Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2009 17:15 - Я виж ти!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



"Напечени" избори в Прага image От Слави Стоев image В Прага е един от малкото слънчеви дни тази година и може би това е причината хората да не са много изнервени от факта, че трябва да чакат по 40-50 минути на слънце, за да гласуват. Атмосферата е като на опашка пред магазина - има всякакви чешити, деца правят глупости и майките ги мъмрят, нервно се гледат часовници, запазват се места на опашката. Въобще цари познатата ни опашна атмосфера. За изборите напомнят само подхвърляния от рода "Обади се на Бойко, той ще направи нещо" и "Тия едни избори не могат да организират, хайде да си ходят вече".

С приближаването до вратата вече започва да има малко повече информация. Любезен човек излиза за малко навън и моли всички, които ще гласуват с червени паспорти, да си напишат постоянния адрес вътре, защото продиктуването му на комисията удължава процеса по гласуване. След няколко подпитвания "Ама къде да го пишем?" и "Адреса в България ли?", всички се отказват да съдействат, прибират си паспортите и свиват рамене - "Е, и нас ще ни чакат". Отново настава спокойствие под жегата. Повечето хора, които гласуват, са без заявления и ползват червените си паспорти, така че опашката се точи бавно.

На вратата на помещението, където ще се гласува, те посреща същият човек и ти обяснява всяка стъпка по процеса на гласуване. Комисията се състои от четирима души, които се държат доста професионално. Всичко се обяснява подробно, старите хора ги отвеждат с предимство и въобще - евробюракратична идилия. Настава лека суматоха, когато от кабинката излиза баба и пита сина си - "Кой номер са БСП?". Съпроводен от неодобрителните реплики на комисията, той отива да провери и се провиква: "Зачеркни 6-ти". Битовото "нарушение" остава без
последици, но и всичко останало би било преиграване - очевидно това беше медицински, а не политически казус.

Както и на повечето места в България, тук също можеш да снимаш бюлетината си, за да докажеш на когото трябва какво си написал. Снимката е направена с огромен фотоапарат, който съвсем открито внесох в тъмната стаичка. Жалко само, че не си избрах по-платежоспособен кандидат.

Мария Захариева, която е наблюдател на изборите, споделя, че хората са видимо повече, отколкото на евроизборите. Тогавашната бройка е 246, а днес само до 14.00 ч. са над 300 гласували. Тя е уверена, че мнозинството от гласовете ще бъдат за десните партии, още повече че не са забелязани компактни групи гласуващи, идващи с рейсове.

Няма и други регисрирани нарушения по време на изборите. Всичко протича по един напечен от слънцето начин, без много нерви и суматоха и с мисъл за студената бира, която те чака като "изпълниш дълга си"


Тагове:   прага,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317786
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930