Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 07:59 - И колко много и още неправди!?
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
3



петък, 26.02.2010

image

Елин Пелин ще остане собственост на "Труд" до 2019 година

Как “Труд” приватизира Елин Пелин. Буквално Темно, брате, темно, ете, като в катраница, нито месечинка свети, ни ясна звездица! Куче лае у полето, та си глава кине – ергени ли мома краднат, или некой гине? Та нема ли кой да палне плевнико на кмето да разпусне това пусто темнило проклето! Ако някой иска да прочете това стихотворение или нещо друго от Елин Пелин в интернет, ще трябва да си плати на издателство “Труд”.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Ето какво пише на сайта “Словото”, където група ентусиасти са направили виртуална библиотека, в която могат да бъдат четени доста български автори, в това число повечето класици: “Произведенията на българския класик Елин Пелин временно са свалени от сървъра, след като авторските права бяха откупени от издателство “Труд” изключително за сайта им с платен достъп “Знам.бг”. Съжаляваме за причиненото неудобство, но обстоятелствата не зависят от нас. Явно алчността и желанието за бърза печалба за някои “българи” са по-важни от българската култура и образование.”

В интернет може да се видят и отчаяните молби на петокласници, които търсят под дърво и камък произведения на Елин Пелин, например разказа “Радост”, който им е нужен за подготовката в училище.

Обаче ядец.

Ако искат да четат Елин Пелин, петокласниците ще трябва да си платят на “Труд”. Било за интернет версията, било за томче с разказите му.

Иначе всички, “Труд” най-паче, се кълнем, че за образованието на децата ни не трябва да се жалят пари и от него не трябва да икономисваме. Обаче не само икономисваме, а и печелим на гърба на учениците – било с учебници, скъпи и прескъпи тетрадки, помагала, моливи и химикалки и всичко, което е нужно на едно дете, за да се изучи и да стане добър човек и гражданин на тази държава.

Отскоро – и като им продаваме произведенията на българските класици.

Формално “Труд” е в правото си. Подробности по сделката не се съобщават, обаче най-вероятно наследниците на Елин Пелин са продали правата върху творчеството му на издателството. Преди промяната в закона от 2000 година тези права се пазеха 50 години след смъртта на автора, сега срокът е 70 години. Елин Пелин е починал през 1949 година, значи “Труд” ще може да го продава до 2019-а. След това вече ще е безплатно, ако не се намерят законодатели, които да удължат срока на закрила на авторското право, примерно на 100 години след смъртта на автора.

Защитата на авторските права и на възможността авторите, пък и техните наследници да печелят от тях е изключително важна, особено в държава, в която тези неща са по-скоро абстракция, обаче също така е важно младото поколение да има свободен и безплатен достъп до знаковите произведения на българската култура.

Всъщност е важно образованието в България да бъде достъпно, качествено и да не поставя изкуствени бариери.

И накрая, но всъщност преди всичко - нация, която не само икономисва от образованието на децата си, но и изкарва пари на техен гръб, няма никакво бъдеще. Ама наистина никакво.



Тагове:   още,   Много,


Гласувай:
3




Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318980
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930