Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 22:57 - Ама изобщо не съм съгласен! СС си е супер!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2073 Коментари: 2 Гласове:
1



СС - съдебната система
Съдебната система има непоправим дефект   Публикувана: Четвъртък, 18-ти Март 2010, автор: 24 Часа; прочитания: 241; коментари: 0 image

ГЕРГАНА ПАСИ

В сряда беше поредното съдебно заседание по делото срещу ексшефа на пътния фонд. От медиите разбрах, че съдът се интересува и от моето мнение като министър, отговарящ за комуникацията с ЕК по онова време. Готова съм да го споделя, имам мнение. Както и всички, които не са забравили, че тъкмо заради такива случаи бяха спрени европейски пари! Имам и лично отношение по темата - заради нея стана възможно да се приеме закон за конфликт на интереси, който като министър от НДСВ горещо защитавах.

Оказа се, че българската съдебна система изпитала непреодолимо затруднение да открие моя актуален адрес и телефон. И всички медии оповестиха поредното отлагане на делото заради неявили се бивши министри. А всички желаещи журналисти ме откриха - по телефона, чийто номер не съм сменяла от години. Актуалният ми адрес е в личната ми карта, във всички регистри на МВР, в декларациите ми пред Сметната палата, в МВнР.

Какво да коментирам - очевидно съдебната система има непоправим дефект, който трябва да се лекува с радикални мерки. Ако съдът се оказва в пълна безизходица да открие хора като мен, Плугчиева и Орешарски, какво остава за онези престъпници, чиято цел е да избегнат правосъдие! И кой ще плаща ненужни съдебни разноски и пропиляно време. Впрочем сещам се, че в почивните дни около Нова година цялата съдебна система се мобилизира, за да открие финансовия министър и да си поиска по две заплати бонус. За този “капацитет” на съдебната система повече коментари не са нужни.

А па да вииж и това, а:

Общество image 18:53
18.03.10
Данчо Гробаря: Не съм убивал, само закопах двама! автор: Труд, прочитания: 442, коментари: 0 imageВиж галерия 1 23»

Имали кодекс на апашката чест

Операция “Наглите”. Атака на 15 адреса. Ранена барета. Открити три къщи на ужасите, в които пленени хора са виждали как изглежда смъртта отблизо. 25 арестувани. 15 пуснати. Оттогава - март 2010 г. - няма нито едно отвличане.

“Държим и освободените под очи”, казва спецченге от ангажираните в разследването. И пошушва даже, че в групата, гравитираща около най-наглите, са пуснати двама агенти под прикритие. Дали е точно така, не знаем, но ето какво разказва нашият източник за тези бандити:

“Особени хора са . Апаши, но си имат кодекс на честта. Сближих се с един от тях. Крадец на коли. Бачкатор. Той отива да краде така, както ти отиваш на работа. Джиесемът му звъни като будилник. Спи мусе, обаче става - има отговорност към семейството си, трябва да му осигури прехраната. От това, което изкарва, трябва да даде и на кварталния. И някой лев спастря - най-малко, че може да му потрябва за адвокати. 11 пъти е задържан. Има една условна присъда. Виждал съм разпечатката с криминалните му регистрации, разгънеш ли я, ще стигне от неговата гарсониера до тая на тъща му. С тъщата живеят на един етаж. Тя не го харесва, кара му се. Той от нея се плаши, не от полицаите. Доказва й се. Че е свестен. Че носи пари. Какво работи знаят всички - и тъщата, и жената, и комшиите от етажа, и домоуправителят. Не го съдят, казват: “Той е крадец, обаче всички крадат. Един от съседния вход е много богат, той сигурно е по-голям апаш.”

Веднъж “забравих” една пачка на масата, където пихме с моя човек до сутринта. На другия ден ми счупи телефона: “Ела бе, напил си се и си си забравил едни неща...”

Друг път го питах би ли участвал в отвличания. Отговори ми: “Да, обаче не бих убивал. Аз не съм от тия, които правят всичко за пари.”

“Пред теб разстрелват най-добрия ти приятел. После те карат да го закопаеш. Какъв човек трябва да си, за да го понесеш? И да мълчиш през следващите дни и месеци...”, разсъждава спецполицай. Той има предвид преживяното от Данчо Релето или Данчо Гробаря, както го наричат вече.

Разбира се, мълчанието на Данчо е обяснимо. Бандитският закон гласи: “Ако гъкнеш, куршум!”

Спецполицаят си спомня: “Когато Даниел Димитров ни каза: “Ще ви покажа два гроба”, ние помислихме, че ни будалка. Обаче всичко излезе истина.”

Два трупа бяха изкопани от земята в Плана планина. Излезе, че е бил прав премиерът Бойко Борисов, когато казваше за Наглите: “Рядко кървави копелета са това.”

На три крачки от шипковия храст Данчо Гробаря нарушава мафиотския закон за мълчанието на 8 януари т. г.

35-годишният мъж изглежда по детски наивен като обяснява: “Не съм убиец. Само копах гробове и заравях труповете в тях. Оказах се по лошо време на лошо място...” Докато говори, заеква и мига нервно - тик, от който произхожда старият му прякор Релето.

Криминалистите го изкарват от килията. Надяват му маска с прорези за очите. Качват го окован в белезници в арестантски микробус. След него се движат със светещи сини лампи две полицейски коли. Конвоят минава през селата Бистрица и Железница и влиза в отбивката за село Плана. Спира на завой в долчинка. Данчо слиза и със закопчаните си ръце сочи самотен шипков храст: “Копайте на 5-6 крачки по-надолу, там е.”

В гроба, не по-дълбок от метър, е намерен трупът на Юлиян Лефтеров, наричан още Кунгфуто или Кокошката. Мъртвецът е положен на сух терен и е почти запазен, въпреки че е престоял една година в земята. Вижда се ясно татуировката “плетеница” на лявата му ръка и една започната рисунка на десницата. На устата му още стои лепенката от тиксо, с която са му попречили да моли за милост. Лефтеров е бил застрелян с два куршума в главата от мощно малокалибрено оръжие, вероятно 5,45-милиметров десантен автомат “Калашников”.

Кунгфуто е отвлечен от Наглите на 8 януари 2009 г. Похитителите са с маски, но той ги разпознава. Те били негови авери от златните години на автобандите: спецовете по кражби на коли Ивайло Ефтимов-Йожи, Иван Пайнавелов-Сапата, Любомир Димитров-Любо Гребеца и Данчо Релето.

“Всички те от началото на 90-те години като квартални гамени се учат да отварят и подкарват всякакви марки коли. Правят сума ти автокражби, като отчисляват 10-15% от печалбата за “борците” от ВИС. От 2001 г. сами си изграждат в София мрежа за връщане на крадени коли срещу откуп. Но полека-лека бизнесът им запада. Към края на 2006 г. Йожи и Сапата решават, че могат да вършат с хора същото, което са вършили с колите - отвличали са ги, крили са ги в гаражи, изнудвали са собствениците им и са прибирали рекет”, казва спецченге.

Като видял, че не върви с кражбите на коли, Юлиян Кунгфуто зарязал апашкия занаят. Имал чичо в Канада и започнал с валутата му да върти бизнес с недвижими имоти. Когато Наглите научили, че бившият им авер е направил сделка с терен в кв. “Бояна” за 800 000 евро, решили да изкарат нещо от него.

В същия ден, в който е отвлечен, само че във вечерните часове, Кунгфуто е закаран в Плана планина и разстрелян. И след смъртта му бандитите продължават да преговарят с близките му. Искат 1 млн. евро, после свалят откупа до 46 000 евро. Парите са взети. А заложникът, разбира се, остава да лежи в земята край шипковия храст.

Багери в картофената нива “Кунгфуто беше застрелян от Иван Сапата!” Така твърдят “пропелите” от бандата. Спецполицаите не им се доверяват докрай.

“Най-лесно е да хвърлят вината на мъртвец - казват те. - Твърдят единодушно, че Сапата бил мозъкът на бандата, той измислил схемите за отвличанията, той посочвал жертвите, той прибирал откупите. Кой знае дали е било така...”

Сапата няма да стане от гроба да се оправдае.

“Ако беше истински бос, може би нямаше да го намерим в картофената нива”, умува спецполицай.

Данчо Релето посочва гроба на Сапата в друга местност на Плана планина, на 2-3 километра от мястото, където лежи Кунгфуто. Криминалистите викат два багера и една фадрома, прекопават цял декар, но първия ден не откриват нищо. На 9 януари по обед Релето е доведен пак на разкопките. Оглежда се пак и пак показва същото място. Половин час по-късно “кофата” на багера загребва на 2 метра под земята парче от черепа на Сапата.

По останките съдебните лекари заключават: “Смъртта е причинена от един изстрел в слепоочието.” От изровения череп е изваден куршум от 9-милиметров пистолет “Макаров”.

“Страшен техничар беше Данчо Релето. Нямаше ключалка, която да му се опре - спомни си вчера запознат с делата на софийските автоапаши. - Него и Сапата ги е учил Митко Турчина. Данчо е работил в комбина със Светльо Лъвицата, с Хастара, с кого ли не. Като излязоха по-сложни бордови компютри, Релето пръв ги проби. Правеше ключове, заглушаваше GPS-и. Но беше е и голям комплексар заради тикове си и заекването. Докъм 2008 г. само бачкаше, не излизаше от къщи вечер. Крадеше джипове за 50 000 евро, а караше таралясник... После стана друг човек, тръгна с гаджета по кръчми, купи си скъп мерцедес.” Вече знаем - харчил е парите на Наглите. На тях е продал вероятно и Сапата, най-добрия си приятел. Сапата и Релето били неразделни от средата на 90-те години. Заедно ги хващали полицаите, а съдиите заедно ги пускали.

“За тях бяха опасни не ченгетата, а групировките. Изчезне ли в София автомобилът на някой големец, мутрите тръгват и - бой наред! Бият Сапата, Релето, Лъвицата, докато ония почнат да плюят кръв и кажат къде е колата. После лежат насинени със седмици - това им е присъдата”, разказва спецченге.

Мистерия в ГДБОП

Два дни, след като Данчо Релето показва двата гроба, прокурорите го пускат под домашен арест. Той се прибира вкъщи. Но не успява и душ да вземе даже, когато агенти на ГДБОП му идват на гости. Отвеждат го в базата си на бул. “Черни връх”. Адвокат на Релето по-късно се жалва, че клиентът му е бит и каран насила да признае, че Алексей Петров е поръчвал убийства. Релето викал: “Не познавам човек с това име!”

Запитани дали адвокатските твърдения са верни, от ГДБОП отговарят с “не”.

Тъй или инакв момента Релето е пак в килия. Болят го зъбите - 12 кътника има, които трябва да се операт. Но изглежда няма да го пуснат. Зъболекарите зад решетките ще го лекуват.

Подготвиха: Цветан ГЕМИШЕВ и Анна ЗАРКОВА







Гласувай:
1



1. zaw12929 - Сигурно няма да ме разберете,,, а съдът не е за подигравка!
22.03.2010 23:54
Чуваш мотор трещи- значи дефект. Но, тук ние трещим,( отстрани публиката, така ни манипулират) а това значи дефектът е у нас, да клеймим нещо, което не познаваме.
Имаме една от най добрите съдебни системи в света и компетентни съдии. Делото се отложи преднамерено по причина извън съда. Всеки призован от съда е длъжен да се яви... причината е смешно явна, да заблуби такива като Вас. Истински се забавлявам... какво друго му остава на човека.
цитирай
2. emil60 - То май само това е целта -
25.03.2010 10:10
непрекъснато да ни заблуждават. Даже наистина вярвам, че цените на парното, тока и водата НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАМРАЗЯВАНЕ, ЗАЩОТО НЯМА ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ... Както казваше АЛф, когато му обясниха, че не може да има любов със жена от планетата Земя: - Разбирам... Ама го казваше с такава тъгау идва ти да се разплачеш...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319416
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930