Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2009 12:33 - Това е страшно важно за мен:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
1



image Wikipedia и iPhone сред най-влиятелните събития в интернет за десетилетието

       Пускането на онлайн енциклопедията Wikipedia, появата на iPhone и президентската надпревара в САЩ са сред 10-те най-влиятелни събития в интернет за десетилетието, според наградите Webby. Събитията са опредени от базираната в Ню Йорк Международна академия за дигитални изкуства и науки.

„Интернет е историята на десетилетието, защото беше катализаторът за промяна не само във всеки аспект на ежедневието ни, но и във всичко от търговия и комуникации до политика и поп култура“, казва Дейвид-Мишел Дейвис, изпълнителен директор на наградите, цитиран от Ройтерс.

„Повтарящият се мотив при всички избрани от нас ключови събития е способността на интернет да надхитри старите системи и да даде повече власт в ръцете на обикновените хора.“


Ето и списъкът с 10-те най-влиятелни интернет събития на десетилетието и основните причини за това според сайта на наградите:

2000 г. - Craigslist се разширява извън Сан Франциско
През 2000 г. сайтът за безплатни обяви разширява обхвата си извън Сан Франциско в девет други града в Щатите, което сериозно изплаши издателите на вестници. Днес Craigslist дава възможност за безплатни обяви в над 500 града в 50 държави.

2000 г. - Старт на Google AdWords
Със старта на AdWords през октомври 2000 г. Google промени рекламните представи. Програмата за публикуване на реклами отвори пазара за всяка фирма, независимо от размера й, и даде възможност на рекламодателите за прецизно таргетиране.

2001 г. - Старт на Wikipedia
С 20 хил. статии на 18 езика до края на първата си година онлайн Wikipedia днес има над 14 млн. статии на 271 различни езика. Безплатната енциклопедия е въплъщение на силата на интернет да събере непознати от цял свят, за да си сътрудничат по един проект.

2001 г. – Затварянето на Napster
Въпреки че Napster беше затворен през 2001, той отвори възможностите за споделяне на файлове. Краят му породи вълна от иновации, които промениха завинаги начина, по който получаваме и слушаме музика и видео – от Hulu и iTunes до решението на Radiohead да разпространяват самостоятелно албум си „In Rainbows“ онлайн безплатно.

2004 г. - IPO-то на Google
Едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) – това на Google, даде възможност на шестгодишната търсачка да се превърне в най-влиятелната компания на десетилетието. От gmail и YouTube до Google Earth, Google Maps и Google Android интернет гигантът постоянно разработва иновации и е двигател на различни аспекти от онлайн ежедневието.

2006 г. - Революцията на онлайн видеото
През 2006 г. от комбинацията на няколко фактора като по-бързи скорости на достъп, по-евтини видеокамери и употребата на видео плейъра Adobe Flash 9 от YouTube тръгна революцията на онлайн видеото. Тази комбинация породи бум на любителското и професионалното съдържание, което промени всичко от поп култура до политика.

2006 г. - Facebook дава достъп на хора извън студентската мрежа и старт на Twitter
През септември 2006 г. социалната мрежа за студенти в колеж променя условията за потребители, така че всеки над 13 години с валиден мейл може да се включи. Facebook успя да докосне правилната струна и почти незабавно излезе на мода. По-малко от месец по-късно създателите на Twitter придобиват компанията и активите й от инвеститорите, което дава възможност услугата да стартира през 2007.

2007 г. - Дебютът на iPhone
iPhone излиза на пазара на 29 юни 2007. До края на уикенда са продадени половин милион устройства и смартфоните се превръщат от луксозна стока в необходимост. Очаква се през следващото десетилетие 1 млрд. нови потребители да влязат в интернет за първи път през мобилни устройства.

2008 г. - Президентските избори в САЩ
Интернет промени правенето на политика през 2008 г., както телевизията го направи 40 години по-рано при надпреварата между Кенеди и Никсън. Като се започне от видеоклиповете с „Момичето на Обама“ (Obama Girl) и се стигне до ползването на социални медии за мобилизиране на гласоподавателите и до рекордните суми, набрани онлайн от дребни дарители, всеки аспект на управлението на кампании беше променен.

2009 г. - Протестите срещу изборите в Иран
Протестите на опозицията след изборите в Иран през 2009 г. станаха известни като „Twitter революция“. Всъщност сайтът се оказва толкова важен за организирането на демонстрации, че Държавният департамент на САЩ се обръща към компанията с молба да отложат планирано спиране за поддръжка. Протестите разкриват ключов актив на Twitter като инструмент за протести – след като повечето потребители не ползват за достъп централен сайт, е почти невъзможно да бъде цензуриран.



Тагове:   мен,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317730
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930