Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 20:29 - Ама това си е супер - браво на престъпниците! Мамката...
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2011 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Комбинаторите” изнесли златото в ТИР с тоалетна хартия автор(и): Ивайло Крачунов, Ваня Георгиева, прочитания: 39, коментари: 0 imageВиж галерия 1 2»

“Дай нещо да направим. Виж мен как ме изхвърлиха. Утре и с теб така ще стане. Що не се подсигуриш?! Да ударим склада, имам силни хора, ще направят обира. Ти кажи какво има вътре и кой е ПИН кодът на СОТ-а.”

Такива оферти отправял цяло лято ексмитничарят Георги Николов-Генерала към бившия си колега Камен Георгиев от митницата на летище “София”, от чийто склад на 17 октомври бяха задигнати 369 кг сребро, 20 кг злато и 1,8 кг платина.

Съкратеният през 2009 г. Николов първо бил любезен и търпелив. Някъде през септември Генерала втвърдил тона. “Дай кода, щото ще съжаляваш. Знам къде живееш, къде е фризьорският салон на жена ти”, плашел го той.

В един момент Георги “убедил” Камен да даде комбинацията от 4 цифри за охранителната система на склада. Разследващите обаче не са съвсем сигурни дали заканите са надделели или сумата от 50 000 евро, която била обещана на Георгиев. После смятал с парите да бяга в ЮАР, където имал близки, признал той пред сектор “Кражби” в СДВР, който разкри дръзкия обир. По данни на разследването алармата в склада бил изключена още в 19 ч. Същата вечер Камен не бил на смяна. За да стигнат до ценностите, крадците направили отвор през стената на архива. Междувпрочем това изобщо не било трудно, тъй като преградата представлявала тънка ламарина с пяна. После срязали телена ограда, намираща се преди втория склад, където се пазели ценностите. Обирджиите се насочили право към два огромни метални шкафа, отворили ги с ключ и ги ошушкали. Там били иззетите при акция “Леярите” ценни метали.

Изчезнали също 480 часовника “Кандино”, иззети още през далечната 1993 г. Около 80 от тях били по-ценни. Бандитите са изпуснали много по-голяма плячка - антики от злато, които ден по-рано били взети за изложба.

Опосканият склад бил открит на следващата сутрин от И. С., материално отговорното лице на помещението. Още в първите минути станало известно, че е замесен вътрешен човек, тъй като СОТ-ът бил изключен с код, а не елиминиран чрез други способи. Освен това касите не били разбити, а отворени с ключ. На детектор на лъжата бил подложени осем митничари. Провалил се само Камен.

Лека-полека на разпитите Георгиев започнал да признава. По негови думи атаките на Генерала почнали през лятото. Един ден Генерала се явил в склада. Не бил сам - придружавал го нисък, пълен плешив мъж. Впоследствие ще се окаже, че това е Александър Митков-Сашо Пандиза. Забелязали, че четири цифри от клавиатурата на СОТ-а са изтрити. Което означава, че това е кодът. Но каква е комбинацията?

Един ден Генерала причакал Камен до фризьорския салон на годеницата му в жк “Младост”. Ексмитничарят поискал да научи последователността на цифрите. Онзи му отказал. В следващите дни визитите продължили.

Генерала канил Георгиев и на среща пред кино “Арена”. Там бил и Пандиза. В крайна сметка Камен дал цифрите.

Междувременно Генерала и Пандиза посетили още веднъж склада. Този път Сашо извадил джи ес ем и снимал. После пък наредили на митничаря да снима съдържанието на сейфовете. На последната им среща Генерала носел пластелин, за да вземе отпечатък от ключа за касите. Тъй като следата не станала добре, той взел самия ключ за 20 мин и направил дубликат.

На разпитите Камен твърдял, че се чудел как да се откопчи. Искал среща с прекия си началник, за да го премести на друга позиция. Минало му през ум да напусне. В началото на септември се скрил от тях - отишъл с жена си на море, а на Генерала казал, че е на санаториум. По време на почивката на Камен му се обадила колежка да иска кода. Тогава той звъннал на Генерала и му казал да ударят същата вечер, уж че тя е замесена. Но обирът не бил осъществен. Кражбата станала на злополучния 17 октомври.

След обира 174-те кг сребро били изнесени от София по маршрута Бистрица - Ярема - Самоков и скрито в района на яз. “Искър”. Сашо Пандиза пък се уговорил с Петър Николов-Бонифорти, който имал фирма за транспортни услуги. Казал му, че иска да прекара 4 чувала и 3 куфара (с останалото сребро, злато и платина) с ТИР в Гърция. Бонифорти се навил, защото имал към 50 000 лв. дълг към Сашо и той обещал да му го опрости.

ТИР-ът потеглил към Солун, натоварен с тоалетна хартия. През цялото време камионът бил следван от кола, в която пътували Славчо Колев-Цайса и Явор Гергов.

От Гърция следите на ценностите се губят. Възможно е да са още там, а може и да са в Италия, вече претопени.

Една седмица след обира Камен излязъл в болнични и се подложил на безкръвна операция, при която била извадена жлъчката му.

Ваня ГЕОРГИЕВА

Генерала “закован” между теракотени плочки и мивки

Соченият за мозък на “Комбинаторите” Георги Николов-Генерала е бил записан тайно в магазина за теракота на съпругата му Румяна в центъра на София. Дни преди арестите на хората от групата с него се срещнал накиченият с микрофони Камен Георгиев.

Докато се разхождали между луксозните мивки, тоалетни чинии, фаянсови плочки, сифони и огледала, двамата започнали да си говорят общи приказки. В един момент Камен попитал приятеля си дали може да му даде пари за спешна операция. После изведнъж вдигнал блузата си, за да може Генерала да види тънките жици, омотани около гърдите и корема му. Улисан в разговора, Николов не разбрал и продължил да обикаля из подредения като аптека магазин. Предупреден как да действа от спецполицаите, Георгиев започнал да пита авера си за подробности около обира. Без да се усети, Генерала разказал подробности около плячкосването на склада. Двамата поговорили около двайсетина минути. После си стиснали ръцете и всеки поел по пътя си. Независимо че вчера светът отбеляза международния ден на тоалетните, в магазина на Румяна Николова клиентите се брояха на пръсти. Половинката на Генерала още е в шок от ареста на съпруга си. Младата дама се е затворила в себе си и контактувала само с най-близките си.

“При първия му разпит Камен Георгиев не казва и дума за Николов. Интересно защо, след като Георгиев е знаел за кражбата, не е обвиняем, а само свидетел”, коментира вчера пред “Труд” адвокат Емил Милев. Според него при разпитите си Георгиев и колегите му, с които отговаряли за склада - Иван Славов и Роман Симеонов, не споменали какви точно вещи са изчезнали. От показанията им не ставало ясно какво е имало в склада към момента на престъплението, кога и от кого е било зачислено и къде се е съхранявало.

В обвинението срещу “Комбинаторите” е записано, че са отмъкнали около 370 кг сребърни, златни и платинени бижута. “Но не е посочена дори приблизителната им стойност. Защо тогава прокуратурата твърди, че обвиняемите са извършили кражба в особено големи размерии представляваща особено тежък случай”, чуди се Милев.

Ивайло КРАЧУНОВ

Митничари свили либийски бижута

“Този склад на митницата е като разграден двор. Куче влачи - диря няма.” Това споделиха разследващите по случая “Комбинаторите”. Освен че пинът на СОТ-а не бил сменян от 8 г., нямало видеонаблюдение, постоянна охрана. Стените били тънки, ключалките стари.

Нямало и никакъв контрол над митничарите с достъп до склада с конфискувани ценности. При разпитите служители от агенцията на Ваньо Танов разказали как преди години откраднали и продали либийско злато, конфискувано от жена през 1973 г. Тъй като било отдавна, те помислили, че никой няма да го търси. От сделката четиримата, участвали в кражбата, взели по 5000 лв. В един момент прокурор поискал златото. За да не ги съдят, митничарите се договорили със собственичката и й платили 60 000 лв., т.е. всеки от тях дал по 15 000 лв.



Тагове:   мамката,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emil60 - Завладяващо!
19.11.2010 21:16
Не, че не искам да притежавам това и онова, всмисъл/на системата "пайнер"/ , но малко много ще ми дойде да имам толкова много, без много усилия... всъщност... какви усилия...
цитирай
2. zaw12929 - Brawo, ama posle...yvas
20.11.2010 19:29
Brawo, ama posle...yvas
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3311002
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031