Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2009 13:05 - Ама най-после разбрах - всички властимащи крадат УМИШЛЕНО!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2009 13:06


Предполагал съм, че хората с власт, чрез хора с по-малко власт, използвайки хора със съвсем малко власт непрекъснато и с изпреварващо инфлацията темпо крадат. Целта е приходите им да покриват разходите и да остане за неродените им внуци и правнуци. Но ето човекът го казва и обяснява, макар и за една малка, но определено важна част от икономиката. Какво ми остава да кажа? Както Алф реагира, когато разбра, че няма как да има любов с жените от планетата Земя:
Разбирам..Разбирам шефе, разбирам...
Ето имам си го червено на черно


Първите наблюдения на новия шеф на митниците:

Митнически бюра умишлено не са проверявани с години
Танов откри, че директорските назначения в агенцията са винаги политически

21 Август 2009

 

image
Митнически бюра са работили с години, без да бъдат проверявани, сочат първите наблюдения на новия директор на агенция "Митници" Ваньо Танов, споделени пред бТВ в петък.

След като ден по-рано обяви пред БНР, че поне четири бизнес - кръга са контролирали митниците и са се облагодетелствали "по един или друг начин" от огромния паричен поток, без да си пречат един на друг, сега Танов уточни, че оценката му за броя на кръговете е условна. Водещи са не толкова политическите, колкото икономическите интереси на различните кръгове, каза Танов, но не пожела да конкретизира нищо за тях. Намекна само, че са свързани със съответните акцизни стоки – течни горива, алкохол, цигари и други.

По-важното е, смята Танов, че този контрол над митниците не може да се осъществи без съответния политически чадър.

"В първите 10 дни аз установих, е, че в много от митниците, в митническите бюра е имало наложен тотален контрол да не се извършват проверки. На тези хора, които са работили по дадена схема, им е осигурено пълно спокойствие да могат да изпълняват тази схема", заяви в петък Танов. Той отказа да назове кои конкретно митнически служби са се ползвали от чадър, като препрати към "други органи, които да установят какви са връзките и взаимоотношенията между хората в митниците и тези, които отвън са ги покровителствали".

Танов обясни, че митниците са парцелирани така, че всеки знае как и за кого работи както по хоризонтала, така и по вертикала до самия връх на митниците.

"Не може директор или заместник-директор на митницата да бъде назначен най-малкото без съгласието на министъра на финансите, без съгласието на премиер и т.н. Така че относно назначаването е ясно кой като политическа сила е стоял зад тези хора", заяви новият директор.

Политическите назначения в митниците

Той не е първият, който обявява, че над митниците има тотален партиен и групово-икономически контрол. Същото твърдеше и Емил Димитров – Ревизоро, който се задържа за кратко на ръководния пост в агенцията в началото от мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски, но после бе махнат.

След него митниците оглави Асен Асенов с личната протекция на тогавашния финансов министър Милен Велчев. Асенов остана и в правителството на Станишев, след като "се разбра" с новите силни на деня и по-специално с вътрешния министър Румен Петков. Самият Петков обикновено раздразнено отрича, че е кадрувал в митниците, когато бъде подхванат на тази тема.

Асенов бе махнат година преди края на мандата на кабинета "Станишев", когато се сгъстиха скандалите с митничари, арестувани за прекалено явни митнически безобразия. На негово място дойде кадърът на БСП и дългогодишен митнически началник Христо Кулишев, човек, за когото в българските митници няма тайни. Кулишев бе предложен от Пламен Орешарски, който, според злите езици, се спрял на него, за да е в още по-добри отношения с БСП.

Ваньо Танов не прави изключение, след като и той, обявен за личен избор на финансовия министър Симеон Дянков, е кадър на ГЕРБ и приближен на премиера Бойко Борисов от времето, когато и двамата са били в системата на МВР.

За политическия чадър Танов разясни, че назначенията в митниците са били подчинени и на партньорите, когато правителството е коалиционно, като "има договорка между политическите сили този заместник в края на краищата за кого ще работи, другият за кого ще работи и т.н. и каква политика ще провежда".

"Защото самостоятелно никой не може да изпълни докрай поетите ангажименти, ако примерно другият заместник не е наясно с това, което става, и с действия или бездействия не подпомогне дейността, примерно, на колегата си и обратното се отнася и към него", поясни Танов.

Защо мобилните групи не проверяват?

За една година във възловите митнически дирекции - РМД Пловдив и РМД София и в митническите бюра Калотина, Горубляне, Кремиковци, аерогара София не е направен никакъв последващ контрол, не са обикаляни и от мобилните митнически групи, които бяха създадени по идея на британския консултант на митниците "Краун Ейнджънтс".

"За една година няма никакъв последващ контрол. Няма извършен контрол от мобилни групи. И при условие, че им зададеш въпроса, защо не сте го правили, не сте ли виждали как се движат тези показатели, те казват "на нас ни беше казано, примерно, тук да не влизаме", даде пример Танов.

След като мобилните групи заработиха, в течение на времето те бяха така модифицирани, че проверките им над митнически обработени фирми и товари, станаха по-неефикасни. От състава на мобилните групи отпаднаха служителите на ГДБОП и бяха заменени от редови полицаи, мобилните групи минаха на подчинение на районните дирекции, вместо да останат към централното ръководство. Така, според експерти, те станаха на практика формални органи.



Тагове:   властимащи,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318442
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930