Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 06:59 - Оценка:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
1



image 18:41
01.09.10
Управлението на ГЕРБ - последната надежда автор(и): Труд, прочитания: 3267, коментари: 6 image

От 1990 г. до сега всички правителства извършваха пазарни реформи с голямо закъснение, непоследователно, противоречиво и в интерес на приближени до властта групи и кръгове.

Постоянно задълбочаващата се криза доведе през 1997 г. до спад (към 1990 г.) на брутния вътрешен продукт (БВП) с 21%, на реалната заплата 4 пъти, на реалната пенсия 5 пъти и хиперинфлация 1160% (само за една година). Всички следващи правителства губеха катастрофално изборите заради неизпълнените обещания, очевидната си корумпираност и безнаказания грабеж.

Мнозинството български граждани повярваха на предизборната програма на ГЕРБ за либерални реформи въпреки измамените надежди от предишните правителства.

Тази вяра като че беше основателна, защото новото правителство не можеше да оцелее, ако продължи политиката на тройната коалиция, довела страната до пълна безизходица. Милиарди евро по еврофондовете не се усвояваха или бяха блокирани заради всеобща корупция и масиран грабеж, покровителстван от самите министри.

Огромни средства от бюджета и еврофондовете се преливаха към приближени до управляващите лица и групи чрез завишените цени на нагласените обществени поръчки, плащанията за неизвършени дейности (например в здравните заведения и строителството), укритите и източени акцизи, ДДС и други данъци, при участието на служители в митническата и данъчната администрация.

Наследството

Системният рекет и издевателства от корумпирани държавни служители тормозеше легалния бизнес и го тласкаше в сивата икономика. Липсваше политическа воля, законова база и реални действия за ограничаване на бюрокрацията, корупцията и престъпността и за наказване на закононарушителите. Реформите в социалната сфера бяха блокирани въпреки застрашително растящите дефицити в пенсионната система, здравните заведения и образованието. Благоприятната конюнктура, особено надуващият се балон в строителството осигуряваха комфорт на управляващите и възможност за масирани разхищения при значителни бюджетни излишъци и увеличаващ се фискален резерв.

Всичко рухна, когато балоните се спукаха - отначало в САЩ, а след това и в Европа. Трилиони долари и евро бяха изсипани за спасяване от банкрут на големи банки и нефинансови корпорации и предотвратяване парализата на финансовата система и производството. Правителствата си спомниха за забравените наложителни реформи във финансовата и социалната сфера.

Българските граждани избраха в разгара на кризата депутати и правителство, които ги убедиха, че имат волята да осъществят такива реформи.

Изпълнено и неизпълнено

Една година след като ГЕРБ дойде на власт, може да се констатира, че някои от програмните цели се изпълняват, но други са фактически блокирани и подменени с палиативни действия и лъжливи реформи.

Хората виждат и одобряват повишената активност и ефикасност на органите на МВР при разкриване и неутрализиране на недосегаемите досега организирани престъпни групи и на техните съучастници в държавния апарат. Но няма напредък в ограничаването на масовата престъпност и дребните кражби и закононарушения, особено в беззащитните малки населени места. Оправданието пак е липсата на средства.

За една година управляващото мнозинство не успя да извърши наложителните и безкрайно закъснели промени в законите, за да може съдебната система да бъде освободена от корупционните схеми и зависимости. И да започне да правораздава - справедливо, честно и своевременно, носейки пълна отговорност пред гражданите, които я издържат и на които тя трябва да служи. Избирането на прокурорите и съдиите от гражданите (както е в други демократични държави) е една възможност, която управляващите очевидно пренебрегват.

Няколко министри доказаха, че дори за краткия срок от една година може да се постигне прелом в решаването на жизненоважните за страната проблеми. Ако е налице политическа воля, компетентност, честност и прозрачност.

Отличниците

Министерството на регионалното развитие успя да сложи край на една дългогодишна практика за провеждане на нагласени търгове, при които държавата беше ощетявана със стотици милиони левове, а органите на ЕС ни налагаха тежки санкции.

Доказателство са перфектно осъществените тази година търгове за трите лота на магистрала “Тракия”. Но положението с рехабилитацията и поддържането на останалата пътна мрежа е катастрофално.

Министерството на земеделието и горите постигна голям напредък в усвояването и изплащането на средствата от еврофондовете за земеделските производители, като ограничи грешките и злоупотребите. За пръв път през последните двадесет години то изпълнява цялостна програма за защита на потребителите срещу фалшификации на качеството нахранителните и други стоки.

Ръководството на Министерството на икономиката доказа в преговорите за големите енергийни проекти, че може да отстоява националния интерес.

Но Министерството на транспорта и досега не е намерило решение на някои жизненоважни проблеми, особено в железопътния транспорт. Там положението е изключително тежко, качеството на услугите е крайно ниско, разхищенията и загубите са огромни.

Изоставащите

Най-слаб напредък се забелязва в министерствата, които трябваше да подготвят и осъществят реформите в социалната сфера и фиска. Известните досега проекти за реформи в пенсионната, здравната и отчасти образователната система са непоследователни, вътрешнопротиворечиви и несъобразени с особеноститена човешката природа, личните материални интереси и пазарния характер на икономическите отношения. Поради което не решават основните проблеми и не предотвратяват краха на тези системи.

Служители на данъчния и митническия апарат и на охранителната система продължават да участват в схеми за контрабанден внос и износ, в укриване и източване на бюджетни приходи в големи мащаби. Според последни международни проучвания делът на сивата икономика в България е 37% от БВП - един от най-високите в ЕС.

Доверие в аванс

Правителството на ГЕРБ има още време да подготви и осъществи наложителните реформи. Като по този начин оправдае доверието на българските граждани и похвалите в аванс на посетилия страната ни президент на Световната банка Робърт Зелик.

Ако не направи това и продължи играта на псевдореформи, то ще последва съдбата на предишните правителства.

Проф. Георги ПЕТРОВ



Тагове:   оценка,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318648
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930