че акцията на Ай е тъкмо срещу засиления контрол в интернет.

В никоя друга държава няма толкова много хора, които да ползват интернет. По данни на китайската интернет агенция (China Internet Network Information Center) в момента има 14 млн. китайски сайта и около 160 /б.м. - предполагам, че е милиони/ блогъри. Първият факт прави Китай световен интернет шампион. Въпреки това обаче мрежата в тази страна се контролира най-силно от целия свят. Критикуващи сайтове, като например този на организацията за човешки права Amnesty International или на забраненото религиозно движение Falun Gong са забранени. Който набере адреса им в браузера си, ще получи съобщение: Връзката е прекъсната!

Впрочем, китайските интернет потребители почти привикнаха към строгия уеб контрол. Дори западни компании, като Google цензурират търсенията. Ако сте в Китай и зададете за търсене „Тянанмън”, ще получите като резултат съвети за почивка и слънчеви снимки от площада на небесния мир. Нито дума за студентския протест преди 20 години. Не е необичайно и посетителите в интернет кафета да се регистрират на входа с личната си карта, като в хотел, и да бъдат наблюдавани от камери.

Китайците обаче са ядосани повече от зачестилите спирания на неполитически сайтове през последните седмици, като например на водеопртала Youtube или сайта за споделяне на снимки Flickr. Дори и Twitter през последните седмици не беше достъпен. Миналата седмица Китай блокира достъпа до търсачката Bing на Microsoft, добавяйки я към списък от вече спрени интернет страници като тази на YouTube и някои сайтове за блог услуги. Китайският Hotmail също бе временно блокиран в навечерието на годишнината от разпръснатия с военна сила преди 20 години митинг на площад Тянанмън.

В действителност софтуерът може много повече, освен да филтрира порно. Така например сайтове със снимки с цвета на тялото се идентифицират като порнографски. В подобни случаи се стига до комични ситуации: блокира се достъпът до сайтове със снимки на свине, но неблокирани остават страници, в които има секс с чернокожи…

Филтърът за думи пък блокира критически понятия. Недостъпни са не само сайтове с политически или порно теми, под „гилотината” попадат и безобидни термини като хомосексуалност… Green Dam затваря дори и програми за текстообработка, ако в тях се появи някоя от тези думи. Следи се и честотата и времетраенето на сърфирането, официално – за да се предотврати пристрастяване към интернета. И това не е всичко: компютърни експерти за открили, че новият софтуер изпраща лични данни по мрежата и по този начин прави компютъра податлив на хакерски атаки.

Но… има и дупки. Засега софтуерът функционира само с операционна система Windows и с браузерите Internet Explorer и Google Chrome. Освен това през миналата седмица стана ясно, че местната софтуерна компания Jinhui Computer System Engineering е откраднала големи части от кода на софтуера от свой американски конкурент. А дори и в Китай това представлява нарушение на авторските права. Самото американско правителство реагира официално с протест срещу въвеждането на този филтър.

Сега обаче интернет потребителите в Китай протестират не само срещу една правителствена приумица. Това е „битка между държавната сила и социалните права”, писа популярното икономическо списание "Caijing". Много китайци реагираха с чувство на хумор. От няколко дни в китайското нет пространство се появиха десетки карикатури с момичето Green Dam. Манга момиче, често полуголо, понякога закопчано с белезници, често и в полицейска униформа. Това е начинът, по който китайските младежи осмиват държавата. Така през последните седмици се създаде нова субкултура. Най-известно е т. нар. Caonima – космато, приличащо на кон животно, което символизира антицензура – движението.

Засега правителството остава твърдо в решението си за въвеждането на софтуера, но прави и стъпки назад. Министерството на индустрията и информационните технологии проумя каква глупост е на път да сътвори. В официално прессъобщение от ведомството заявиха, че „инсталирането на софтуера не е задължение. Той може да придружава новия компютър като диск, а всеки потребител сам да реши, дали да си го инсталира”…



Тагове:   софтуер,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319539
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930