Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 15:03 - Още по казуса Румяна Желева:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1136 Коментари: 0 Гласове:
1



Хванахте ли се? Извинявайте!
Може би не съм прав!


17:30
22.01.10 Голямата свинска измама автор: Труд, прочитания: 6000, коментари: 3 imageВиж галерия 1 23»

Балонът “пандемия”, за каквато Световната здравна организация (СЗО) обяви свинския грип, е на път да се спука. И да лъсне една от най-големите корупционни афери.

Паникьорските настроения на някои експерти, а и на голяма част от обществото, се обръщат от фактите. Смъртността от “страховития” вирус AH1N1, появил се през март в Мексико, не показва да е в пандемични размери. За България статистиката е към 50 починали от свински грип досега (последният вчера в Бургас), а сезонният грип (пак у нас) погубва 2000 на година.

В същото време печалбите на фармацевтичните компании направо бодат очите - по изчисленията на икономисти производителите на ваксини срещу “страховития” грип са спечелили от тяхната продажба до 10 млрд. долара.

Тези, а и други факти неминуемо поставиха въпроса има ли сделка между СЗО и фармацевтичните гиганти? Така последните станаха обект на разследване от Съвета на Европа както и от редица страни като Русия и Франция.

Междувременно много държави отказват поръчаните ваксини и си искат обратно парите, платени за заявените първоначално дози.

Разследват фармацевтични компании

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) разследва “влиянието на фармацевтичната промишленост върху СЗО”, в понеделник предстоят извънредни дебати по темата.

ПАСЕ вече одобри резолюция, в което се казва, че за да рекламират и разпространяват продуктите си срещу грипа, лекарствените гиганти са оказвали влияние върху учени и агенции. Целта била да се предизвика тревога в света и да се накарат правителствата да купуват средства за имунизация, което в същото време излага милиони здрави хора ненужно на риск от неизвестен брой странични ефекти от ваксините.

Един от инициаторите на разследването е германският лекар Волфганг Водарг, който открито нарече създалата се ситуация “един от най-големите медицински скандали на века”. “Фармацевтичните заводи предизвикаха психозата”, отсича Водарг.

Докато светът е във финансова криза, в заводите, произвеждащи антигрипни медикаменти, се работи на 4 смени. Пожарът от поръчки до голяма степен бе подпален от СЗО, която обяви свинския грип за пандемия. Но се оказва, че мнозина от съветниците в СЗО са щатни или нещатни сътрудници на фармацевтичните гиганти. Например холандският доктор Алберт Остенхаус оглавявал групата експерти, настоявали за обявяването на пандемия. Остенхаус дори получи прозвището “д-р Флу” по името на препарата “Тамифлу”.

Отделни държави, бръкнали дълбоко в бюджетите си за доставка на ваксини, също почват разследване на “пандемията”. Франция изслушва производителите “Санофри Пастьор”, “Новартис”, “Глаксо Смит Клайн”, “Бакстер”.

Руската дума също нареди разследване “за корупция”. Ако се докаже наличие на престъпление, Москва ще поиска да се извърши анкета в СЗО. А ако подозренията и там бъдат доказани, Русия може да преосмисли членството си в СЗО.

Под лупа е и Групата за европейски научни изследвания върху грипа, която играе ролята на посредник между СЗО и фармацевтичните изследователски центрове. Групата е щедро финансирана от същите компании, които са разследвани във Франция.

А Водарг припомня, че корупционните връзки не са от вчера - Клаус Щьор, шеф на програмата на СЗО за грипна ваксина, оглавил кампанията срещу птичия грип за 2005-2006 г., впоследствие отиде на работа в концерна “Новартис”.

Германският експерт Волфганг Водарг за заразата: Гешефт със смъртта

Наименованието “свински грип”, както преди и това на “птичи грип” навява мисълта за объркващи, но явно успешни опити на фармацевтични концерни да увеличат шансовете си за продажби на нови ваксини и съмнителни антигрипни медикаменти. От това изобретение дивиденти вадят и политици, специализирани институти и медии и участват за своя изгода в скъпоструващата игра със страха.

Това пише в блога си под заглавие “Гешефт със смъртта” германският интернист и специалист по белодробни заболявания д-р Волфганг Водарг. От 1999 до 2009 г. той бе член на здравната комисия в Бундестага. Сега оглавява здравната комисия на Съвета на Европа.

Фармацевтичният бранш отдавна знае как общественото мнение може да се насочи към определени теми. Сега демонстрира как “свински грип от Мексико” минава далеч по-добре, отколкото обикновена “грипна вълна”, пише Водарг. Кампанията на сплашване действа. Изведнъж всички говорят само за това кой с какви запаси разполага от ограничените количества на тамифлу или от новата ваксина оптафлу. Каква е реалността, пита експертът. И отговаря: За мен “свинският грип” е създаване на безотговорна паника, мотивирана от икономически интереси.

Нападна ни новият сезонен грип

Сезонният грип, който тази година се нарича “Бризбейн”, дойде. В Русе, Видин и София област повалените на легло от новата зараза, както и от свинския грип, са 150-160 души на всеки 10 000 души (а при над 180 се обявява грипна епидемия), съобщи вчера д-р Ангел Кунчев, главен държавен епидемиолог.

Новият щам “Бризбейн”, досега не е циркулирал у нас, затова вече е разболял толкова много хора. Неговото протичане не се отличава от характерното за всеки грип. А именно: висока температура, отпадналост в мускулите, болки около очните ябълки и бързо влошаване на състоянието, буквално за часове (не е така при обикновените вирусни инфекции). “Тази седмица масово изолираме “Бризбейн”, независимо откъде от страната са пробите”, разясни д-р Кунчев.

И свинският грип още не си е отишъл, даже се очаква да настъпи с втора вълна. Но кога точно никой сериозен учен не може да се ангажира (подобна прогноза ще е толкова вярна, колкото предсказването на земетресение).

Според разчетите на Министерството на здравеопазването през ноември и до средата на декември м. г., когато ни заля първата вълна на свински грип, са се разболяли над 500 000 българи. Основание за това заключение дават направените проби на случаен принцип. В 90 % от случаите тогава е бил изолиран новият човешки вирус H1N1. За него продължават да са уязвими децата, бременните, родилките, пълните хора и тези с хронични заболявания.

Лекарите са категорични, че родените преди 1957 г. са отчасти защитени от свинския грип. Защо от 1918 г., когато е обявена първата грипна пандемия през миналия век, до 1957 г. доминиращият и циркулиращ вирус в света е бил H1N1. По тази причина хората, родени в този период, многократно са се срещали с вируса. Той е имал различна структура, но винаги в рамките на H1N1.

Масово отказват ваксини

Съседна Гърция, която обеща да набави ваксина срещу свински грип за всеки свой гражданин, отказва доставката на 12,3 млн. от поръчаните общо 16 млн. дози. Така Атина ще спести 65 млн. евро. Досега едва 360 000 от общо 11-те млн. гърци са пожелали и са били имунизирани.

Гърция не е единствената, отказала заявени ваксини. Същото направи и Норвегия - купува само 4,3 млн. от заявените 9,4 млн. дози и спести 24,6 млн. евро.

Сред заявилите откази е и Германия. Причината е както при останалите - едва 5% от гражданите са поискали да се ваксинират. А държавата и федералните й провинции заделиха 1 млрд. евро за ваксини.

Подобно е положението и във Франция. Тя похарчи 1,25 млрд. евро за 94 млн. дози, но едва 5 милиона влязоха в употреба.

Вирусите не се създават изкуствено!

Проф. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН:

Абсолютна лъжа е, а и практически невъзмождо е да се каже, че свинският грип е дело на човека. Природата не може да бъде заместена от никого, точно затова досега нито един вирус не е изкуствено създаден.

Имаше един случаи - на отглеждане на заразени комари в Пакистан, които да се използват за биологично оръжие. И това е. Но всичко друго са невероятни измишльотини. По-скоро имаше известна паника у някои ръководители на Световната здравна организация, които много рано обявиха пандемия. За новия човешки вирус има ясни и неоспорими доказателства как се е стигнало до него - а именно след рекомбинация на птичи, свински и човешки щамове.

Какво ли не измислят хората! Твърдеше се, че и СПИН-ът е създаден от човека, а я тези личности да отидат и да видят как живеят африканците? Така беше и с появата на ваксините. Е, някои фирми имаха късмет, но случва се.

Не мога да кажа, че има замисъл

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен епидемиолог:

В реакциите си не си позволихме крайности. Не мога да кажа, че развихрянето на свинския грип е предварително замислено. Вижте, нормално е, когато през миналия век е имало 3 големи пандемии, едната от които взима милиони жертви (колкото през Първата световна война), то светът и специалистите да бъдат нащрек.

Някои страни в желанието си да се презастраховат дори купиха по 2 дози от противопандемичната ваксина за всеки свой гражданин. При нас имаше закъснение с поръчката на новата ваксина, а и заради финансовия дефицит. Това обаче се оказа печеливш ход. Но остава вероятността от втора вълна на свинския грип. Както и задължението всяка болница да е в готовност.

С ваксина подсигурихме 10 % от рисковите групи (деца, възрастни, здравни работници). Във всички случаи по-добре е да вземеш мерки малко над нормалното, отколкото, когато дойде белята, да се вайкаш.

Подготвиха Ивета СТРАТИЕВА, Диана ТЕНЧЕВА и Ваня ЕНЧЕВА



Тагове:   още,   Желева,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319536
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930