Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 10:13 - Казано много добре:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1413 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 09.01.2010 10:14


Унизената журналистика Дата : 9 Януари 2010 г. 9:31 ч. Последна редакция : 9 Януари 2010 г. 10:06 ч.   image
  автор : Г. Папакочев, Дойче веле


     
  image  image  image

Изстрелите на столичния булвард „Стамболийски” в началото на седмицата прозвучаха като истинска „Ода на радостта” за обагрената в ярко жълто медийна среда на „европейска” България. Защото няма по-благодарна тема след постничкия откъм събития празничен новогодишен период от поредна порция куршуми, трупове и кръв, този път гарнирана с печалната публичност на жертва, гравитирала нагло из многобройните маргинални радиостанцийки и кабеларки в продължение на години и натрупала криминални „активи”, за които обикновено се лежи зад решетките повече от десетилетие.

Истинската драма в конкретния случай се оказа не толкова логичната гибел на обречен млад авантюрист, колкото припознаването на въпросната личност като част от медийната общност в страната. Провъзгласяването на жертвата за „български разследващ журналист”, „радио- и телевизионен водещ”, „хроникьор на мафията” и „писател”, дори придаването на допълнителни карати на неговата медийна дейност с определението „скандален”, за пореден път постави пред публичното огледало местната журналистическа гилдия, за да може тя отново сама да се порадва на реалната си професионална физиономия.

 

А тази физиономия е отблъскваща и жалка...

Цяла седмица името и личността на отстреляната жертва не слязоха от информационните емисии, от вестникарските страници, от студиата на практически всички електронни медии, в това число и женските кулинарни и козметични предавания. Неизбежното митологизиране на личността на потърпевшия, който приживе е мамил по най-безобразен начин с огромни суми пари стотици наивни зрители, слушатели и читатели, премина от „бандитския шик” на връзките му с „героите” на националната мафия, бивши и настоящи, за да стигне до сълзливите откровения на негови медийни колеги и приятели по маса, които нищеха патетично последните си разговори с убития, обещавал им да направи в тяхното телевизионно или радио студио, представете си, зашеметяващи разкрития около поръчковите убийства на знаковите престъпни фигури от българския преход! Дори повече, бивш работодател на убития в местна развлекателна радиостанция (междувременно осветен като агент на някогашните тайни служби) обяви на всеослушание, че жертвата била „най-добрият български радиожурналист през последните 15 години”, но той все пак го изгонил, защото въпросният пускал в ефир реклами за своя лична сметка.

 

Да задаваш въпроси или да търсиш отговори?

Така, вместо да поставят до втръсване безсмисления въпрос кой и защо ликвидира поредната натрапчива фигура от подземния свят, добре би било малката, но все още разсъждаваща група местни новинари да започне да пита как и срещу какво собствениците на най-маргиналните частни електронни перачници на пари охотно са предоставяли телевизионен и радиоефир на човек с доказано тежко криминално битие? Да се поинтересуват дали чуждестранните медии съзнателно не бяха заблудени, че убитият е „известен разследващ журналист” и „хроникьор на мафията”, както и да потърсят отговор на въпроса защо вместо в затвора след многобройните си присъди, потърпевшият продължаваше до последно да вилнее в луксозни заведения, да се движи с бронирани маркови возила със скъпа охрана и да „грее” като слънце в почти всички телевизионни и радио студиа?

И най-вече мислещите да проучат докога българите ще наричат откровения мошеник „оправно момче”, независимо дали той действа в парламента или от телевизионния екран? Лично аз, искрено погнусен, се отричам от званието „радио” или „телевизионен” водещ. Поне докато нещо, макар и малко, не се промени



Тагове:   Много,   казано,


Гласувай:
1



1. panazea - porednoto otro4e ,
09.01.2010 10:53
vnu4enze , koeto s pomosta na mama , ispulsq ot dupkata si za da pryska prostotii v efira.
Nqma kak da mi e jal.
Jal mi e za unizenite i oskyrbenite, a ne za vnu4enzata na deizite , na vezdesystite.
I ne moga da kaja edna dobra duma, az deto obi4am vsi4ki hora po sveta i gi 4uvstvam svoi bratq.
Toi ne beshe 4ovek , a zlodei , sluga na Satanata.
Oh , ne iskam pove4e da govorq i mislq za nego.Da go oplakvat , tesi , koito imaha nujda ot nego.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3316640
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930