Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 06:34 - Нека да си знаем!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 625 Коментари: 0 Гласове:
0



Далавера за милиони и с личните карти Висши чиновници си прибраха 20 млн. евро - държавата губи милиарди   imageСнимка: Борис Цанков   сряда, 08 юли 2009

София

20 млн. евро повече ще ни излязат новите лични карти, разкри "Стандарт". Сумата вече е калкулирана в новите такси за издаването на документите за самоличност, които са с вградени биометрични данни.

Парите вече са потънали в джобовете на няколко чиновници, узаконили с подписите си далаверата, разказаха участници в процедурата. Облажили са се трима висши държавни служители и седмина от членовете на комисията по избора на документите. Двама от групата работят в Министерския съвет, третият е зам.-министър в МВР. От парите не е взел и стотинка вътрешният министър Михаил Миков, който слага парафа на тръжната процедура, уточниха източниците на "Стандарт".

Аферата е станала с търга за избор на фирма, която да произведе новите документи. За победител в предрешения търг е избрана компанията "Сименс". Тя е предложила да извърши услугата срещу 116 млн. евро, които ще платим от джоба си като такса за новите лични карти. Интересен избор на тръжната комисия, като се има предвид, че останалите кандидати се вместват в зададената от МВР цена - 96 млн. евро. Няма обяснение защо чиновниците са избрали да се похарчат с 20 млн. евро отгоре.

Предпочетената "Сименс" няма опит в производството на документи за самоличност, за разлика от конкурентите си. Само преди дни компанията бе глобена със 75 млн. евро в Гърция за участие в корупционна схема.

В късата листа заедно със "Сименс" е класирана единствено гръцката "Принтек". Нейната оферта е с 20% по-ниска от германската. Всички останали конкуренти са изхвърлени от конкурса, защото не отговаряли на условията. Въпреки че са най-опитните в тази дейност. Единият  кандидат - "Саджем дифенс секюрите", изработва документите във Франция. Другият - държавната печатница в Германия "Бундес Друкерай", пък прави немските лични карти и международни паспорти. Тя също, според нашата комисия, не отговаря на условията, поставени от българското МВР.

В дъното на скандалния конкурс е битката за уникално патентовано българско изобретение за шифрирана перфорация. То е разработка на българската компания "Кейт", партньор на германската печатница. Изискването за шифрирана перфорация съществува в първоначално обявения конкурс още по времето на министър Румен Петков.

На 3 ноември м. г. тогавашният вътрешен зам.-министър Калин Славов подробно разяснява в медиите как новата технология осигурява по-голяма защита от обикновената перфорация и предотвратява изработването на фалшиви документи. На 14 ноември 2008 г. обаче условието за шифрирано перфориране отпада заради натиск от съветника по информационните технологии на премиера Сергей Станишев - Азер Меликов, твърдят очевидци.
Така българското изобретение, с което документите щяха да бъдат уникални в Европа, е изхвърлено от конкурса. Макар че системата печели одобрение в цял свят. Изобретението е представяно нееднократно в Съвета на Европа, а за него онзиден проговори пред вътрешния министър Михаил Миков и шефът на Европол Роб Уейнрайт. Той го спомена покрай разбитата в Пловдив печатница за фалшиви банкноти евро.

Има още един куриоз. "Сименс" ще работи по проекта с холандската фирма IAI. Тя обаче няма патент по технологията на новите лични карти за България. Освен това "Сименс" представя в документацията си патент, който не отговаря на условията на конкурса и е за съвсем различен вид операция.

Решението за победител в конкурса е подписано от общо 17 души на конкурсната комисия. На практика само 7 от тях са преглеждали документацията и като експерти са налагали мнението си на останалите членове.

"Цялата процедура мина под огромен натиск. Основният мотив за бързането беше, че ако не успеем да завършим конкурса, ще ни отрежат парите от Европа. Всеки повтаряше: "Айде, че заради тази разлика от 20 млн. ще ни отрежат 200 млн. евро", разкри пред "Стандарт" член на комисията. Всеки, който не бил съгласен "Сименс" да спечели, си отивал. Първо това се случило с Горан Йонов. След това - с шефа на Института по специална техника Илия Йорданов. На 26 март той се опитва за последно да защити българската технология. Три дни по-късно е пенсиониран и е заменен с член на комисията, която осигурява победата на "Сименс" - Кирил Иванов.

Така, заради прословутия предизборен подкуп, МВР избира проект, който осигурява по-ниска степен на защита от друга оферта, в която има шифрирана перфорация.

Заради 20 млн. евро, които властта ще прибере от поредния манипулиран търг обаче, държавата ни губи проекти за над 23 млрд. евро.


Живко Желев, шеф на "Кейт" ООД: Подкуп прецака проект за милиарди

- Г-н Желев, защо МВР избра по-скъп проект за личните данни, който дава по-малка сигурност?
- Защото трябваше едни хора да си разделят подкуп от 20 млн. евро, които различават офертата на "Сименс" от останалите. Когато навремето Румен Петков разбра за какво става въпрос, се хвана за главата и спря търга, който още тогава трябваше да спечели "Сименс". След това новият министър го пусна отново. И както в него имаше условие за шифрирана перфорация, така изведнъж то отпадна.
- Какво дава технологията за допълнително криптиране на перфорацията?
- Разликата е 1000 пъти. Ако при нормалната перфорация можеш да събереш бит информация, то при шифрованата - един мегабит. Тази технология позволява да бъдат спрени клонингите на паспорти и лични карти, на фактури и на крадени автомобили. Годишно у нас заради ДДС измами в хазната не влизат 1 млрд. лв. Системата за лазерно маркиране намали кражбите 7 пъти. Технологията работи в ДАНС и Министерството на отбраната.
На практика обаче този предизборен подкуп спря навлизането на германската държавна печатница "Бундес Друкерай" у нас. Компанията води няколко месечни преговори да инвестира 30 млн. евро в завод, който да отвори вратите към пазар от 23 млрд. евро.

Димитър Илиев



Тагове:   далавера,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3309697
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031