Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2011 21:15 - Щом така казват:
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3578 Коментари: 0 Гласове:
3



Филтрирането на торент сайтове вече е незаконно Съдът в Люксембург: Това е нарушение на основни човешки права Пламен Димитров Капитал Daily Никой не може да задължава доставчици на интернет да филтрират достъп до сайтове за размяна на файлове. Това реши базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз.

Магистратите смятат, че подобно филтриране или блокиране на трафика представлява нарушение на основни човешки права, като например правото на хората свободно да разменят информация.
Казусът, довел до това решение, е от 2007 г., когато организация на праводържатели подава оплакване до белгийски съд.

Магистратите задължават местен провайдър да филтрира "незаконните комуникации" между клиенти на доставчика и сайт за peer-to-peer споделяне. Засегната компания обаче атакува решението пред Съда на ЕС в Люксембург. Законодателството на ЕС има върховенство над решенията на национален съд, така че оттук нататък заповедта е неприложима. Това важи за всички подобни разпореждания във всяка европейска държава.

Началник на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев смята, че решението няма да доведе до промяна в работата на неговата структура. "Не сме задължавали интернет доставчици да филтрират достъп. Не бъркайте собствениците на торент тракери с интернет доставчици", беше коментарът му пред "Капитал Daily".

"Това решение може само да ме радва, защото елиминира възможността за цензура", каза Теодор Захов, председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) и съсобственик на "Икономедиа". Според него присъдата увеличава свободата в интернет, тъй като евентуално позволение за филтриране на торенти би било само началото на контрола върху доставчиците на интернет достъп.

"Решението е революционно – за пръв път толкова висша инстанция поставя интересите на потребителите пред тези на корпоративните кръгове", коментира Невен Дилков, председател на УС на Сдружението за електронни комуникации - браншовата организация на алтернативните телекомуникационни оператори в България. По думите му присъдата утвърждава основните свободи в европейското право, които са чест обект на посегателство в различни държави.

Захов и Дилков припомниха, че в парламента се обсъждат промени в Закона за хазарта, които също предвиждат филтриране на сайтове. Според тях решението на съда ясно ги обявява като несъвместими с концепцията за мрежова неутралност - всеки да има еднакъв достъп при равни условия до всяко съдържание в интернет.


Тагове:   така,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3311222
Постинги: 764
Коментари: 1064
Гласове: 5231
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031