Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 23:04 - Само за интерсуващи се от "журналистика" II
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.09.2009 23:05


Веселина Томова : Не спя с Алексей Петров! Той е още на първо ниво. image image

Дата: 22-09-2009 20:00

Читатели : 683

imageТруд си направи PR на гърба на afera.bg. Кристина Патрашкова заслужава Пулицър за превъплъщение от балетна в разследваща журналистка. От години имам свое определение за това, което става в медийната орбита на България – това не е четвърта власт, това е четвъртата проститутка.

 

 

Седмици наред топжурналистката Веселина Томова взривяваше медийното пространство като изкарваше в сайта си afera.bg скандални подбробности от сделките на семейния дует Ирена Кръстева- Делян Пеевски. Докато Томова описваше всяка стъпка на семейството- чудо по закупуването на “Уикенд”, гилията мълчеше. До момента, в който afera.bg взриви обществото с новината, че семейстото- чудо е платило капаро за купуването на мощната медийна групировка ВАЦ. И… “Труд” най-неочаквано се отърси от летаргията и по абослютно безочлив и нагъл начин не само преписа разследванията на Веселина, но направи по тях сценарий, в който вкара Кристина Патрашкова. Бившата зам. главна на “Уикенд” даде обширно интервю по темата “Групировка се домогва до тотален медиен монопол” като през цялото време отговаряше на въпросите на тошотошова журналистка Джоева, която без всякакъв свян и етика “слагаше в устата” си въпроси взети направо от тесктове на Веселина Томова. За наглостта да се крадат чужди журналистически разследвания, за журналистическия слугинаж и за грозящата ни опасност от настъпващия медиен монопол, разговаряме с Веселина Томова – автор на скандалните разкритията по сделките на Кръстева-Пеевски.

 

- Веси, в продължение на седмици afera.bg взривяваше публичното пространство като изнасяше скандални факти за медийните сделки на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Ти първа разкри потресаващи детайли около купуването на в. “Уикенд” от семейния дует на ДПС Ирена Кръстева – Делян Пеевски. ВИП и високопоставени източници ти се доверяваха. Затова и ти – пак първа хвърли бомбата като изнесе информация за това, че семейството-чудо е платило капаро и е в процес на сключване на сделка по закупуване на мощната медийната групировка ВАЦ. Дотук добре. Изведнъж обаче в. “Труд” извършва пладнешки грабеж и обира каймака на работата ти като публикува разследванията ти без изобщо да те цитира. Нещо повече – по твоите разследвания се прави сценарий за интервю и „Труд” кани Кристина Патрашкова като цинично я вкарва в схемата. Как ще коментираш този нагъл “сюжет” от страна на тошотошовия вестник?

- Както на страхливия човек, така и на страхливата медия - душичката им е дребна. Това, че не са ме цитирали – майната им! Отдавна съм свикнала на високомерието на войнстващото бездарие, което у нас си е приписало ролята на „водеща” журналистика и е взряно единствено в собствения си пъп, който обаче не може да роди дописка извън дежурните 30 думи „богат речник”. Скандалното тук е друго – иначе изживяващият се за най-влиятелен вестник в България дори не намери и грам храброст да изяви собствена позиция за шокиращия медиен монопол, който залива вестниците от страна на Ирена Кръстева – Делян Пеевски и онези отзад, които им дърпат конците и капиталите. И едва, когато стана ясно, че утре и „Труд” може да се събуди купен от тях, плахо вдигнаха ръчичка и изпискаха чрез трета уста: „Моля, другарко, ама не може така!” Afera.bg единствена написа в прав текст това, което се случва в „Уикенд” и това, което предстои да се случи с вестниците от ВАЦ. Всички четяха, звъняха ми на пожар от столицата знайни и незнайни колеги, но нито един не ме подкрепи с името и позицията си. И на финала „Труд” преписа цялата информация от afera.bg, вкара я във въпросите си към интервюираната ексзам-главна редакторка на „Уикенд” Кристина Патрашкова, взаимно се изкараха като първи борци срещу „медийния монопол” и за потрес даже набутаха името на Тошо Тошев, който пък първи бил скочил срещу „корпоративната журналистика”. Най си падам по журналистки, които до последно лапат кюфтетата от една медия, с която не се съгласни и я напускат дни преди да се преместят в друга. Така се връткат цял живот, винаги са „правилни” и някакви началници, хонорорапотока им не е спирал и за секунда, и в същото време се борят за свободата на словото. Интервюто в „Труд” просто е опит с копираните думи на afera.bg и тези на Патрашкова да кажеш нещо против любимците на Доган и Бойко Борисов. За повече „Труд” нямат нито кураж, нито даян.

- Аз пак те питам - как ще коментираш този грабеж на “Труд”?

- Никак. Не ми се коментира. Те са „великите”, ние сме от „провинцията”. Отдавна съм престанала да стрелям по евтини лимонадени капачки от медийното стрелбище. По-голям коментар от това колко драстично паднаха тиражите на ВАЦ-овите вестници – няма. И това не е свързано нито с кризата, нито с каквито и глупотевини, които се вадят като аргументи. Тиражите им паднаха, защото никой не обича надупени и фризирани вестници, които са се превърнали в огледнални копия, и в които се чудиш на кого да угодиш за да спазиш интереса му. Читателят обаче безпощадно ясно усеща всичко това.

- Толкова ли са безсилни и некадърни тошотошовите журналисти за да прибягват до “услугите” на afera.bg и при това без да цитират?

- Е, как ще цитират afera.bg, бе? Коя е Веселина Томова? Кои са десетките сто пъти по-качествени и талантливи журналисти от градовете на България? Те не са от породата на „великите”, които се изтрепват коя първа да направи баница на Бойко Борисов и коя да пие първа питие с Доган. Ние сме от ехалето на журналистиката, според тези медийни корифеи, които дори си измислиха и кодекс на етиката в журналистиката. Дали ще цитират afera.bg или blitz.bg, или няма да го правят вече не е толкова важно, защото това е въпрос на манталитет, етичност, характер и морал. Погледнато от друг ъгъл за мен даже е чест, че не го правят и май Господ си знае работата като им дава хак в лицето на Кръстева и Пеевски.

- Да, но ако започнеш да преписваш “Труд” без да се позоваваш на него ще стане ЖЕГА?!

- Айде бе! И каква жега ще настане? Тошо Тошев какво ще направи? Ще си изплюе пурата ли? После, какво да препиша от „Труд” и от „24 часа” – къде се изходил точно по въпроса Бойко Борисов ли? Благодаря. Единственото, което препечатвам са материалите на Кеворк Кеворкян, защото ценя талантливите текстове. Впрочем, нали си спомняш, че дори и Кеворкян прибегна до виртуозния маньовър да си плати рекламно каре точно във ВАЦ-овите вестници за да бъде публикувана истината за Красимир Гергов. Това бе нечуван скандал за журналистиката в България. И какво се случи? Нищо. От години имам свое определение за това, което става в медийната орбита на България – това не е четвърта власт, това е четвъртата проститутка!

- Интересно е, че великият “Труд” не пуснаха коментар по горещата тема – Групировка завзема медийното пространство в България”, а поканиха Кристина Патрашкова на интервю по темата. Как мислиш защо тази врътка е удобна на ВАЦ?

- Защото не им стиска да напишат авторска позиция и да заклеймят този отвратителен щурм за овладяване на вестниците. Е, как го виждаш Тошо Тошев да застане срещу Бойко Борисов и Ахмед Доган? Може, ама като падне от власт Борисов. Нагледала съм се на борци срещу корупцията от влиятелните вестници, които лижат топките на управляващите, вечерят и обядват с тях, и като паднат от власт, още на следващия ден вадят брадвите. Сега ситуацията около ВАЦ-овите вестници е стресова и това интервю с Патрашкова изобщо не е случайно. Нали се сещате, че е четено под лупа, редактирано и нагласяно така, че наистина да каже точно онова, което не им стиска да направят точно тези от „Труд”. Виждате ли колко сме честни и смели – предупреждаваме за „медийния корпоративен монопол”! Долна история. А зад Кръстева – Пеевски стои Доган и Борисов. Защото няма как те да са така толерирани, ако Борисов не се е договорил задкулисно с тях. Това е голата истина. И ти чакаш Тошо Тошев и Венелина Гочева да тръгнат срещу властта? Мария, слез на земята! В момента просто се показват бели зъбки. Шубето никога няма да доведе до истинско озъбване.Използваха afera.bg за да си припишат няколко еполети за храброст срещу медийния монопол и цензурата. Да са им честити! Това по никакъв начин не ме обижда лично, но ме вбесява безочливостта на медии, които си затварят ежедневно очите за истината, която се случва в България, да пищят като заклани само, когато е засегнат личния им интерес. Ако това е журналистика, по-добре е всички, наричащи себе си журналисти, да се гръмнем!

-Защо на никой от медийната гилдия не му стиска да каже истината за корупционните схеми, който въртят дуета Кръстева-Пеевски?

- Защото пазят хляба си. Защото знаят, че ако си отворят устата, или напишат това, което мислят, първо то няма да излезе, второ, ще влязат в свиреп конфликт с главните си редактори, ще ги изхвърлят, ще останат на улицата и ще спре безметежното им дописничество. А и хонораропотока ще секне. Журналистиката не е чиновничество обаче, а мисия и ако си призван да бъдеш истински журналист, избирайки тази професия, трябва да си готов да бъдеш изхвърлян, съден, бит, уволняван заради правото си да отстояваш истината. Иначе си някаква дръжка на микрофон или измислен журналист, който по цял ден виси на телефона или пред интернет. Ако не ти стиска да водиш битки и да си готов да бъдеш не само на върха, но и на дъното, по- честно е изобщо да не се занимаваш с тази професия. Журналистиката е опозиция на властта и затова е рискова професия. Само в България е „престижно” да си журналист, защото се виеш като пачавра около властта. Това е потресаваща подмяна на истинската мисия на журналистиката.

-Апропо, кои вече спокойно можем да определим като Доганови и Бойкови метреси?

- Ирена Кръстева и Делян Пеевски минаваха за медийните олигарси на ДПС и Ахмед Догimageан. Далеч преди изборите те методично изкупиха купища вестници на българския пазар. Тогава на власт беше тройната коалиция. Дотук добре. След идването на власт обаче, ГЕРБ и Бойко Борисов услужливо мълчат за медийния възход на Кръстева – Пеевски, които купиха и „Уикенд”, и са на път да лапнат и ВАЦ-овите вестници. Такава сделка не се прави просто така. Такава сделка минава и през политическо одобрение. Във вестниците на Кръстева – Пеевски днес нищо не е в състояние да помрачи светлия образ на вожда Бойко Борисов. За Доган също нищо не се пише. Което ознавача, че Борисов е сключил сделка с „мама и син”. Което пък означава, че „медийният монопол” му идва дюшеш. И още нещо - онези, които създадоха медийният герой и пиарски оформиха Бойко Борисов – именно ВАЦ-овите вестници, сега стават курбан на тяхното творение. Не, че те не продължават да му слугуват, но сега вече и ще ги унижи.

- Да, но след като ти изнесе цели разследвания по темата Кристина Патрашкова дава просторно интервю и то за Труд като преповтаря нещата изнесени в afera.bg?

- Патрашкова може да вземе Пулицър за превъплъщение от балетна журналистка и журналистка, отразяваща филмите в Кан в „разследващ” журналист, който се „добира” до Демби. Патрашкова няма какво да я мислим, тя вече е измислена от онзи, на когото му трябва. Не мога да коментирам защо някой позволява да го ползват. Сигурно чувства вълнение от това.

-В един от коментарите си казваш ”Но когато журналистите се борят за свободата на словото само, когато им е настъпен личният интерес, това не е журналистика, това е вече публичен дом.”...

- Когато по времето на управлението на Иван Костов на Златни пясъци стартираше отвратително гнусната криминална приватизация на туристическия комплекс, аз пишех за „24 часа”. Изхвърлиха ме с устна заповед заради разследванията ми за Златни пясъци. Тогава службите на ген. Атанасов направиха разработка за това откъде и кои ми били източниците, заплашваха ме директно, че ако не спра ще ме унищожат. „Труд” и „24 часа” мълчаха и вечеряха, и обядваха с Костов. Когато Костов падна от власт, още на следващия ден написаха всичко онова за мръсната приватизация, което аз бях писала две години преди това. Всичко това може да бъде прочетено в книгата ми „Бандитска Варна”, която предстои да излезе в средата на октомври. Та, на това казвам, Мария, публичен дом. Това не е моята журналистика.

- Ако ВАЦ-овият вестник не се гърчеше пред угрозата да бъде купен от Кръстева, устата си нямаше да отвори за “медийния монопол”. Така ли е? Защото интересът винаги се е клател от нечий фес?

- Пет пари не дава ВАЦ за „Уикенд”. Даже напротив – „Уикенд” е най-тиражният вестник и е истинска конкуренция на ВАЦ-овите вестници. Защо досега те не скочиха срещу мачкането на журналистиката? Защо не реагираха веднага след като afera.bg алармира за това? Ревнаха едва, когато стана ясно, че и те са следващите на гилотината на Кръстева – Пеевски.

- Иван Костов каза, че Алексей Петров е участвал в разработката Галерия и веднага колеги от гилдията реагираха така : Значи Алексей Петров е подслушвал журналисти!

- Аз на Костов не вярвам. Той изрече толкова манипулации и лъжи по „Галерия” само за да направи отчаян опит да облече изцяло в бяло кръгът Драшков в ДАНС, който има най-голям принос за „Галерия”. А този кръг днес управлява спецслужбите.Кръгът от времето на ген. Атанасов и Костов, както и близък до сърцето на Доган и родните олигарси. Костов непрекъснато иска да оневини тези хора, които бяха отстранени от ДАНС точно заради „Галерия”. И сега, понеже ги върнаха на бял кон, което е повече от скандално, трябва да ни ги представят за невинни агънца, а останалите начело с Алексей Петров – като вампири. Алексей Петров твърди, че няма нищо общо с „Галерия”. Това, че е присъствал на разпити нищо още не означава. Аз съм била подслущвана месеци наред от службите на ген. Атанасов и Костов, и тези хора да ми говорят за журналистика, и свобода на словото, просто ми идва в повече. Алексей Петров е работел в спецслужбите, какво точно е вършил, питай него, а след като смята, че може да прави вестник и разбира от журналистика, да се пробва.

- Според наши източници бившият съсобственик на “Уикенд” Недялко Недялков, заради когото е стартирала едната Галерия и който е бил подслушван, стои в сянка в новия медиент проект за чийто собственик се спряга името на Алексей Петров. Виж колко интересно – до вчера подслушваният Недялков ще работи с Алексей Петров, който навярно го е подслушвал. Ако това е вярно – то е не просто цинично, то е направо перверзно?

- Дали Недялков е бил подслущван от Драшков или от Алексей Петров е доста спорно. Пак ти казвам, аз на Костов не вярвам. Недялко Недялков не го познавам, но след като си е продал дяловете в „Уикенд” може да си участва където си иска. Самата Патрашкова казва в интервюто си, че щял да влиза в политиката. Ако е искала да му направи услуга да го прикрие някак си, това е дърварска услуга и направо си го набутва с изявленията си. А това да си приятел с Алексей Петров не е престъпление. Ако човек трябва да избира от Драшков и Алексей Петров – по-добре е да избере втория. Ако питаш мен обаче, ченгетата са все измекяри.

- Бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова и Кристина Патрашкова са официалните лица, които ще правят новия медиен проект. Патрашкова каза, че новият вестник щял да бъде “тип Уикенд от добрите стари времена”. Кажи нещо за този медиен проект, мисля, че ти първа писа за него?

- Да, за този проект знам от месеци. Написах първа, че ще стартира и ми запалиха телефоните журналисти от всички медии да ме питат могат ли да отидат да работят там. Нямам нищо общо с този проект. Нито са ме питали за съвет, нито ще им го дам безплатно. Но ще ти кажа това, което виждам отстрани. Когато тръгнеш да копираш нещо вече приключило, не звучи добре. „Тип Уикенд от добрите стари времена”, както се изразява Патрашкова, е тъпкане в една вече умряла ясла. Патрашкова може и да стане разследваща журналистка, кой знае, като има кой да я води за ръчичка при Демби и при Велин Хаджолов. Това обаче са „балетни” интервюта и изяви. Патрашкова лично аз ще я взема на работа, когато изработи едно журналистическо разследване от „а” до „я” без да звъни през пет минути на Алексей Петров. Защото разследващата журналистика не е да развяваш поли в Кан и някой да те свързва с някого. Разследващата журналистика е сам да влезеш в дъното и да видиш истината и на ъндърграунда, освен тази, предоставена ти на тепсия услужливо от ченгетата. Този нов медиен проект цели, според мен, не само качество на продукта, а влияние, което е заявка за бъдеще на определени кръгове както в политиката, така и в бизнеса. Като знам обаче какъв отбор „юнаци” ще се скупчи сега в тази нова медия, не му завиждам на Алексей Петров, който „нямал нищо общо с проекта”. Той обаче твърди, че много разбира от журналистика. Понеже съм му приятел, съм длъжна да го предупредя – с послушни, притеснени, претенциозни и придворни дами истинска журналистика не се прави.

- Защо определяш Алексей Петров като “дъвката на ген. Атанас Атанасов, която Иван Костов джвака?

- Защото и ген. Атанасов, и Костов изпитват неистов страх от Алексей Петров и не пропускат в медийните си изяви да внушат по нещо за него. Това е болестно поведение с болезнено чувство за отбрана пред някаква угроза. Не се съмнявам, че Алексей Петров знае много злокобни тайни за Командира, както и за ген. Атанасов.

- Какво стана след като Иван Костов получи документ от afera.bg, че близкият до сърцето на Драшков и Цветелин Йовчев – Веселин Марков от ДАНС, който пък е близък до Командира и ген. Атанасов, е получил 200 бона в евро?

- Нищо не стана. Пълно мълчание. Веселин Марков е от кръга Дращков, който е близък до Костов и ген. Атанасов. Това е грандиозен скандал, при който във всяка нормална страна щяха да хвърчат глави. В България се мълчи, защото става дума за огромни пари и мафия, обвързала ченгета, политици и подземния свят. Ако трябва да припомня историята, то накратко тя е следната - това е историята на пътя на амфетамините, в който са забъркани сирийските спецслужби, високопоставени агенти от ДАНС и единият от тях Веселин Марков е подписал документ за взимане на 200 000 евро. Всички мълчат. Главният прокурор, шефът на ДАНС, Бойко Борисов, Цветан Цветанов. Бившите шефове в ДАНС Рашко Зайко и Велин Хаджолов вече бяха разпитани в прокуратурата и комисията за контрол на ДАНС, но аз се съмнявам, че нещо ще се случи. В нормална страна след такъв скандал, дори само за това, че има подозрение в такава афера, тези висши агенти в ДАНС щяха да бъдат незабавно освободени. У нас ги повишават. Което означава, че бизнесът със синтетичната дрога е под чадъра на управлението на държавата.

- Казваш, че Бойко Борисов и Алексей Петров са владетели на видимия и невидимия свят. Кое ти дава основание да смяташ, че дваматата толкова много обичат самите себе си, че чак се ревнуват?

- Написах, че са огледални образи като опоненти. Когато Бойко Борисов погледне в огледалото вижда Алексей Петров. И двамата са изтъкани от огромно его, което ще им изяде главата. Борисов започва всяко изречение с АЗ и си вярва, че вселената и светът ще се срути без него. Той управлява под прожекторите и е готов да хлопне по главата всеки оператор, само защото не хвърля достатъчно светлина върху него. Алексей Петров също се е вживял в ролята на задкулисен играч, който пък не може да си представи, че не реди той цялата режисура на играта. Алексей продължава да се вживява в ролята си „на прикритие”, което вече е абсурдно.

- Прочетох откъс от книгата ти “Бандитска Варна”, в която герой е и Алексей Петров. Разказваш как си работила с него. Не смяташ ли, че като разказваш как си работила с него изнасяш класифицирана информация? И преди да почнеш да пишеш за Алексей Петров, ти попита ли го дали ти дава право за това? Питам те, защото се говори, че той едва ли не те цензурира?

- Много държа отговора на този въпрос да не се цензурира. Не спя с Алексей Петров! За да бъде един мъж с мен, това е заслужаване. Алексей Петров е още на първо ниво, има още шест нива за да стигне до мен, а това надали ще му се отдаде в този живот, защото е истинско изпитание. Казвам го, защото ми омръзна да обяснявам дали съм любовница на Алексей Петров. Той наистина е герой в книгата ми, защото съм работила с него. Който прочете книгата ще разбере дали в нея има класифицирана информация. Алексей Петров последен научи, че пиша книга. И ще бъда абсолютно откровена – книгата бе вече напълно готова, когато, научавайки за нея ме помоли да му пратя главата, в която пишело за него. Отговорих му: „Няма да стане, Алексей! Ще четеш тогава, когато книгата излезе от печат!”. Нито Алексей Петров, нито някой още се е родил, който да ме цензурира. Нямам нищо общо с мишките от медийната гилдия, които се свиват по бюрата. Когато са се опитвали да ми прилагат натиск и цензура, просто съм тръшкала вратата и съм си тръгвала. Затова професионалния ми живот е много горчив, а личният е ужасно тъжен. Казвам всичко това, защото се смея с глас на всички легенди, които чета за себе си във форумите. Никога нищо не пестя на приятелите и враговете си. На Алексей Петров също. Затова, противно на легендите, които се носят, той изобщо не ме цени толкова, колкото много хора си мислят. Както не ме обича и Бойко Борисов. Те и двамата не обичат истината за себе си, казана им в очите.

 

Интервю на Мария Друмева

В. „Шоу” и www.blitz.bg

   




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3311243
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031