Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 18:30 - Дали ще има промяна?
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1412 Коментари: 0 Гласове:
0



Общество image 19:01
10.01.11
Конкурси за шефове на “Труд” и “24 часа” автор(и): Труд, прочитания: 1794, коментари: 0 imageВиж галерия 1 23»

Вестник “Труд” ще посрещне 75-ия си рожден ден на 1 март с нов главен редактор. Това стана ясно днес на пресконференция на издателския борд на Вестникарска група България.

Бордът обяви конкурс за главни редактори на “Труд”, “Седмичен Труд”, “24 часа” и “168 часа”. Досегашните шефове на двата най-влиятелни всекидневника Тошо Тошев (“Труд”) и Венелина Гочева (“24 часа”) от 7 януари са вицепрезиденти на издателския борд. В него влизат и тримата българи сред петимата нови собственици на медийната група - Любомир Павлов (президент на борда), Огнян Донев и Христо Грозев (членове).

Тошо Тошев съобщи вчера, че ще е председател на борда на директорите на “Медиа холдинг” - дружеството, което издава вестниците с марка “Труд”. Той увеличава собствеността си в АД-то на 700 акции.

На Гочева е предложено също да стане акционер, но в “168 часа” ЕООД, дружеството, което издава “24 часа”. Делът й в него още се уточнява, обясни Любомир Павлов.

Конкурсите за новите главни редактори трябва да приключат до 28 февруари. Дотогава “Труд” и “24 часа” ще се управляват от досегашните първи заместник-главни редактори Никола Кицевски и Борислав Зюмбюлев.

Досегашните главни редактори на “Седмичен Труд” Зоя Деянова и на “168 часа” Николай Пенчев остават изпълняващи длъжността до избора на нови титуляри.

“Убеден съм, че екипът на “Труд” и в бъдеще ще е между най-влиятелните и най-смелите в печата”, каза Тошо Тошев. Той работи във вестника от 28 години, като в последните двадесет бе негов главен редактор.

“Много дадох, но и много получих от “Труд”, благодарен съм на моите колеги, да са живи и здрави. Благодаря им. Ако можех да се поклоня пред всеки, бих го направил”, каза Тошев в препълнената зала на пресклуба на БТА.

Тошев изрично два пъти подчерта, че съзнателно сменя позицията си. Преди това той помоли гилдията да повярва на думите му, за да се избегнат “хищническите набези” по темата.

“Човек не може да е цял век главен редактор, иска промяна. Не знам дали сега беше моментът, но защо не. Мисля си - ако дойде добър, по-млад, по-модерномислещ,въпреки че това не винаги е функция на младите години - може всичко това да е за добро”, каза още Тошев.

Вече бившата главна редакторка на в. “24 часа” Венелина Гочева обяви, че е приела поканата да влезе в издателския борд, защото той ще гарантира високото качество на вестниците и ненамесата в редакционната им политика.

Търсим хора с модерно мислене, всеки с идеи може да заповяда, начерта профила на бъдещите главни редактори Любомир Павлов. Отворени сме към всички, ще изслушаме всеки, добави той.

Няма ограничения към кандидатите, обявиха още от издателския борд. И къде на шега, къде наистина поканиха на “прослушване” и всички журналисти от всички медии на пресконференцията.

“Смятаме да развиваме нашите медии основно в този състав. Разчитаме на екипите”, каза Павлов.

“Двата вестника са най-качествените на пазара”, цитира Христо Грозев ново проучване, което собствениците на медийната група поръчали, след като влезли във владение. От думите му стана ясно, че не се цели голяма промяна в съдържанието на вестниците, а по-скоро да се търсят механизми за сваляне на средната възраст на читателите, както и да се гарантира спазването на етичните правила в журналистиката.

Любомир Павлов го допълни, че свободата на словото е сред най-големите ценности на демокрацията. И ще бъде гарантирана в изданията.

“Ще оптимизираме икономическите разходи, но в никакъв случай няма да съкращаваме журналисти”, обеща Любомир Павлов. “Ние наистина възнамеряваме да правим нови проекти, по-скоро ще ни трябват още журналисти”, подсили той тезата си с още един аргумент.

Президентът на издателския борд даде подробности за очакваната от новите собственици промяна във вестниците - читателите трябва да прочетат не толкова новините, които са приоритет на електронните медии, а анализи и коментари, на които да вярват.

Нашият господар са читателите, бе категоричен Павлов.

После той начерта трите стъпки пред новите собственици: модернизация на изданията, нови проекти и повишаване на тиражите, което ще доведе до увеличаване на постъпленията от реклама.

В този конгломерат има много неизползвани ресурси, каза Христо Грозев и даде пример с интернет изданията на “Труд” и “24 часа”. Той за пореден път подчерта, че присъствието на медийната група в интернет ще е приоритет на новите собственици.

Следващата стъпка ще бъде да се направи конкурс за първи директор, който ще управлява редакционната и бизнес политиката “на този най-голям сайт с информация, който планираме да имаме”, каза Грозев. И добави, че изданията на “Труд” и “24 часа” в интернет не трябва да са различни от съдържанието на самите вестници. За тези издания няма да има конкурс за нов главен редактор, уточни той.

В отговор на въпрос Христо Грозев добави, че новите собственици на медийната група имат интелектуалната независимост и икономическата издръжливост да направят медиите, за които говорят. Той изрази убеденост, че рекламните приходи и тиражите на двата вестника ще се увеличат.

“Няма безкрайна икономическа издръжливост, ако не произвеждаш продуктите, които обществото очаква”, добави Огнян Донев. От думите му стана ясно, че тест за доброто ниво на вестниците ще е, когато излязат на борсата.

С опита на успешен бизнесмен Огнян Донев обясни промените в двата най-големи вестника така: “В живота всяко нещо се променя или умира. Добра позиция имат онези, които се променят по-бързо от конкурентите си.” Изпълнителният директор на “Софарма” добави, че новите собственици на медийната група ще използват останалото време на депресията да се подготвят да са най-добрите, когато тя свърши.

Оттеглянето на Тошо Тошев и Венелина Гочева като главни редактори не е крачка назад, а встрани, и е положително за развитието на изданията, обяви още Донев. И сравни “операцията” със страничен байпас.

“И обратно, знаете колко примери има, когато новият собственик няма никакви ангажименти да съхранява когото и да било. Това не е приватизация с обещание за запазване на работните места. А си е много лоша капиталистическа сделка без ангажименти нито за запазване на работни места, нито за осъществяване на инвестиции”, усмихна се Донев.

Нашата медийна група е една от най-стабилните финансово в държавата, каза още Донев.

Христо Грозев обясни, че след специална дискусия ще бъдат написани вътрешни правила за журналистите в медийната група. Ще бъдат предвидени и санкции при нарушаването им.

Не става въпрос за цензура, а за отговорност към обществото, категоричен бе Грозев. И даде пример: “Ако свободата на словото е да се пускат расистки вицове или сексистки коментари, то такава свобода няма да има.”



Тагове:   дали,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317627
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930