Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 19:15 - Много приятно откритие за бедните и техните бездни:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4438 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2010 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
20:53
08.01.10 Замъците на прехода автор: Труд, прочитания: 4680, коментари: 2 image Виж галерия 1 2 3 »

В България замъци започнаха да се строят в края на миналия век заедно с началото на големия Преход. И ако все пак някога той приключи, приказните дворци, които ни изравняват поне визуално с този архитектурен европейски разкош, ще останат. Кои са те? Колко са на брой? Кои са техните рицари? Потърсихме отговор на тези въпроси в десетина замъка от различните краища на страната, за които ще разкажем днес и в някои от следващите броеве на “Труд”.

Детският сарай няма акт 16

Лъскав палат, излязъл сякаш от приказките на Аладин, се пъчи в Дръндар,селото, в което е израснал Ахмед Доган. Ограден с красива желязна ограда, детският замък се шири върху 500 кв. м застроена площ на терен от 14 дка. На това място някога е имало селско училище, в което е учил вождът на ДПС.

През 2005 г. Сокола спечелил търг за общинския парцел, върху който се намирало запустялото училище. И започнал да строи приказния сарай. През 2008 г. прехвърлил чрез пълномощник на фондация “Хермес” земята заедно с всички книжа.

Това е строителната одисея на замъка, чийто покрив е облицован със сини керемиди, по върховете на кулите има медни петлета. Тези, които любопитстват и искат да го разгледат отвътре, не могат да го направят, защото елегантната сграда е заключена. Но богоизбрани твърдят,че в детския замък имало физкултурен салон, театрална сцена и гримьорна. Стаите били оборудвани с миниатюрни легълца, столчета, гардеробчета, масички, досущ, като в рисунките на къщата на седемте джуджета. Баните и тоалетните също са пригодени за малки палавници, а в кокетните занимални е помислено за всичко - от белите дъски за рисуване до масичките за лаптопи. На последния, трети етаж са разположени апартаментите на преподавателите - с луксозни спални, всекидневни с камини и бани. За жалост децата в Дръндар са малко, учителите са си потърсили работа другаде, затова и няма никаква причина да бъде отварян сараят.

“В момента сградата не се използва от никого. Имотът не е наследствен, той е закупен от Ахмед Доган през 2002 г. срещу сумата от 18 360 лв. Деклариран е като имот със старата постройка в отдел “Местни данъци и такси”. Новата сграда не е декларирана, защото не е въведена в експлоатация - тя няма акт 16. При това положение няма как Доган да плаща данъци” - пояснява кметът на Суворово Павлин Парашкевов, в чиято власт е и управлението на село Дръндар.

Замъкът има помощно стопанство - овощна и зеленчукова градина, а в двора са конюшните за понита. Сараят е осигурен със собствен водоизточник и пречиствателна станция.

Десимира ТОНЧЕВА

Бивш полицай вдигна “Влюбен във вятъра”
image

Величествен замък с 4 кули, езеро, в което плуват бели и черни лебеди, се издига край село Равадиново, родното място на големия поет Христо Фотев. Собственик е Георги Тумпалов, бивш борец, полицай, минал през Първа частна милиция, баща на двама синове, созополски зет, дошъл край морето от Благоевградския регион, където работел и като митничар. Жоро, както го наричат всички познати, замислил замъка преди 12 години, когато ловувал в този край. Харесал мястото - сторило му се уникално с природата и вятъра, който духал постоянно. Затова нарекъл и замъка “Влюбен във вятъра”. Още не го е завършил напълно, затова не знае дали творението му ще бъде туристическа атракция, кинопавилион или просто място, в което ще се събират многобройните му приятели.

“Влюбен във вятъра” е разположен върху 5 дка, в изграждането му са вложени десетки тонове камъни, извадени от малкотърновския район на Странджа. Има 60 стаи, огромни салони с дъбов паркет и тронове за сядане. Край езерото има статуи фонтани, приготвени са и дървени убежища за щрауси и елени. Прозорците ще бъдат с многоцветни витражи, дори е вдигнал и църква към замъка. На първия етаж има ресторант и ловна резиденция, чийто таван е облицован с камъни, големи колкото кокосов орех. Под земята има винарна, художници са нарисували огромни картини със средновековни сюжети, където главни герои са рицари и дами. Жоро твърди,че иска замъкът му да остане за историята, дори върху камък е издълбал надпис: “Грешнико, какво направи, как живя?- Направих замък с езеро и две деца.”

Засега атрактивният замък е запориран от комисията “Кушлев”. Това е станало след сигнал от районната прокуратура в Несебър, тъй като срещу Жоро Тумпалов се водело дело за изнудване. Той пък има своя версия за това:“Дадох заем на човек от Несебър да строи ресторант, а после той се потопи като руска подводница и не само не ми върна парите, ами и заведе дело срещу мен.”

Мария КЕХАЙОВА

Шатото осиротя
image

На малък китен рид сред декари фризирани и нагиздени лозови масиви по пътя за Мелник се издига замък като от приказките. Има кули, кръгли стаи и тераси, огромно стълбище и помощни постройки. Най-близкото населено място до Замъка е село Хотово. Хората първо нарекоха сградата чифлика, а после понаучиха нещо от френския етикет и заповтаряха Шатото, Шатото...

Замъка, или Шатото, бе вдигнат през 1995 г. от един от най-богатите българи - банкера Емил Кюлев. Тогава модата на прехода диктуваше екстрите на замогналите се, които пътуваха и гледаха как живеят събратята им в чужбина. Така станало и с Кюлев. Влюбил се във френския прованс с огромни лозови масиви, видял избите на потомствените аристократи и решил да го направи у нас. Знаменитият чифлик на Кюлев край Мелник бе създаден върху 700 декара. Мястото не е избрано случайно - там слънчевите дни са 200 в годината. Местни твърдят, че лично леля Ванга посъветвала Кюлев да направи чифлика си там. Двамата се познавали от 1990 г. Кюлев често я возел из района с кола. При една такава разходка леля Ванга го накарала да спре и му рекла - те тука ке строиш къща! Банкерът вдигнал сред лозята цял палат. В замъка се влиза от всички страни. Той е направен като ротонда, вътре има огромно фоайе на две нива. Под първото ниво пък е изградена избата на Кюлев и огромна зала за дегустации.

Емил Кюлев пиеше само червено вино, той често идваше тук със семейството си, спомнят си селяните от Хотово. На хълма, където той изгради Шатото, възнамеряваше да произвежда свое вино с марката “Шато ЕQ” - български еликсир. Пробната серия с черен етикет бе готова, когато го застигнаха куршумите.

Сега замъкът стърчи самотно в очакване на своя нов стопанин.

Светлана ВАСИЛЕВА
image

Ромски барон построи пагода
image

Китайска пагода, в която живее ромски бос, “експерт” в източването на ДДС, е една от архитектурните забележителности на Лом. Причудливата четириетажна сграда, която се издига сред бордеите в ромския квартал “Стадиона”, е уникален паметник от ранното натрупване на капитала в Северозапада.

В пагодата се шири ромският бизнесмен Кирил Теофилов, по-известен като Киро Барона. Според запознати през 90-те години на миналия век Барона бил сред първите “фактуристи” в област Монтана. С фалшиви фактури точел ДДС от хазната.

По някое време решил да се обзаведе и с подобаваща къща - но не в стил мутробарок, а като будистки храм. “Киро беше харесал светеща картичка с пагода от циганските сергии на пазара и сънуваше къщата. Навсякъде приказваше за нея и като се видя с пари, първата му работа беше да я вдигне”, спомнят си негови приятели. Щомкъщата станала готова, Киро я облицовал с мрамор и вдигнал банкет като сватба.

През 2005 г. обаче полицаите спипаха Барона с фалшиви фактури и го дадоха на съд. Спецченгетата разкриха, че с регистрирана на името на баща му фирма Теофилов сключвал несъществуващи сделки с фирма “Барби” от Габрово. и прибрал 291 094 лв.

“Няма измами! Баща ми е болен човек, едва свързваме двата края, аз просто му помагах в бизнеса!”, твърдеше пред съда Барона. Човекът, с когото той уж въртял бизнес в Габрово, обаче заявил, че нито има фирма, нито върти сделки с ромски бизнесмен. През юни 2007 г. Киро се призна за виновен и бе осъден на 2 г. затвор условно с 4 г. изпитателен срок. Щом делото приключи, Теофилов се прибра в храма и започна нови ремонти и обзавеждане. “Барона завъртя навремето десет пъти повече далавери от тези, за които го съдиха. Бълха го ухапа с тази присъда”, коментират негови комшии.

Любомир ЙОРДАНОВ
И да са разбъркани, то важното е, че се виждат....



Тагове:   Много,   откритие,


Гласувай:
2



1. zaw12929 - Видях ги във вестника. Има замъци и в ...
09.01.2010 20:05
Видях ги във вестника. Има замъци и в наяше село на... митничари
цитирай
2. emil60 - Тъжно и обидно, нали?
09.01.2010 20:08
Е, за пореден път не се учудвам, че съм ненужен никому..., а децата ми гледат с упрек на почтеността на поколението ми...
цитирай
3. анонимен - Това материал за "НАГЛИТЕ 3" ли е?
09.01.2010 21:12
Замъци, бронирани джипове, охрана, много КИНТИ...и САМОТА!
Днес видях една баба - пенсионерка, непозната. Спомних си, че 5 минути преди това бях напазарувала нещо дребно за около 10 лева. Същата жена гледаше тъжно към пликовете с покупки, а очите и разширени от жажда и невъзможност....Скъса ми сърцето!
Тази жена не знае какво е дворец, топла храна и грижа от държавата. Целият и живот е преминал да се труди честно и почтено, а без присъда е ОСЪДЕНА на МИЗЕРИЯ.
Бих целунала тази жена, а дворците...МАЙНАТА ИМ! Сещам се , че гледах "Другата България". Ето я! Но тази България не е моя и аз НЕ Я ХАРЕСВАМ!
А ти?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3310962
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031