Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 23:35 - Защо? Не зная!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.07.2009 23:44


Депутатите отхвърлиха Делян Пеевски за член на комисията за борба с корупцията image От Юлиана Колева image

Фотограф: Асен Тонев

image

Бившият зам.-министър на извънредните ситуации Делян Пеевски и настоящ депутат от ДПС отпадна от комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика. Срещу включването му в звеното след гласуване и прегласуване се обявиха 156 депутати, 60 бяха "за", а един се въздържа. 114 от ГЕРБ, 18 от "Атака", 13 от "Синята коалиция" и 10 от РЗС бяха "против", от левицата 25 депутати подкрепиха Пеевски, един беше "против" и един се въздържа, а от ДПС 35 народни представители бяха "за".

29-годишният син на собственичката на медии Ирена Кръстева беше освободен като зам.-министър на извънредните ситуации заради корупционен скандал, а впоследствие възстановен на поста от бившия премиер Сергей Станишев.

За разлика от другите комисии, чийто състав се гласуваше анблок, за това звено членовете бяха одобрени поотделно. Отделното гласуване стана по искане на Димо Гяуров от "Синята коалиция". Той отбеляза, че народните представители в тази комисия ще имат широк достъп до класифицирана информация, а звеното има специфичен режим на работа. Затова депутатите в нея трябва да отговарят на по-високи морални изисквания и да няма никакви съмнения за евентуални техни зависимости, посочи Гяуров.

Всички народни представители имат еднакъв достъп до класифицирана информация, така че това предложение остава без мотиви, репликира Христо Бисеров от ДПС. Съпартиецът му Лютви Местан заяви, че с изключването на Пеевски от звеното се погазват основни конституционни принципи. "Поставихте дори не политическата целесъобразност, а политическата си пристрастност пред конституционни права на българския народен представител", обяви той. Равенството пред закона означава никой да не е недосегаем, всеки да е абсолютно равен пред закона, включително и по отношение на своите права, допълни той.

Вие презумирахте виновност на народен представител и иззехте функциите на компетентните съдебни органи, каза още Лютви Местан. По думите му това е недопустимо в условие на разделение на властите.

Депутати от ДПС коментираха, че след отхвърлянето на Пеевски партията вероятно няма да предложи свой човек в комисията. По-късно Лютви Местан заяви, че партията няма да оттегли номинацията на Пеевски и няма да предложи нова кандидатура. Противното би означавало, че не ДПС, а мнозинството, ще определи кой да влезе в звеното на мястото на нашата формация и се нарушава автономното ни право на решение, посочи той. По думите му се дава заявка за диктатура на мнозинството. Затова мястото на ДПС в комисията остана празно.

Без възражения в комисията влязоха Николай Коцев от ГЕРБ, Бойко Великов от "Коалиция за България", Димо Гяуров от "Синята коалиция", Валентин Иванов от "Атака" и Яне Янев от РЗС. Беше прието предложението първи ротационен председател на структурата да е представител на най-малката парламентарна група. Така в първите две сесии звеното трябва да се ръководи от лидера на РЗС.

От "Коалиция за България" обаче възразиха срещу начина за определяне на ротацията, тъй като така те ще ръководят комисията последни. Заявиха още, че на практика комисията няма да е на паритет, тъй като освен левицата и ДПС останалите формации подкрепят ГЕРБ и така се формира мнозинство. Затова те поискаха почивка, по време на която да се изясни въпросът за ротацията. Промени в решението обаче нямаше след почивката.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318512
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930