Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 08:10 - Би било добре така да стане!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.07.2009 08:10


Честното говорене е шансът на властта Бойко да отвори Сива книга за далаверите, която хората да попълват


image 

сряда, 29 юли 2009

Мартин Карбовски

Капанът на свръхочакването - ето това е първата клопка пред Бойко Борисов. По-тържествено и по- лъскаво отразяване от получаването на мандата до смяната на мебелите едва ли се е случвало. Само след няколко месеца обаче салтанатите ще свършат.

 И хвалебствията ще заприличат на анализи тип "к"ва я мислехме ний, к"ва стана тя!". На Нова година се очаква офанзивата на скритите днес врагове на Борисов. Както и на тези, които не са получили пост.
Този капан може да се избегне само с открито говорене. Днес Борисов трябва да отвори за обществото Сива книга на далаверите, която да спаси от амнезия гражданите и съдилищата и да отсява плявата от зърното. Вчера "Стандарт" разкри, че един шофьор от Държавната агенция по лекарствата е получил огромна премия върху солидната си заплата. Същият случай ще влезе в съда и ще излезе оттам с онова, с което се характеризираше управлението на Станишев. Ще се окаже, че не е морално, но е законно. Защото съдилищата ни няма да станат по-адекватни и по-бързи в следващата година. Затова Сивата книга трябва да регистрира този и подобни случаи. Първо - за да се види как и кой работи в правосъдието. И второ, за да може държавата повече да не работи с шефовете на агенция, която си раздава огромни премии, докато хиляди хора нямат пари за лекарство за рак.
Сивата книга трябва да е и за малки, и за големи далавери. Регистрацията в нея ще даде да се разбере кой работи срещу държавата и интересите на гражданите - дори и същият да не е осъден за престъплението си. Сивата книга трябва да внесе правила в заемането на държавни длъжности - от шофьора до министъра. Антъни Хопкинс казва на един прокурор във филма "Пропукването": "Това е държавна служба, някой трябва да го отнесе..."
Сивата книга ще даде представа на избирателите с каква хидра се бори техният любим днес генерал.
Ще извади шушукането по институциите
кой в какво е замесен. Ще даде повод на прокурорите да си намерят работа и на съдиите, че нещата не могат да бъдат покривани. Престъпления, за които се знае, са наполовина осъдени престъпления.
Вторият капан на правителството е под собствената му кожа. Това са пресаташетата на отделните институции. Ако те работят като досегашните - няма да има значение дали се краде тайно, или се управлява добре (пак тайно!). Това е простата идея за прозрачност в управлението - какво работи държавата и министерствата. До днес никой не даваше обяснения какво точно работи един отдел в едно ведомство - примерите са хиляди. Оказа се, че само пресслужбата на Станишев е била от 25 човека! Какво работеха тези хора - криеха шефа си от неправилни въпроси. Отношението на Бойко към медиите трябва да се клонира сред хората му. У нас е по-лесно да намериш телефона на един комисар от Еврокомисията, нежели третия говорител на седмия зам.-министър в най-простото ведомство. Телефоните на комисарите от ЕК са в техните сайтове. Другото е информационен феодализъм, какъвто сме наследили от социализма. Сакън да не развалим рахата на другаря министър и прочие смешен чиновник. В същото време скъсваме от неудобни въпроси примерно Сидеров. Адски лесно!
Първото дране на свещените крави - министри и прочие хора на властта, трябва да се случи - трябва
да им се смъкне дебелата кожа откъм неудобни въпроси
Засега те са насочени само към предишното управление - ако вие нямате отговори на тези първи въпроси, то значи ще криете и следващите далавери. Вчера служителка в държавна институция бе загубила факс на журналисти. Търси го по бюрото си и го няма. Същата поиска да й пратят втори факс. Процедурата по прозрачност започна отначало. И ние очакваме от тези хора да ни кажат за нередностите в институциите си?! Тези хора не трябва да ги има. Те са букаите на всички добри намерения. И са похлупаците на търкулнатите гърнета, и са мерудията на всяка корупционна схема. Хората, които не дават отговори, а държавата ги пази на постовете им, докато те си прибират премиите. Всеки, който мълчи и се крие, е гузен. Отнякъде трябва да се почне. Дължите ни отговори - особено за предишното управление. Живеем в свят на думите. И ако думите на Борисов спечелиха изборите, то мълчанието и вдигането на рамене оттук нататък винаги ще работи срещу него

 





Тагове:   Мартин,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3311236
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031