Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2009 22:25 - Неочаквано добра комбинация!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2009 22:53


Масларова я грозят от 3 до 10 години зад решетките автор: Труд, прочитания: 248, коментари: 0 imageВиж галерия 1 2»

Само два дни след като бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев сдаде депутатския си имунитет заради разследвания срещу него, същата съдба споходи и социалната му министърка, сега избраничка от левицата Емилия Масларова.

В парламента вчера пристигна искане от главния прокурор Борис Велчев за сваляне на имунитета й заради разследване за престъпления по служба. Става дума за преустройването на бившата работническа поликлиника в Стара Загора в сграда на социалното министерство.

Масларова сама подписа декларация за сваляне на имунитета й вчера.

В мотивите на Велчев са разказани “пикантни” подробности от проверките, водени, откакто е подаден сигналът срещу Масларова през август 2008 г.

В документа пише, че един от свидетелите - Тодор Павлов, е обявил в показанията си, че лично е носил пари в плик на Масларова. Това станало 4 пъти през 2008 г. и поръчението било от шефа му Венцислав Драганов. Това е собственикът на строителната фирма, извършила “златния” ремонт за близо 19 млн. лв. Павлов е заявил пред съдия, че е пренасял парите, около 40 пачки, с автобус до София, а Масларова го чакала в автомобил, за да ги вземе. Последният “транш” бил преди коледните празници и сумата била по-голяма. Свидетелят дори знаел за други служители на фирмата, носили пари и на Масларова, и на бившия й заместник Димитър Димитров.

В кулоарите на парламента бившата социална министърка коментира, че целта на проверката е част от сценарий за дискредитирането на политици и бивши министри от БСП, както и на нейното дискредитиране “като политик и личност”. Тя увери, че в качеството си на министър е спазвала стриктно законите. И гарантира пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на истината.

“Безкрайно съм учудена, че в искането от прокуратурата има чудовищни клевети”, отсече Масларова. И допълни, че някои имена на хора, споменати в мотивите, ги чува за първи път.

“Ако някой ме беше попитал, дори като свидетел, това би могло да даде съвършено друго тълкувание от това, което се третира тук като умисъл от моя страна”, възмути се социалистката. Тя увери, че никой никога не я е питал и търсил за обяснение на казуса.

“Този подход на работа е недопустим. Акцията е добре режисирана”, добави тя, но обяви ,че не се притеснява и се надява истината да излезе наяве. Масларова обаче се оплака, че от шест месеца тя и семейството й били подложени на постоянен тормоз и политически натиск.

Вчера от администрацията на парламента уточниха за “Труд”, че декларациите на Станишев и Масларова за сваляне на имунитета им са изпратени в прокуратурата по надлежния ред. Така че разследванията срещу тях можело вече да започнат.

Обвинението е за 9 806 601лв.

Материални щети за минимум 9 806 601 лева, отпуснати по обществена поръчка, са причината за искане на имунитета на Емилия Масларова. Това е второто настояване за сваляне на имунитет от главния прокурор Борис Велчев през последните 4 дни. В понеделник обвинител №1 изпрати писмо до парламента и за имунитета на Сергей Станишев.

Разследването срещу Масларова е за това, че като социален министър, е нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки и утвърдените в МТСП Вътрешни правила за провеждане на обществени поръчки. Целта била да набави за себе си и за Венцислав Иванов Драганов облага.

Масларова е привлечена по обвинение за длъжностно престъпление в особено големи размери заради “златния” ремонт на социалния дом в Стара Загора. В средата на август ревизори установиха, че за довършването на сградата там са похарчени по 2473 лв. на кв. м. Усвоени са общо 18,8 млн. лв., от които 10 млн. от излишъка за 2007 г., показа проверката на разследващите. Ако вината й бъде доказана, я грози от 3 до 10 г. затвор.

“Установено е, че за едни и същи строително-монтажни дейности при ремонта на социалния дом в Стара Загора е плащано по два пъти. Веднъж от държавата и втори път по проект “Красива България”, заяви вчера Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор. Разследването по наказателното производство продължава. Естеството на доказателствата, които предстои да бъдат събрани, е такова, че е възможно спрямо Емилия Масларова да бъде формулирано и обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай - чл. 203, ал. 1.”

Ивайло КРАЧУНОВ

Новини image 18:05
06.11.09 Строят затвор за 2000 души автор: Максим Караджов, прочитания: 219, коментари: 0 image Снимка Виктор Гилтяй

"Нов затвор трябва да строим", заяви правосъдният министър Маргарита Попова пред правната комисия на НС. Срещата бе за преразпределяне на пари в рамките на бюджета на министерството (150 млн. лв.) за 2010 г. Очаква се следващата година страните от ЕС да се договорят за трансфер на осъдени лица според гражданството им. Така български граждани, излежаващи присъди в затвори в ЕС, ще бъдат върнати у нас. "Броят им е над 2000 души", уточни за "Труд" заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева.

Строежът на новия затвор се налагал именно за тях, но с отпуснатите в бюджета 20 млн. лв. за капиталови разходи през следващата година това не можело да стане.

“Вероятно новият затвор ще е в София”, каза Петър Василев, шеф на затворите у нас. Министерството на правосъдието искало да строи нов затвор и във Варна, за да подобри условията на живот за лишените от свобода според евростандартите.

Трудно щели да се намерят пари за продължаване строителството на нови съдебни палати в София и във Варна, договорени от предишното ръководство на МП, призна правосъдната министърка.

За екстрадиране ще се пренасочат 2,18 млн. лв. от бюджета на закритото наскоро Бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства. Броят на чуждестранните затворници у нас в момента е около 180 души, като те главно са с арабски произход, обясни Петър Василев. С арабските страни нашата страна няма споразумение за трансфер на осъдени лица, каквото се подготвя със страните от ЕС.

Екипите, конвоиращи арестанти или затворници, вече ще трябва да си плащат сами билетите за транспорт, възмути се депутатът Михаил Миков, бивш вътрешен министър. Но така се спестяват 16 млн. лв., контрираха експерти от финансовото министерство. Правната комисия, доминирана от ГЕРБ, гласува “за” орязването на този разход.

 





Тагове:   неочаквано,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3317996
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930