Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 23:41 - Успех момичета! Бъдете щастливи!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2330 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 08.03.2010 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оскари 2010: Номинации за най-добра актриса   image

Сандра Бълок

Родена във Вашингтон на 26 юли 1964 г., Бълок е най-голямата дъщеря на учител по пеене и оперна певица. Докато майка й пее по оперните сцени на Европа, малката Сандра често се присъединява към детските хорове на представленията. След като завършва университета в Източна Каролина,тя заминава за Ню Йорк, където стартира бъдещата си актьорска кариера с няколко сценични продукции.

През 2005 г., след множество успешни филмови участия, Бълок получава ”Оскар” за ролята на расистка в драмата „Crash”. Непоколебим поглед върху расизма в Лос Анжелис, „Crash”, противно на очакванията, взима награди за най-добра режисура, най-добър сценарии и най-добър филм на 77-те годишни награди на Академията.


Мерил Стрийп

Родена е на 22 юни 1949 година в Съмит, Ню Джързи. Истинското й име е Мери Луис Стрийп. Завършва школата по драматично майсторство към Йейлския университет.
 
Първата й роля в киното е в „Джулия” през 1977 г. Първата й номинация за „Оскар” пък е на следващата година за „Ловецът на елени”. През 1979 година прибира златната статуетка за „Крамър срещу Крамър”. След това прибира нова за „Изборът на Софи”. Емблематични роли прави в „Музиката на сърцето”, „Мостовете на Медисън”, „Стаята на Марвин”, „Извън Африка”, „Къщата на духовете”, „Жената на френския лейтенант”, „Манджурският кандидат”, „Смъртта й отива”, „Дяволът носи Прада”. Омъжена е за Дон Гъмър. Има 4 деца.
 
Мерил държи рекорда за актьор с най-много номинации за Оскар със своята 16-та кандидатура за престижните академични награди. Носителка е на два „Оскара”, пет пъти е получавала "Златен глобус" от 20 номинации общо.

Хелън Мирън

Илина Лидия Василиевна Миронова (Хелън Мирън) е родeна на 26 юли 1945 г. в Чизуик, Лондон, Великобритния. Нейният дядо Пьотр Василиевич Миронов е бил руски царист и по време на Първата световна война е бил на служба в английската столица.
 
Майката на Хелън е англичанка. Въпреки че е потомък на руски аристократичен род, Хелън не говори руски. Тя учи в католическо девическо училище, след което посещава театрален колеж. Когато е на 18 отива на прослушване в National Youth Theatre и е приета. Няма навършени 20 години, когато е поканена да играе Клеопатра в продукцията „Антоний и Клеопатра” на известния лондонски театър „Old Vic”, което води до договор с агента Ал Паркър.
 
Съвсем скоро Хелън става член на Кралската шекспирова трупа. Дебютира в киното през 1967 г. в шведската продукция „Herostratus”. На следващата година участва в екранизация на „Сън в лятна нощ” (1968). През 1972/ 1973 г. работи с Питър Брук, групата заминава на турне в САЩ и Северна Африка. През 1972-ра се снима в „Мис Джули” по Аугуст Стринберг и при Линдзи Андерсън в „O’ Lucky Man” с Майкъл Макдауъл.
 
След като се връща от турнето, играе Лейди Макбет в Стратфордския театър през 1974 и в Алдуич театър през 1975 г. Следват „Хамлет” по Шекспир, в който е Офелия и „Колекцията” по Пинтър, в който й партнират Лорънс Оливие, Майкъл Макдауъл, Алън Бейтс и др. През 1978 г. Хелън се „връща” пак при Шекспир с „Както ви харесва”. На следващата година се снима в „Калигула”, а през 1980 г. играе проститутката Бети в „Hussy”.
 
Превъплъщава се във вещицата Моргана в „Екскалибур” през 1981г. Хелън има щастието да се срещне с Михаил Баришников, Йежи Сколимовски и Изабела Роселини в „White Nights” (1985). Тогава започва и връзката й с режисьора Тейлър Хакфърд. Четири години по-късно Питър Грийнауей я кани в „Готвачът, крадецът, жена му и нейния любовник”. През 1994 г. се снима с Гейбриъл Бърн, Крисчън Бейл, Том Уилкинсън и Кейт Бекинсейл в „Prince of Jutland”. През 1997 играе в „Critical Care” при друг голям режисьор – Сидни Лъмет.
 
Компания в него й правят Ан Банкрофт, Джеймс Спейдър, Кира Седжуик и др. Същата година потомката на руски аристократи се омъжва за режисьора Тейлър Хакфърд, с когото има връзка вече 13 години. През 2001 г. Хелън се среща с Шон Пен на снимачната площадка на „Клетвата”, в който застава рамо до рамо с Джак Никълсън, Бенисио Дел Торо, Ванеса Редгрейв, Мики Рурк и др. Същата година се снима и при Робърт Олтман в „Госфорд парк” (2001).
 
През 2003 участва в „Календарни момичета”, а през следващите 12 месеца се появява в още две заглавия – „Прекрасният живот на Хелън” (2004) и „Катарзис” с Робърт Редфорд. През 2005 г. изиграва кралица Елизабет І в едноименен телевизионния филм, но превъплъщението й в нейната дъщеря Елизабет ІІ в „Кралицата” (2006) съвсем заслужено й донесе „Оскар”.

Кери Мълиган

Миловидното лице на Мълиган стана популярно, след като партнира на Кийра Найтли, Джуди Денч и Доналд Съдърланд в “Гордост и предразсъдъци” през 2005 година.
 
Тази година Кери Мълиган обра овациите след като взе награда „БАФТА” за най-добра актриса с ролята си на тийнейджърка във филма на датската режисьорка Лоне Шерфиг "Образование".
 
Годината е 1961. Привлекателната 16-годишна ученичка Джени (Кери Мълиган) е на път да се превърне в жена и да осъществи мечтата на родителите си да учи в Оксфорд.

Един дъждовен ден монотонният й живот в предградията е нарушен от пристигането на загадъчния 30-тина годишен наемател Дейвид (Питър Сарсгард "Извличане"). За нейно изумление той дори успява да очарова консервативните й родители Джак (Алфред Молина "Спайдърмен 2") и Марджъри (Кара Сеймър "Хотел Руанда").

С времето Дейвид запознава Джени с лъскавия и нов за нея свят на вечерните забавления и късни сбирки заедно с атрактивния му приятел Дани (Доминик Купър "Мама Мия") и красивата му приятелка Хелън (Розъмънд Пайк "Двойници").

И точно, когато дългогодишната мечта на семейството, да изпратят дъщеря си в Оксфорд е на път да се осъществи, Джени е запленена от един друг живот. Дали Дейвид ще бъде човека, който ще и помогне или навреди?


image

Габоре Сибиде
 
Филмът „Precious”, или "Скъпоценна" на български, разказва историята на двестакилограмова афроамериканска тинейджърка от Харлем с кошмарни родители и бременна за втори път. Въпреки че Лени Кравиц и Марая Кери са поели водещи роли в лентата, те и двамата не приличат на себе си във филма. „Precious” вече спечели голямата награда на фестивала в Сънданс, след което американската тв водеща Опра Уинфри стана продуцент на филма. След като грабна наградата на публиката в Торонто, направеният с оскъден бюджет „Precious”, става сигурен претендент за "Оскар" и вероятен световен касов хит.


Победа за "Войната е опиат" на оскарите автор: Труд онлайн, прочитания: 194, коментари: 0 image КАТРИН БИГЪЛОУ Снимка: Ройтерс

Драмата "Войната е опиат" (The Hurt Locker) триумфира на "Оскарите", като победи  девет други заглавия - от високобюджетния "Аватар" до първоначалния фаворит "Високо в небето".

Катрин Бигълоу спечели очаквано и в режисьорската категория, като се наложи над бившия си съпруг Джеймс Камерън и стана първата жена, отличена с този приз.

Нейният филм "Войната е опиат" и неговият "Аватар" имаха равен брой номинации. В крайна сметка "Аватар" бе отличен за операторска работа, визуални ефекти и сценография, а "Войната е опиат" победи в категориите за монтаж, звуков монтаж и смесване на звука.

"Войната е опиат" донесе и статуетка за оригинален сценарий на бившия журналист Марк Бол, който е бил прикрепен към екип сапьори в американската армия. 

"Бях репортер, върнал се от Ирак, когато ми хрумна идеята да разкажа за тези мъже на фронтовата линия на една непопулярна война. Помислих си, че става за филм. Резултатът далеч надмина очакванията ми", каза Бол при получаването на наградата си, като добави:

"Бих искал да благодаря и да посветя това на войниците, 115-те хиляди, които все още са в Ирак, 120 хил. в Афганистан и над 30 хил. ранени и 4000, които няма да се върнат у дома."

За най-добра актриса бе обявена Сандра Бълок с изпълнението си във футболната драма The Blind Side. Само преди ден тя бе удостоена и с антинаградата "Златна малина" за друг свой филм - All About Steve (Всичко за Стив).

Нейна конкурентка бе ветеранката Мерил Стрийп с превъплъщението си в тв готвачката Джулия Чайлд ("Джули и Джулия"), което я остави на върха като най-номинирания актьор в историята на "Оскарите".

След четири номинации в 38-годишната си кариера звездата от "Големият Лебовски" Джеф Бриджис спечели статуетката за главна мъжка роля с ролята на алкохолизиран кънтри певец в Crazy Heart (Лудо сърце).

Актьорът почти отказал участие в лентата, но преосмислил решението си, когато към екипа се присъединил Ти-Боун Бърнет, който също спечели "Оскар" - за оригинална песен, The Weary Kind, съвместно с изпълнителя Райън Бингам.

При чуждоезичните продукции спечели аржентинската криминална драма El Secreto de Sus Ojos (Тайната на техните очи) - разказ за пенсиониран прокурор, който се опитва да открие виновника за убийство отпреди четвърт век.

Аржентински режисьор взе и статуетката за късометражна анимация с Logorama.

"Прешъс" наистина значи скъпоценен - и донесе на режисьора Лий Даниелс отличието за адаптиран сценарий по романа от Сафайър. Филмът за нас е забележителен и с факта, че композитор на музиката е българинът Марио Григоров.

Драматичната история за черна тийнейджърка обра и наградите "Индипендънт спирит", а с ролята на майката Моник спечели "Оскар" за поддържаща роля - едно от сигурните отличия на церемонията.

Австриецът Кристоф Валц бе другият фаворит при поддържащите актьори и отнесе "Оскар" за ролята на нацистки офицер, която му донесе десетки други отличия, първото от тях - на кинофестивала в Кан.

"Гадни копилета" на Куентин Тарантино имаше общо осем номинации.

Трета поред награда при анимациите спечелиха "Пиксар" с "В небето" на реж. Пийт Доктър, разказ за третата възраст, който изненада почитателите на "Дисни" с тъжните си нотки.

Музиката към "В небето" донесе и поредна статуетка на Майкъл Джакино, който миналия месец спечели за саундтрака и "Грами".

"Оскар" за грим и костюми взеха фантастиката "Стар трек", 11-и филм по едноименния сериал, и историческият "Младата Виктория" - за британската кралица Виктория, нейната любов с Албърт Сакскобургготски и първите й години на трона.




image





 



Тагове:   момичета,   успех,   оскар,   каже,


Гласувай:
6



1. zaw12929 - Тъжно е, че не мога да се радвам на ...
28.02.2010 12:42
Тъжно е, че не мога да се радвам на наши филми, За мен американските са най гадни, поради това, че там няма нормални семейства. Насаждат омраза, отразяват сътресения, катастрофи, убийци, килъри- а животът на нормалния човек липсва. Нашите се занимават с комунизма. Сега ще стават десиденти. А обществото ни се върна в неофеодализма. В блога се лансира насладата от омразата, все от това негативно влияние.
цитирай
2. emil60 - Да и тук здравата сме го закъсали...
28.02.2010 13:40
Дали добре е обяснено в постинга на orlinstefanov 04:41 - НЕ МОЖЕ ЛИ БЕЗ НАГЛЕЦИ И В КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319232
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930