Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 12:57 - Приемете за спомен, лика им скромен:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3705 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 23.01.2010 18:51


Висше образУвание Или как преподавател, уличен в плагиатство и приятел на Красьо Черния, продължава да е ректор на Стопанската академия в Свищов image

От Иван Михалев

всички статии от този автор  

(Страница 2 от 3)

image Уголемяване Картината, увековечаваща ректора Величко Адамов в ролята на Исус Христос. В центъра е добавен и 10-годишният му син
[Капитал]
image
Уголемяване Плевенският бизнесмен и лобист Красимир Георгиев (вляво) и ректорът на академията Величко Адамов (вдясно) танцуват на песен на фолк певицата Валя
[неизвестен]
image
Уголемяване Кадър от същия купон по случай студентския празник 8 декември 2008 г. Каченият на парното е шефът на местната кабелна телевизия в Свищов Антон Георгиев. Човекът с бялата риза е лидерът на КТ "Подкрепа" в академията хон. ас. Валентин Димитров
[неизвестен]
image
Уголемяване Докторантът Красимир Георгиев и научният му ръководител доц. Адамов слушат изпълнение на Софи Маринова. В ляво на масата е и председателят на общинския съвет в Свищов Милен Манолов
[неизвестен]
image
Уголемяване Красьо и ректорът
[неизвестен]
Още по темата

Документи, уличаващи доц. Адамов в плагиатство

Скандалите в Стопанската академия - Свищов

Криворазбраната автономия

Доценти по офшорни схеми

Преподавателите от Свищов не знаели какви пари въртят





"); "Не се мисля за бог"

Друг много показателен детайл за мисленето на свищовския ректор е една картина, която той е поръчал да му бъде нарисувана преди години. Тя е почти точна репродукция на "Тайната вечеря", само че в образа на Исус Христос е самият доц. Величко Адамов. В ролята на "апостолите" пък са неговите подчинени - преподаватели, доценти, асистенти в академията. За да може да бъдат възпроизведени в техния естествен вид, преподавателите са били заставени да позират пред фотограф в една от аудиториите на катедра "Финанси". За да бъде пълен кичът, в центъра на картината е попаднал и 10-годишният син на ректора. "Тя е показателна доколко си е повярвал ректорът Адамов, докъде е стигнало неговото его", коментира депутатът от "Атака" Борислав Стоянов, който е избран от Свищов.

Попитахме ректора защо е поръчал картината и получихме този отговор: "Видях в един вестник как тези от футболния съюз им беше направен един колаж. И си казах: защо не си направим и ние от катедра "Финанси" нещо за лично ползване. И се събрахме 17 човека. Много мислехме кой да седне на мястото на Юда. Който седна, той излезе най-големия Юда. Но понеже бяхме 17 човека, излязоха още двама Юди". По този начин Адамов обясни настъпилия разрив между него и трима от героите на картината. Това са преподавателите гл. ас. Бисер Кръстев, доц. Емил Михайлов и гл. ас. Георги Георгиев, които въстанаха  срещу методите му на работа като ректор.

На въпроса ни дали се смята за бог Адамов заяви: "Това е нещо за мен. Аз да си го гледам. Въобще не се смятам за бог и не съм мислил такова нещо. Просто една шега, но тази шега показва, че някои неща от библейската история около тази вечеря се повтарят и днес. Значи има апостоли, има и юди." Сега картината, увековечаваща доц. Величко Адамов и неговия наследник, украсява лятната му вила, разположена в частна гора с малък язовир в с. Горски Горен Тръмбеш.

Единственият ректор, уличен в плагиатство

Годината е 1999-а. По онова време доц. Величко Адамов все още не е ректор, а само преподавател в катедра "Финанси". Той кандидатства за научна степен доктор на икономическите науки, но Висшата атестационна комисия (ВАК) отхвърля дисертацията му с официален мотив:  "Преписване (ползване на произведения, създадени от други, без цитиране съгласно обичайната академична практика) и поради спорни приноси."

Адамов обжалва решението на научната комисия към ВАК пред по-висша инстанция, но специално назначената проверка на ВАК потвърждава констатациите: "Дисертацията е насочена към оптимизиране на дългосрочни капитали, но по въпросите на оптимизацията авторът явно е недостатъчно компетентен, приносите, посочени в рецензиите, започват от 30-31 стр., оттам започва и заимстването от чужди трудове по недопустим начин." В същия документ е посочено, че "преписване е установено и в други негови трудове извън дисертацията".

Любопитното е, че вместо да използва последната законова възможност за изчистване на името и репутацията си, като отнесе въпроса към президиума на ВАК, доц. Адамов решава да оттегли документите си. По този начин процедурата се смята за "недовършена". Това дава самочувствие днес на ректора да твърди, че плагиатството му не е доказано с решение на върховния научен орган в България: "Аз оспорих, но не искаха да го видят. И тук е мястото да кажа, че всъщност аз попаднах в мелницата ВАК, в която някои хора много здраво си разчистиха сметките с мен. Тогава имаше един професор, който ми се сърдеше, че не съм го подкрепил да стане ректор. Аз съм жертва на тази мелачка на души и на хора ВАК."

На въпроса ни защо все пак не е решил да изчисти името си от етикета "плагиат", той заяви: "Когато се уверя, че в България има органи, които няма да подхождат тенденциозно и по доноси към присъждане на научни степени и звания, ще докажа какво съм аз. Аз всъщност имам доста произведения и учебници и никой нищо не може да каже за тях. Хваща се този факт и се експонира, експонира, експонира... Който има претенции, нека да заведе дело в съда. Да докаже, че аз съм такъв. Тогава ще си подам оставката. Но след като академичната общност преценява, че ставам да бъда ректор и че тези обвинения са неоснователни, няма да си подам оставката."

(Историята около хванатия в плагиатство ректор стигна и до парламента. В петък образователният министър Сергей Игнатов беше принуден да отговаря на питане от депутата на "Атака" Борислав Стоянов, който се интересуваше защо Адамов продължава да е ректор.)

Учебникарски трикове

Величко Адамов е автор на повече от двайсет учебника и помагала. Преподаватели в Стопанската академия обвиняват ректора и колегите му от катедра "Финанси", че е задължават студентите да си купуват техните учебници. В противен случай можело да не си вземат изпитите.

"Последните страници на учебниците, чиито автори са преподаватели от катедрата "Финанси и кредит" на ректора доц. Величко Адамов, са т.нар. тестове. Те се откъсват в изпитната зала и книгите, които струват по 50-60 лв., стават неизползваеми. Така дори двама братя не могат да завършат образованието си с един учебник", заяви в началото на седмицата депутатът от ГЕРБ
Аспарух Стаменов, който получил оплаквания от студенти на СА "Д.А. Ценов" в приемната си.

В интернет форуми студенти от Свищов описват и втора схема. Практика било преподавателите да се разписват в учебника на изпитаните студенти. Ако след това друг студент се яви с "маркиран" учебник на изпит, рискува да бъде скъсан.

Ректорът обаче категорично отрече тези твърдения. "Няма дисциплини и преподаватели, които да задължават студентите да купуват учебници. Но естеството на работата... например едно семинарно занятие как може да се проведе без методическо ръководство. Преподавателят влиза и казва "препоръчвам тези и тези помагала". Но казва "хубаво е за упражнението да имате методическото ръководство. Който няма пари да си го купи, да си го преснима", заяви Адамов. Според него всеки студент бил свободен да си купи употребявани учебници от оказиона на академията. "Проблемите идват от няколко преподаватели, които нямат учебници и които мислят, че останалите преподаватели се обогатяват. Идва от непишещите и неработещите преподаватели, които са много малко в академията. И това се експонира", добави ректорът.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - потрес!
23.01.2010 16:14
но щом има студенти..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3311236
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031