Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 09:53 - Внимателно чета!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 607 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБ обеща до месец да свали осигуровките с 5% Бъдещият финансов министър Симеон Дянков обясни, че това ще спаси 100 000 работни места Цветелина Соколова, Дина Христова

Една от спешните задачи, които ще свърши ГЕРБ в първите седмици от сформирането на новия кабинет, ще е свалянето на осигуровките с 5%. Вчера спряганият за финансов министър Симеон Дянков заяви по БНТ, че тази мярка ще бъде предложена от новото правителство буквално до 2-3 седмици. "Тъй като промяната трябва да мине и през парламента, реално тя може да бъде одобрена до месец и половина и да е факт в края на годината", обясни той.

Според Дянков свалянето на осигурителната тежест е мярка за запазване на работни места. "Безработицата реално и в България, и по света започва да се увеличава рязко 5-6 месеца след падането на производството. Така че ние имаме още около 3-4 месеца да организираме всичко и да направим този тип реформа", допълни финансистът. Общата осигурителна тежест в момента е 31%. Дянков не обясни дали намалението й ще е от частта, която плащат работодателите, или от тази на работниците, но по време на предизборната кампания от ГЕРБ дадоха да се разбере, че ще работят за намаляване на осигурителната тежест за работодателите.

Финансистът е сметнал, че мярката ще струва на бюджета 300 млн. лв. и ще спаси около 100 000 работни места. Според вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обаче цената ще бъде 700 млн. лв. Бившият шеф на НОИ Йордан Христосков дори предрече загуба от 1 млрд. лв. за НОИ в рамките на една година. По последни прогнози на НАП дори без свалянето на тежестта постъпленията от здравни и социални осигуровки т.г. ще бъдат със 700 млн. лв. по-малко.

Заради загубите за системата "Подкрепа" мигом се обяви против безусловното сваляне на осигурителната тежест. "Практиката показва, че това не води до директни инвестиции в бизнеса, повишаване на заплати и запазване на работни места, а до инвестиране в автомобили "S класа", бентлита и хеликоптери", твърдят от синдиката. "Ако въпросните 700 млн. лв. се изтеглят от осигурителната система, с какво ще бъде покрит този дефицит", запита Манолов.

За да не се стигне до съсипване на пенсионната система, профсъюзът предлага вноската за частен пенсионен фонд на родените след 1959 г. да се намали от 5 на 3%. Аргументът е, че спестяванията за пенсия се топят заради световната криза, като само за м.г. загубата е средно около 20-25%. Според експерти обаче, ако тази вноска падне, частната пенсионна система ще се върне години назад.

ГЕРБ не смята да реже заплати и пенсии, стана ясно още от думите на Дянков. "Това не е добра идея, защото още повече ще свие икономиката". Той отрече и че споразумение с МВФ би орязало заплатите в бюджетния сектор с 10% и заяви, че това е за сплашване на хората.

-------

ЧИСТКА

Бъдещият премиер Бойко Борисов обяви, че ще сигнализира прокуратурата за случващото се в Българския енергиен холдинг. Там миналата седмица членовете на борда на директорите са подписали 5-годишни договори за управление, в които е предвиден 3-годишен срок за предизвестие при евентуално прекратяване. Борисов бе категоричен, че договорите ще бъдат прекратени въпреки опасността от завеждане на съдебни дела.

В борда на Българския енергиен холдинг в момента са шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов, Борис Пеков, бившият зам.-министър на икономиката Галя Тошева, финансовият директор на холдинга Димитър Димитров и бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.





Тагове:   борд,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317676
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930