Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 22:10 - В известна степен meto76 май е прав:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1519 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Колко е cool да помагаш на Хаити На 2 февруари бТВ направи голям благотворителен концерт, по време на който се събираха пари за децата на Хаити. За една седмица са събрани около 1 милион и 300 хиляди лева, похвалиха се от медията. За сравнение – по време на последното издание на Българската Коледа, което все още продължава да събира пари, дарената сума е около 2 милиона и 200 хиляди лева. Кампанията на бТВ продължава до 15 март и ако набирането продължава с тези темпове, в края й българите ще се дали за хаитянските сирачета повече пари, отколкото за българските.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Това е хубаво, макар че и нашите деца също страдат.

Впрочем организираната от Джордж Клуни кампания “Надежда за Хаити”, която бТВ направо прекопира, за да не се хаби, събра около 57 милиона долара – което, ако се отчетат мащабите на Америка, е по-малко, отколкото даваме ние, българите.

Въпреки пословичната ни беднотия българите не сме стиснат народ и като цяло сме способни да изпитваме състрадание.В последно време обаче благотворителните кампании се превърнаха в своебразен бизнес – като се почне от президента, който не се свени да си прави реклама с “Българската Коледа” и да използва жалостта на хората и се свърши с последната – тази на бТВ за Хаити.

Най-мощната, и както обича да я нарича Андрей Райчев, развиващ общ бизнес с Красимир Гергов, “най-професионалната българска медия” събитийно проспа земетресението в Хаити за сметка на скандалите около Румяна Желева. Съотношението на отразяването беше 10:1 в полза на Желева.

На другия ден обаче бТВ и нейните господари внезапно осъзнаха, че са пропуснали нещо важно: светът говореше само за Хаити, а най-големите световни знаменитости подеха кампания за събиране на пари за бедстващите. Рейтингите на медиите, които залагаха на Хаити, се вдигнаха.

И бТВ, която гледа само рейтинги, реагира: Хаити вече беше, както се казва, в хедлайна, и започна кампанията “Дарете надежда за децата на Хаити”. Да се съчувства на Хаити вече стана cool, а освен това – и печелившо, понеже помага на телевизията да си продава рекламата.Благотворителността си е благотворителност, но преди и след концерта рекламите си вървят, и то по най-високата тарифа.

В начина, по който повечето български медии и български политици се опитват да канализират благотворителността на българите, има нещо дълбоко обидно и нечисто: във всички тези кампании изпъкват не страдащите, не и тези, които заделят от оскъдните си стотинки, а перчемът на президента и лъскавите рокли на водещите.

На другия полюс е например начинът, по който пари събира БЧК: ненатрапчиво и усърдно, всеки ден, без да бие тъпана.Въпрос на манталитет и на елементарни човешки инстинкти. Някои ги имат, други никога не са ги имали.Обаче точно вторите ни поучават катадневно.

Тук, в България.

Е, няма какво да добавя!



Тагове:   май,


Гласувай:
4



1. анонимен - Ei, vie znaeshtite i mojeshtite, ...
09.02.2010 22:24
Ei, vie znaeshtite i mojeshtite, zashto ne napravite neshto stoinostno, a samo mrunkate. Polegnal na divana niama kak da go napravite... a niakoi go praviat s imeto si, s polojenieto si, s dadena organizacia...
цитирай
2. emil60 - още по анонимен отговор:
09.02.2010 22:31
Колкото и добро да направя, никога няма да си призная, пък!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3318448
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930