Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 10:15 - Коментарите оставам за вас:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11.2009 10:16


image
Цар Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на независимостта на България, Търново, 5 октомври 1908 г.

------------------------------------
Предварителна извадка от изключителната статия по-долу, която породи у мен следния въпрос: Защо тези тениски и шапки не са при младите хора, а в склада? Празнуването на Независимостта беше през 2008 година?


"Близо четири месеца, откакто Бойко Борисов се нанесе в премиерския кабинет, няколко негови политически храненици (забавното е, че някои от тях са сменили през последните години по няколко партии докато намериха пристан при Генерала) обикалят около една купчина тениски и шапки - в склад в мазето на МС. Тенискитe и шапките са посветени на 100-годишнината от Независимостта на България и са добро качество на добър производител. Имат красиво лого и хубав девиз: „Единни, горди и свободни!
"
И по долу:
Разбира се, имаше и друг не чак толкова сложен сценарий, при който тениските и шапките можеха да се раздадат на хората на празника на 22 септември, с каквато цел и бяха произведени. Може би тогава няколко хиляди души, излезли да празнуват щяха да се зарадват и да се почувстват малко по-единни, по-горди и по-свободни. Можеше да е достоен завършък на една достойна 100-годишнина, която демонстрира приемственост и между иначе непримирими политически противници в името на българщината.
Дреболия, но както се вижда - има за какво да се обикаля... А, когато  тръгнат по градове и села? Все пак, когато прочетете перфектния текст надявам се ще потвърдите таланта на невероятния д-р на науките:

Няма вече независимост... Има само Бойко
Дата : 14 Ноември 2009 г. 20:01 ч. Последна редакция : 14 Ноември 2009 г. 20:32 ч. image image image
 


     
 

Лидерът на БСП Сергей Станишев отговори днес/б.м. - вчера/ за намерените рекламни материали в мазетата на Министерски съвет. Той посвети цяла статия по темата, разпространена до медиите, предаде КРОСС.

Тези дни имаше няколко повода, за да се изкажа или напиша нещо - 100 дни управление на новото правителство, 20 години от падането на Берлинската стена, 10 ноември в българската история. Всъщност поводи винаги има. Реших, че достатъчно се написа за 10 ноември от знайни и незнайни дейци. Дори се оказа, че и настоящият премиер бил нещо като дисидент и се борил - вероятно в партийните редици на БКП в Министерството на вътрешните

работи, като е чел спортните страници. За стената се изписа целият свят.

Не съм аз този, който ще си спомни най-важното. Реших да напиша нещо за стоте дни управление. Това заявява лидерът на БСП Сергей Станишев в статия, качена на страницата на партията и  разпространена до медиите. Няколко пъти говорих за тях, имаше пресконференции, дадохме много факти, но някак си всичко се забулваше от обилната и често непроверена информация засипваща нашето общество. Затова мисля, че само един пример, на който ще се спра е достатъчен, за да се види лицето на новото управление. 100 години независимост на България. Някои я използват за партийни цели, както и всичко останало през последните

месеци.

 

Близо четири месеца, откакто Бойко Борисов се нанесе в премиерския кабинет, няколко негови политически храненици (забавното е, че някои от тях са сменили през последните години по няколко партии докато намериха пристан при Генерала) обикалят около една купчина тениски и шапки - в склад в мазето на МС. Тенискитe и шапките са посветени на 100-годишнината от Независимостта на България и са добро качество на добър производител. Имат красиво лого и хубав девиз: „Единни, горди и свободни!

 

Хранениците се чудят как да зарадват генерала, как да са от полза, как хем политическият момент да е подходящ. Най-важното е кога, след поредния провал, ще трябва да изкараме поредното страхотно „престъпление"... Разпитват и без това изтормозените чиновници в МС, обикалят редакциите и споделят като тайни и почти секретни данни неща, за които всичко е написано още преди година.

Оригиналната и талантлива продукция, резултат на 100-дневните усилия на новия Бойко Борисов политически кабинет изгледахме миналия петък в парламента. Слабо известен aртист от малката ксенофобска партийка в управляващата коалиция задава въпрос. Генералът отговаря, като чете от сценария, чете и когато отговаря на „допълнителните" въпроси. И може би така е по-добре - да му е написано, че току виж нещо се разсее и започне да обяснява за опасността от свински грип при животните, който бил човешки, и репортерките ще се разсеят и ще се загуби драматичния ефект.

 

В ролята на гръцкия хор в тази драматизация е парламентарната шефка. Ефектът е поразяващ, публиката в захлас цъка с език, правителствената прес-служба си води записки за поредното постижение на кабинета Борисов за отчета, за следващите 100 дни. Депутатът от шпиц командата е в транс, че го дават по телевизията, а утре ще го напишат и във вестниците, пише още Станишев.

 

Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Изразът е банален, но за жалост верен. Това е новата политика на новото правителство. Приказки, измислици, безпомощност, незнание, обвинения и никаква мисъл за ценностите, истината и най-вече държавата, нейната история и граждани. Всичко започва от нас - това са го казвали и други.

 

Разбира се, имаше и друг не чак толкова сложен сценарий, при който тениските и шапките можеха да се раздадат на хората на празника на 22 септември, с каквато цел и бяха произведени. Може би тогава няколко хиляди души, излезли да празнуват щяха да се зарадват и да се почувстват малко по-единни, по-горди и по-свободни. Можеше да е достоен завършък на една достойна 100-годишнина, която демонстрира приемственост и между иначе непримирими политически противници в името на българщината.

Можеше, ама тогава Бойко Борисов нямаше да има

възможност за пореден път да обяви, че съм прахосник и, подразбирай - крадец. Защото може да имам много трески за дялане, ама крадец не съм! И това всеки го знае. Не съм чул някой от неговите близки от ЕНП да го нарече Mr. Clean, да не говорим за президент на САЩ... Най-малкото никога не съм имал фирма с гражданите Петров и Пашата... Но и това всеки го знае. А и какво щеше да прави междувременно кликата храненици на генерала, как щеше да му е полезна?! А както е известно, който не издържа на темпото на компроматите, го изхвърлят зад борда...

 

Между другото поразителна е демонстрираната ефективност на новия премиерски кабинет. Докато ние, ако и да имахме кусури организирахме за по-малко от 3 месеца почти от нищото достойно честване, за което светът разбра. Аз поне не си спомням, английската кралица да е писала друг път през последните 100 години официално на български държавен глава... Да протоколно, но писа. Е, който не знае протокола си мисли, че пишат лично до него, но това са подробности. Той сега и държавният глава може да извади писмото и да каже, че лично кралицата се е сетила за него покрай тия 100 години... Направихме и мащабна кампания. Всеки, който е бил във Велико Търново миналата година знае за какво става дума - не е правено досега и се надявам и друг да съумее да повдигне така духа на българите.

 

За жалост политико-полицейските артелчици на Борисов за няколко месеца не можаха да разпределят готовите материали от склада! Забележително! Явно толкова им е капацитетът.

Но всъщност тук е мястото да напомня, че инициативата за честването на 100-годишнината от Независимостта изобщо не беше само моя. А на комитет от над 50 видни българи, като в него участваха двама настоящи министри - Божидар Димитров и Вежди Рашидов, и едни настоящ министър-председател. Да, Борисов беше в комитета и вярно - не прояви никакъв интерес към работата му (как ще си вдига рейтинга с такива „глупости"), но и в нито един момент не заяви, че се отказва, нито се противопостави по някакъв начин.

 

Същият Борисов, който под път и над път иначе раздаваше акъл по всякакви други въпроси. Всъщност никой от комитета нито публично, нито в частни разговори не каза „Не!" за каквото и да било. Наех се със задачата, която комитетът ми възложи, защото се прецени, че само с впрягане на целия ресурс на държавата има някакви шансове да се свърши огромната работа, която предстоеше, за краткото време, което имаше.

 

И Господ да беше слязъл не можеше да свърши работата по-добре за сроковете и при условията, в които се работеше. Тя беше свършена прозрачно, законно и при спазване на предвидените процедури и ред. Според някои други критикари дори твърде прозрачно и това бил големият проблем.

 

Големият проблем обаче е друг. Проблемът е, че за Бойко Борисов, както и сигурно за много други българи, Денят на Независимостта е просто поредният почивен ден. 100 години - голяма работа!

 

За всичко, разбира се, са виновни комунистите. Е, не че и той не беше един от тях...

Пък и за каква независимост става въпрос въобще? Всеки знае, че в България всички и всичко зависи от Бойко Борисов и гуруту му Иван Костов. Или поне той иска да е така. Е, аз приказвам и пиша нелицеприятни неща, но от премиера всички вече знаят, че освен че съм „крадец", не разнасям правилно папките със секретните доноси и затова съм за затвора. Всички знаят и че Борисов от своя страна е зависим от шефа на ЕНП Мартенс, който трябва да го признава за десен, и от германските му патрони. Той сам си го каза - готвеха ме за премиер, но забрави да ми благодари, че получи наградата на европейските данъкоплатци от мое име - тя е за българския премиер, въвел плоския данък още преди две години... Не се учудвам. Той плати и пенсиите - от нашия бюджет.

Плаче, че имало дупка, но благодарение на тройната коалиция не му се наложи да прави актуализация на бюджета... Благодарение на предишния кабинет получи държава - два пъти по-богата, отколкото беше преди „гадната тройна коалиция". Да не говорим за десетките обекти, на чието откриване посвещава по-голямата част от натоварения си премиерски график. Но, пардон, разбира се и те са построени за трите последни месеца.

Така, че не е чудно, че миналата година Борисов използва свободния си ден 22 септември, за да иде да се снима с Меркел, а тая година на същата дата прескочи до Брюксел за да го потупа по рамото Мартенс. Пък и на

децата е известно, че всичко зависи от Брюксел. Та за каква независимост ставаше въпрос? Ако е за тая, заради която чешкият президент (десен съпартиец на Борисов) с месеци разиграваше целия ЕС, а разни недорасли народи даже правеха референдуми (някой да е чувал напоследък нещо от ГЕРБ по обещанията им за референдуми?!), Бойко повели, че това дразни всички. Нищо, че родолюбието, и любовта към свободата и независимостта са изконни десни ценности. В България титлата „десен" се раздава от Европейската народна партия, а тя е казала - Бойко!

 

Тази всеядност и конюнктурност породи в годините цяла плеяда „автентични десни" партии - от увяхващото СДС, през желязното ДСБ, до позабравените Софиянски и Мозер. Наред е Сидеров, за който нещо се опъват „гнусливите" европейци. Но нали Бойко му обеща едно рамо там! Което ще бъде вече венец на демократичното развитие на нашенските десни. Впрочем, какво там значат някакви си ценности!

Какво там значат някакви си ценности и когато става въпрос за пари! Цари масов възторг - най-сетне дойдоха спестовни управници, които милеят за народната пара! Пример даде лично премиерът, който обяви, че лично ще вари кафе на гостите, които харесва. Другите, които не пораждат в душата му нежни чувства, да се радват, че могат да гледат с възторг най-обичания световен лидер! И както се полага, лавината от икономии заля страната. Наскоро областният управител на Монтана бодро рапортува, че от неизпити кафета ще спестят 500 лв. на месец! Сълзи и умиление. Нищо, че нещо не се връзва.

 

Няма значение, че първото решение на новия кабинет беше да си вдигнат заплатите с 15 %. То е защото Станишев бе популист. Нищо, че финансовият министър г-н Дянков е настанен в дом номер 7 в резиденция Бояна. Националните съкровища трябва да се пазят. Няма лошо, че министър-председателят в своите неуморни обиколки сред народната любов дори от Ямбол до Сливен пътува с вертолет. Времето му е ценно. Кой ти ги смята тези разходи, след като Борисов собственоръчно ще залови лошите, лично ще балансира бюджета и от догодина ще заживеем в рая! Виж те, лошите, са харчили през просото и затова ще са наказани!

Наскоро разбрах как бойковите артелчици обяснявали, че са били раздадени много пари за телевизионно предаване с един микрофон, една маса и една камера. Всеки, който го е гледал знае, че не беше така - имаше студиа, компютърна анимация, външни снимки, беше впрегнат таланта и усилията на десетки млади и креативни хора. И точно този труд и талант на младите българи стъпка в калта миналия петък управляващата полицейско-псевдопатриотична клика.

 

А таланта, усилията и труда на хората, трябва да се уважават и заплащат, особено когато създават качествен и полезен за обществото продукт. А и „Операция Слава" и „Уроците по родолюбие" бяха качествен и необходим на обществото ни продукт. И дори и само на няколко стотин тийнейджъри компютърните графики да са се сторили интересни и те да са изгледали предаванията заради тях, парите са си стрували. Дори и няколко ученици да са се срещнали с интересни и достойни българи парите пак са си стрували.

 

А тези предавания достигнаха до много повече хора и докоснаха милиони българи. Да не говорим, че професионалната оценка на стойността на такива проекти за възложителя се прави на база на еквивалентно рекламно време в съответната медия и тогава става ясно, че правителството е платило поне 10 пъти по-ниска цена, отколкото ако си беше купило чиста реклама. И пак подчертавам, че в тези предавания нямаше и грам партийна и предизборна пропаганда. Имаше интересни хора, които имаха какво да кажат на българите, а предаванията не биха се случили без правителствената подкрепа, пише още Станишев.

 

Имаше кураж последователност и талант от тези млади хора, които най-вероятно сега страдат заради това, че не ги беше страх да бъдат българи и при предишното правителство. Вече няколко месеца се саботира една идея за изграждане на паметник, който да остави вечна следа. Да се знае, че на 100-годишнината от Независимостта на България все още е имало хора, които са си спомняли за нея. Причините разбира се са най-малкото две - паметникът не го е измислил вездесъщия строител и откривател на обекти Борисов и не върви той да го открие (може да се остане с грешното впечатление, че нещо направено от предишното правителство може и да не е чак толкова лошо). А пък и кого го интересуват някакви си нахални хора (не-ченгета), които говорят за дразнеща независимост, искат да помнят историята и хубави моменти от тъмния период от преди Бойко Борисов да дойде на власт.

 

Искам да благодаря от все сърце на хилядите българи, които участваха в реализацията на 100 годишнината на Независимостта на България. На чиновниците, които подготвиха и реализираха търговете и процедурите, на хората по министерства и общини, които подготвиха и реализираха програмите си, на доставчиците, които си изпълниха задълженията, на десетките видни българи, които направиха своите часове по родолюбие далече от камерите. Благодаря и на почти всички национални печатни и електронни медии, които активно се включиха в кампанията и нейното отразяване.

Благодаря ви! Без вашия талант и усилия 22 септември щеше да си остане един пореден неработен ден. Днес доста повече българи знаят за Независимостта и дори само за това си заслужаваше, заключава Станишев.



Тагове:   Оставам,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3310930
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031