Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 20:00 - Е, какво толкова - такива сме си... отвсякъде...
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1337 Коментари: 1 Гласове:
0



Всеки град с черно тото image Публикувана: Петък, 19-ти Ноември 2010, автор(и): Калина Влайкова, Стефан Ташев; прочитания: 134; коментари: 1 image Виж галерия 1 2 3 »

Президентът на БФС Борислав Михайлов бе в сряда в парламента, за да дава обяснения за черното тото. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

На уредени мачове все повече се залага и в т.нар. черно тото, или нелегалния хазарт, показват справки на МВР. Зад тази дейност стоят задължително бивши силови групировки или известни босове от ъндърграунда.

По данни на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП България няма вече населено място, където престъпни групи, усетили пропуските в законодателството, да не са опитали да устройват незаконни залагания. Антимафиотите са ударили вече 10 такива групи в София, Пазарджик, Гоце Делчев, Велинград, Благоевград и Перник.

Ужилени букмейкъри са подали сигналите до УЕФА за 8-те уредени мача от родното футболно първенство, които се разследват от прокуратурата, научи "24 часа". На среща в сряда с парламентарната комисия по младежта и спорта зам.-главният прокурор Бойко Найденов обяви, че до две седмици ще съобщят кои са въпросните разследвани мачове.

След сигналите на букмейкърите УЕФА ги предоставя на Българския футболен съюз, а оттам от своя страна сезират прокуратурата. Обвинението възлага работата на ГДБОП.

Антимафиотите обаче са с вързани ръце и се въртят в омагьосан кръг. Причината е, че няма как да се изискат и получат IP адресите и акаунтите, от които е залагано в интернет на уредени наши мачове, от чуждестранните букмейкъри. Те нямат регистрация в България, а сървърите им се намират в офшорни зони - Гибралтар, остров Ман, Хонконг и т.н. По този начин няма как да стане ясно кой в България е знаел как ще заърши даден мач и е залагал солидни суми на него.

Според експерти схемата със залагането на уредени мачове, която се прилага в България, е проста.

Ако даден президент или играч е уредил мач и знае как ще свърши той, например с два на нула победа или загуба за неговия отбор, започва да залага в интернет на известен букмейкър. За да се не усети букмейкърът, с различни акаунти и IP адреси се залагат малки суми за мача - 200, 300 или 500 евро за познат резултат. Сумите са малки, но са много и продължават да се залагат, докато букмейкърът не се усети и не извади мача от списъка.

Тогава същата процедура с десетки залагания с малки суми от различни акаунти и електронни адреси се повтаря при друг букмейкър. Накрая печалбата от уредения мач възлиза между 20 и 100 хил. евро, твърдят експерти.

Неофициалната информация сочи, че българите залагат около 500 млн. лева на година в чужди букмейкърски къщи. В световен мащаб за периода 2004-2005 г. оценките за приходите от интернет залагания варират от 7 до 10 милиарда долара, а за 2009 г. приходите са 50 млрд. долара.

МВР има данни, че залаганията в интернет са лесно средство за пране на пари. За дастане това, е необходимо само "перачът" да депозирапари в офшорна сметка, да ползва тези средства за залагания, да загуби малък процент от първоначалната сума, след което да изтегли остатъка от сумата. Чрез двойната защита на закодираните данни и анонимността в интернет тази дейност остава незабелязана.

СТЕФАН ТАШЕВ

Ограничени опции за залози за купата

Родният букмейкър "Еврофутбол" явно няма никакви притеснения за загуби от който и да е краен изход от двубоите от 1/16-финалите за купата на България. Затова пуска в тиража си всички 16 сблъсъка. Но все пак има ограничение на възможностите за залози. Единственият "бонус" освен стандартното 1х2 е прогноза за изхода от първото полувреме. Но не се предлагат апетитни опции като кой отбор ще вкара първи или последен гол, залози за сбор на голове, под и над 2,5 гола, точен резултат и т.н.

Една от водещите къщи Sportingbet приема залози за 10 от 16-те двубоя за купата. И тук обаче има доста ограничения - залага се единствено за краен изход в 90-те минути. Само за мача "Сливен" - ЦСКА се приемат и залози за под и над 2,5 гола.

Двубои, които ги няма в Sportingbet обаче, могат да се открият в Bet365. Само 4 срещи не фигурират в листите и на двата букмейкъра - "Добруджа" - "Ботев" (Вр), "Ботев" (Криводол) - "Ком-Миньор", "Созопол" - "Калиакра" и "Тополите" - "Черноморец" (Поморие). В различни световни къщи обаче може да се залага за краен резултат на всички двубои. Но опциите отново са ограничени.

В Bet365 се предлагат 11 срещи и все пак има активни различни варианти за залози като точен резултат и първополувреме/краен резултат. 41 е коефициентът "Локо" (Сф) да води първото полувреме, а "Локо" (Пд) да спечели в редовното време. За най-вероятно се смята "Левски" да спечели в Банско с 3:0 - 7,5 към 1. 351 е коефициентът за атрактивното 9:2 за "сините". 151 е коефициентът "Славия" да бие 8:0 или 8:1 "Лудогорец". (24часа)

Огнян Стоичков, шеф на спортната комисия в НС: Агенти в отборите? Направо вратарите и нападателите да са офицери от ДАНС

- Г-н Стоичков, как планирате парламентът да пребори черното тото и уговорените мачове?

- Работата на законодателя е да синхронизира отделните закони, които в момента се бият помежду си - за хазарта, за борба с прането на пари, Наказателния кодекс. Това обаче не е всичко. По-важната задача е за тези, които изнасят спектакъла на терена. Те трябва да подават сигнали при всяко съмнение за уговорен мач. И нека се знае, че черното тото трябва да се диференцира. Едно са букмейкърите и залозите в чужбина, а симулативната игра и нагласените срещи са съвсем друго.

- Как си представяте работата на законодателя? Какво трябва да се разпише и къде?

- В Италия от 1989 г. има специален закон за тайните залози в спортните прояви, който урежда тези въпроси. Включени са дори конните надбягвания. Работи добре. Няма защо ние да откриваме топлата вода. Вземаме добрите европейски практики и ако има какво да се доусъвършенства - правим го.

Но и най-добрия закон да напишем, ако не се направи добър и точен механизъм за вътрешен контрол и дисциплинарни наказания във футболния съюз, нищо няма да постигнем. Все пак не всяко подобно деяние е престъпление и не трябва за всичко да се чака на прокуратурата. Има дисциплинарна комисия към БФС, нека тя си върши работата, да налага наказания. Много е лесно да се каже - ние не сме полицаи. В крайна сметка съдиите работят към БФС, те са своеобразни негови служители и носят отговорност - какво се случва на терена, има ли симулативна игра, съмнения. Ако мой служител не си върши работата, аз ще го уволня. Иначе е много лесно да прехвърляме папки към прокурорите, които - както стана ясно - не могат нищо да направят. И стигаме до голямото мълчание на агнетата.

- Вие успяхте ли да узнаете кои са 8-те уговорени мача, за които алармира Мишел Платини?

- Не. Уважих становището на прокуратурата, макар да имам право да получа информацията като народен представител. Оттам нататък си е моя работа дали ще я разпространя. Вече казах - да ми ги напишат на едно листче, аз ще ги оповестя и после ще се откажа от имунитета си, нека ме разследват за издаване на тайна.

Но все пак реших да се съобразя и ще изчакам до 1 декември, за да няма спекулации. Нека приключи предварителната проверка и ще очаквам отговора на Главна прокуратура.

- Премиерът Бойко Борисов предложи уговорените мачове да се разкриват чрез внедряване на агенти в отборите. Футболисти за агенти ли ще обучаваме, или агенти за футболисти?

- Не знам, попитайте този, който го е предложил. В рамките на шегата аз бих предложил вратарите и център-нападателите да са офицери от ДАНС.

А вече сериозно, специалните разузнавателни средства са нелош начин да се събират доказателства. Но за тази цел престъплението трябва да се запише като тежко и да се наказва със затвор над 5 години.

Иначе по закон не може да се използва СРС. Вече е имало случаи, в които на това основание мобилните оператори например отказват да предоставят данни и разпечатки.

- А вие склонни ли сте да се запише като тежко престъпление?

- Да. В световен мащаб това деяние е придобило страховити размери. Според констатации на Европейската комисия от 12 октомври на територията на Европа незаконно се разиграват 10 милиарда евро, работят 15 хиляди сайта. Трябва и ние да вземем мерки.

- А защо не ги вземаме, вместо да чакаме Мишел Платини да ни направи забележка?

- Нека не забравяме, че там са дадени много пари за мониторингова система, която да следи залозите в букмейкърските къщи. Иначе съм съгласен - глупаво е да разчитаме на "чужденците". Тук си имаме спортни организации, те са субект, който трябва да извършва национален мониторинг. Оправданията, че няма закон, не са докрай основателни. Имаме си Наказателен кодекс, който би могъл да е полезен. Член 327 ясно разписва какво се случва с организаторите на незаконни хазартни игри. Все пак, за да усъвършенстваш един закон, трябва първо да го използваш и да видиш къде не работи. Вместо това ние спим и чакаме някойотвън да ни размаха пръст, а през това време повтаряме "аз не съм виновен, питайте онзи вляво". В момента обаче аз не искам да търся кой е спал повече, а да решим проблема.

КАЛИНА ВЛАЙКОВА



Тагове:   Какво,   отвсякъде,


Гласувай:
0



1. emil60 - Възхитително!
19.11.2010 20:15
Черното тото предизвиква такава щастлива усмивка, каквато/виж книгата на Ярослав Хашек за "Добрият войник Швейк"/, светът, дори в Англия, не е виждал...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3310921
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031