Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 22:42 - Браво Светле!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
0



Хванахме безработен с имане за 8 млн. лева   Публикувана: Вторник, 22-ри Септември 2009, автор: Светлана Йорданова; прочитания: 124; коментари: 0 image

СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Роман Василев зам. градски прокурор на София

- Роден на 4 май 1962 г. в Пазарджик.

- Завършва гимназия в родния си град с английски език, икономика в Санкт Петербург и право в София. Специализира в Германия, САЩ и столицата на Финландия.

- Постъпва на работа в Националната служба за сигурност и 8 г. работи по противодействието на корупцията в държавната власт. От 2000 г. е следовател в Пловдив и София. Разследва престъпления по служба, дела за подкупи, контрабанда с акцизни стоки, фалшификации и т.н.

- През 2006 г. става зам. градски прокурор на София. Следи за хода на делата срещу организираната престъпност, прането на пари и злоупотребите с еврофондове.

 

- Г-н Василев, колко нови спецекипа започват от 1 октомври да се борят с мафията и по какво се различават от старите звена в прокуратурата?

- Екипите ще са тайни и няма да кажа броя им, но са достатъчни.

Имената на членовете им няма да бъдат афиширани в широк кръг. На всеки животът му е най-мил, а борбата с престъпността минава през много лишения. Естествено, с внасянето на обвинителния акт или с последвали от разследванията арести казусите ще стават ясни. Все пак у нас процесът е публичен.

Екипите ще бъдат отделени в специализирани помещения, нев сградата на прокуратурата.

- Като италианските магистрати ли?

- Да, ще ползваме модела на италианската прокуратура "Антимафия", но и на Испания и Холандия. Колегите ще работят в добър комфорт, но ще са подложени и на някои ограничения, свързани с опазването на информацията.

- Какви по-точно?

- Отнасят се до ползването на телефони и свободното влизане и излизане от определена сграда, ще имат специални карти за достъп и т.н.

- А лична охрана?

- За нея ще се преценява според това дали има реална заплаха за сигурността.

- Досега има ли случаи на заплахи и натиск срещу прокурори, които работят срещу организираната престъпност?

- Не, ако изключим въоръжените лица, които влизаха в моята къща преди 2 г. Те не бяха заловени. До момента делото е спряно срещу неизвестен извършител.

- Затова ли продадохте къщата си в Бояна?

- Не е това причината, а рецесията, която стана, и желанието да си реша някои семейни проблеми.

- Делата срещу министри и депутати от новите спецзвена ли ще бъдат поети?

- Няма да коментираме кръга на делата. Преди 3 години със заповед на главния прокурор Борис Велчев бяха създадени първите изнесени екипи в националното следствие и спецотдел във всяка окръжна прокуратура. Те дадоха резултат - делата срещу Вальо Топлото, Александър Томов, "Софийски имоти", Барона с кредитните карти, корупцията в митниците, хванатите пари на аерогарата, осъдените чиновници от Министерството на икономиката.

Много е грозно, когато се забравят тези неща и се казва: виждате ли, прокуратурата започва чак сега да работи на екипен принцип. Да не сме толкова черногледи. Не може да искате от прокуратурата всичко. Контролните органи по места и ведомства също трябва да вършат работа. Наскоро главният прокурор каза, че постъпилите сигнали от инспекторатите в агенции и министерства са само 0,2%. Тези хора за какво работят и за какво получават пари.

Инспекторатите трябва да създават организация за пресичане на опитите за корупция, административните нарушения, нерегламентираните връзки и т.н. Ако пращат навреме материалите в МВР и в прокуратурата, щеше да има повече акции и разкрити престъпления.

- Наблюдава се засилена активност на прокуратурата по отношение на действията на бившите министри. В същото време се твърди, че през последната година и половина не се работи по прането на пари.

- Няма такова нещо. Например по делото, което лично наблюдавам, във връзка с т.нар. акция "Тузари", само за последните 3-4 месеца са образувани 13 досъдебни производства за пране на пари срещу 13 лица. Това стана след проверки на МВР, ДАНС, НАП и прокуратурата, които показаха несъответствие на доходите.

Основанието да се образуват дела за пране на пари е, че има извършени и други престъпления - грабежи, измами, търговия с хора, проституция, незаконен трафик, данъчни престъпления и др.

- Има ли известни имена сред обвиняемите?

- Ще оставя това за по-нататък.

- А други разследвания по акция "Тузари"?

- Назначени са над 250 проверки срещу "оперативно интересни лица", материалите от тях постъпват поетапно. След приключването им вероятно ще образуваме дела за укриване на данъци, ще има и още обвинения за пране на пари. Ще започнем и нови проверки с митниците за контрабандните канали и продажбата на акцизни стоки без бандерол.

- Най-фрапиращият случай, на който се натъкнахте при акция "Тузари"?

- Най-голямото несъответствие бе: придобито е имущество за 8 млн. лв. (недвижимо и движимо), при положение че проверяваният за 4 г. няма един ден трудов стаж.

- Преди това с какво се е занимавал?

- Става въпрос за човек на 23 г., с каквото и да се е занимавал, трудно се събират 8 милиона.

- Може да е син на богат човек или да има богата приятелка?

- Не коментирам повече. Когато му дойде времето, ще разберете.

- Получихте доста сигнали от изпълнителната власт срещу бивши министри. Бързината, с която образувахте дела, планираните разпити и обвиненията създават усещане, ча работите под натиск.

- Няма дело под натиск. Преписките, по които сега има обвинения, не са от вчера. Още през февруари-март имаше обиски във връзка с разследвания, по които наскоро повдигнахме обвинения - срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов и бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. Няма нищо случайно. Отговорно мога да кажа - в случай че има достатъчно данни и доказателства за престъпление, аз ще съм първият, който ще арестува и сегашен министър, независимо кой е той. Ще се действа, както към всички останали, без страх. Няма да има чадър нито за бивши, нито за сегашни управници, стига обвиненията да са документирани и доказани.

- След като делата не са от вчера, защо не повдигнахте обвинения срещу Цветанов и Юруков по-рано, например преди изборите?

- Старите босове имаха връзки на всички нива във властта. Няма теч на информация от прокурори, нито дела под натиск.

- Бяхме възложили доста експертизи, резултатът от тях не идва веднага. Необходимо бе технологично време да се излезе със становище.

- Преди около месец тръгна проверка за ремонт на социалния дом в Стара Загора. Вярно ли е, че ще искате имунитета на бившия социален министър Емилия Масларова?

- Това го четох, но не знам кой го твърди и кой го е пуснал като информация. Към настоящия момент нямаме основания да настояваме пред главния прокурор да иска сваляне на имунитета на г-жа Масларова. По делото са назначени строителни и икономически експертизи, има още доста работа.

- Често обаче представители на изпълнителната власт или депутати съобщават за предстоящи обвинения, вървят пред прокуратурата...

- Не, не... Може би има грешка или терминологичен пропуск. Като казват ще бъдат обвинени, имат пред вид установени нарушения, които биха били достатъчни за повдигане на обвинения.

- Може би обяснението е по-просто - че от прокурорите тече информация?

- Няма такова нещо, просто в отделни административни единици не се прави разлика между повдигане на обвинение и изпращане на преписка в прокуратурата.

- За проверките в Министерството на отбраната се говори отдавна, кога да чакаме резултат от разследването?

- Възложени са експертизи, има процедура, икономическите дела не са толкова прости, не е като да разследваш убийство на заварено местопроизшествие.

- Кой военен министър е викан ли е на разпит по случая "Терем"?

- Знаете, че бившият директор на "Терем" Жечко Петров е обвиняем. Проверяват се и други неща, но нека колегите да си свършат работата. Ще кажа само, че Николай Цонев засега не е викан на разпит.

До края на месеца в съда ще бъде внесено делото срещу бившия зам.-министър на МВР Раиф Мустафа. Уточнява се окончателната квалификация, за да се конкретизира обвинението за подкуп. Но доказателства има и срещу Мустафа, и срещу бизнесмена Росен Маринов.

- В случая с "Терем" обвинението се пропуква. Съдът пусна Петров от ареста с мотива, че няма достатъчно доказателства срещу него за присвояване на пари.

- Не е редно и не коментирам решения на съда. Делото не е приключило.

- Напоследък големи спорове предизвика законът за амнистията. Твърди се, че не друг, а прокуратурата е настоявала да има помилване за леките непредпазливи престъпления.

- Не бих коментирал закон, който е влязъл в сила.

Смятам, но това е личното ми мнение, че можеше да се извърши промяна в Наказателния кодекс, така че текстът по чл. 219 - за безстопанственост, да не попада под тази амнистия. Той касае преди всичко властта, удовлетворението на държавата от постигане на правосъдие.

Корупцията винаги е във властимащите, другите нямат реален достъп до разпределението на благата.

Може би трябваше да се даде възможност прокуратурата да реши разследването по такива досъдебни производства към друга дата (срокът да не тече от юни 2008 г.), така че да се приключат висящите производства. И тогава някои дела вероятно нямаше да бъдат прекратени.

Логиката на закона за амнистията е да бъдат премахнати някакъв род престъпления, за да се облекчи работата и на съда, и на прокуратурата.

- Подкрепяте ли предложението да се отнема имущество на хора без влезли в сила присъди?

- Този закон беше внесен в предишното Народно събрание, но на два пъти депутатите не приеха аргументите на комисията "Кушлев".

Към момента престъплението по служба не попада в закона, изключение прави само ал. 5 от чл. 282 от НК. Първите четири алинеи за длъжностни престъпления не фигурират и осъдените за това, че са се възползвали от своето служебно положение, се измъкват.

В ирландския модел например е заложено да се отнема имущество, преди човекът да е осъден.

Представете си в случая "Маргините". Евентуална присъда по делото може да влезе в сила след 10-12 г. А равностойността на имуществото каква ще е, какво ще се отнеме. Или друг пример - за имущество, свързано с бързо разваляеми активи - не можеш да продаваш, заменяш, а трупаш разходи за застраховки, охрана и т. н.

Идеята сега е процесуалният ред да бъде вкаран в самия закон за отнемане на престъпно имущество, по Гражданскопроцесуалния кодекс процедурата е трудна и тежка. Всички дела, по които има обезпечителни мерки от съда - възбрани и запори, буксуват. Нямаме проблем само за делата със споразумения, те се приемат за присъда.

- Тоест няма проблем да се отнемат имоти на Митьо Очите?

- Не само на него, а и на други. Ще се пристъпи към отнемане на хотел "Тане" в Банско на Манфред Дийл, който бе осъден и в Германия, и у нас (бел.ред. - бизнесменът Дийл излежава 7-годишна присъда за присвояване).

По-голяма част от силовите играчи с наша помощ са или извън страната и се укриват, или са в ареста. Издирваме Таки, небезизвестния Тони Мамата, Рашо, близки до Ицо Исуса, Ивайло Ториното - близка връзка на Златко Баретата и Тони Мамата. Старите босове бяха дълги години на пазара и си бяха създали връзки във всички органи на държавната власт и управление. Отстраняването им беше трудно. Когато не си понасял наказателноправната репресия, си имал възможност да трупаш пари и да осигуряваш своята безопасност.

- Само за седмица две групи полицаи влязоха в ареста?

- Ще продължим по тоя начин. Полицаите са действали не от вчера. Наглостта им е стигнала дотам, че са използвали служебния си автомобил, за да рекетират хора и да вземат пари. Ще видим дали има данни и за предишни техни действия. Полицаитеса дадени на комисията "Кушлев", която ще провери какво имущество имат и откъде.

- Но с болните обвиняеми май не може да се справите, делото на Маргините от години не е мръднало.

- Затова в закона трябва да се разграничи какво представлява невъзможност за участие в дело при заболяване.

В момента единият от подсъдимите, за когото говорим, че е болен, се разследва за това, че е ходил по улиците, и вероятно ще има обвинение за използване на чужди лични данни за теглене на пари от банкомати.

Какъв е проблемът да присъства на делото, не го карат нито да копае, нито да се качва по въже или да скача във вода.

Не се подиграваме със здравословното състояние на никого, опазил Господ. Присъдата има за цел да превъзпита и да възпира. Какъв ще е ефектът, ако се получи след 10-15 г.

- Виждам, че четете "Ловец на мафиоти" на Алфонсо Сабела, който е успял да залови и осъди над 100 мафиотски босове. Добрият прокурор такъв ли трябва да е - ловец?

- Иначе трябва да си седи вкъщи или да продава домати и краставици. Ако не лови мафиоти, какво прави?

- У нас колко мафиоти са хванати?

- Опитваме се да станат повече.

- Какво не ви достига?

- Трябва да има политическа воля за промяна на законодателството, повече правомощия за прокуратурата и МВР. Да се повишат професионализмът и лоялността на прокурорите. Няма място за кабинетни магистрати, които си седят на бюрото и чакат някой дознател да им донесе някоя папка.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319477
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930