Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2010 23:15 - Е, и това е нещо:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
2



Спорт image 17:49
13.05.10
В Русия: За шаха по-нужен бе успех на Топалов автор(и): Труд, прочитания: 212, коментари: 0 image

Вишванатан Ананд защити световната си титла в шахмата, като победи Веселин Топалов с 6,5:5,5 т. в София. Снощи този мач приключи и официално със закриването. Остават коментарите. Какво написаха в Индия и Русия за двубоя?

Вестник “Хинду”: Единственото желание на Ананд след победата бе да се наспи, но това е трудно постижимо заради многото интервюта и поздравления. Самият шампион сподели: До известна степен подцених Веселин Топалов. Особено трудни за мен бяха партиите от седмата до десетата, защото съперникът беше много инициативен. Решителната последна партия българинът загуби, защото игра много хазартно и това беше грешката му.

В интервю за друг индийски вестник - “Хиндустан Таймс”, Ананд казва: Въобще не е мислех за тайбрек. Бях се концентрирал само в последната дванадесета партия, защото Топалов беше истински боец. Мачът с българския опонент беше много по-труден от този с Владимир Крамник в Бон. Сега всички партии бяха много сложни. Тогава на шестата партия водех с 3 т. В София бяхме наравно до последната среща...

Руският в. “Спорт Експрес” написа: Това, което се случи в 12-ата партия, е невъзможно се обясни с проста логика. Испански журналист употреби термина “камикадзе”. Може да се потърсят и други подобни язвителни сравнения, но само човек, макар и на ниско шахматно ниво, може да оцени цялото безумие на 31-вия и 32-рия ход на белите (б.р. фигурите на Топалов), които превърнаха равната позиция в загубена. Удар с два хода, който си нанесе с остър самурайски меч Топалов.

Сайтът “Спортс.ру” заема изключително интересна позиция, която е далеч от като цяло негативните настроения в руските медии към Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов.

“Вишванатан Ананд вероятно е по-гениален от останалите шахматисти в момента - смята “Спортс.ру”. - Но за бъдещето на играта победата на експресивния Веселин Топалов и неговия скандален мениджър Силвио Данаилов, колкото и да е странно, беше по-нужна. В теорията победител еднозначно е Топалов. Както се и очакваше неговата компютърна бригада работеше много добре. Нищо неочаквано - силата на подопечния на Данаилов се криеше именно в дебютите. Потресаващо е, че Виши издържа психологически. Мачът можеше да завърши и по друг начин. Веселин просто подари ремито на Ананд в 10-ата партия, когато отново Ананд (Господи, защо?),опита да доказва нещо в защита Грюнфелд.

Кое е по-добре - да гледате 12-ходови ремита, на които Ананд вероятно би бил съгласен. Или да видите безкомпромисна борба по последна капка кръв.

Ананд е много пасивна фигура. За две години ще имаме един мълчащ шампион. И сред първите 5 в световната ранглиста Виши може би е най-лошият вариант за реклама на шахмата. Един такъв мил и добър - седи си на трона. И толкоз.”




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317822
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930