Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2010 22:37 - Важно за статистиците:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
2



При акция „Октопод” иззели факти за смъртта на Емин   Сряда, 24-ти Февруари 2010, автор: 24 часа онлайн;
image

Ахмед Емин

Факти и обстоятелства около смъртта на Ахмед Емин са излезли в хода на разследването по операция „Октопод".

Това заяви в кулоарите на парламента бившият директор на "Националната следствена служба" (НСС) Атанас Атанасов.

Той поясни, че част от материалите по разследването за смъртта на на бившия началник на политическия кабинет на лидера на ДПС са били отделени и изпратени в ДАНС, за да се направи проверка каква е връзката между този акт и националната сигурност.

"Причината е, че в предсмъртното писмо Емин е писал, че не е предател и обича родината си. Сега се установява, че толкова време, след като тези материали са били отделени и изпратени за проверка, по тях не е правено нищо", посочи Атанасов.

Бившето ръководство на ДАНС не е предприело никакви действия по възложената от прокуратурата задача и това е станало абсолютно умишлено, защото явно в дъното на целия този случай стои Държавна сигурност, коментира Атанасов. Според него няма информация за ролята на конкретни хора.

По думите му дейността, разследвана по "Октопод", е многопрофилна и това може би е само един детайл от механизмите, с които тази група е притискала институциите. Според Атанасов е важно разследването да се води всестранно, обективно и пълно, при спазване на процесуалните правила.

По неговите думи трябва да се установи кой и защо не си е изпълнил задълженията в разследването на смъртта на Емин. Според него тези тежки процесуални нарушения не са извършени случайно.

"Мисля, че има хора, които и днес са на определени длъжности и които трябва да отговорят на определени въпроси", посочи Атанасов. По този повод той даде пример с настоящия заместник-министър на вътрешните работи и бивш главен секретар на МВР Павлин Димитров.

На въпрос как му се струва версията, че Ахмед Емин е трябвало да следи Ахмед Доган, Атанасов отговори, че е достоверна.

Софийската градска прокуратура (СГП) ще подложи на инстанционен контрол постановлението на районната прокуратура за смъртта на Ахмед Емин. Това каза говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова, цитирана от бТВ.

След проверката СГП ще прецени дали да потвърди или отмени постановлението.

То не е било обжалвано от засегнатата страна, уточни Кожухарова и поради тази причина до момента не е била направена подобна проверка. Тя се извършва след сигнала на Държавната агенция "Национална сигурност". По закона срокът за проверката е един месец.

По-рано днес ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов каза, че иззетият архив от кабинета на Ахмед Емин е бил прикрит. Според него има сериозно поле за изследване на точно тези документи, а две години вече никой всъщност не се занимава с тях.

Емин бе открит мъртъв на 17 октомври 2008 г. в сграда на ул. "Беловодски път" в кв. "Бояна" в София.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319240
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930