Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2009 22:52 - Става все по-ясно и все по-ясно!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2009 22:53


Как се печели ромската любов Политическият живот предлага разнообразни форми - от пряко купуване до места в партийни листи image

От Велина Господинова, Елена Старидолска

Р
image
За партиите няма по-голямо доказателство за ромската любов от бюлетините в урните 
Автор: Надежда Чипева
  Ромите в България са над 1 млн., близо 800 000 от тях са гласоподаватели, твърди председателят на партия "Рома" Тома Томов. Като го слуша, лидерът на "Атака" Волен Сидеров сигурно скърца със зъби, но числото гали слуха на някои политици, особено преди избори. Поне на тази част от тях, която възприема циганите като огромен пазар на електорални единици.
Класическите форми на покупко-продажба на гласове от махалите са вече демоде. Опитът през годините показа, че за да са успешни, купувачът трябва да има достатъчно финансови средства и да е сигурен, че прекупвачът, на когото ги дава, има властта да осигури избиратели. В политическите централи и неправителствени организации още се разказва случаят в Разлог от парламентарните избори през 2005 г. След като резултатите станали известни, се оказало, че една от формациите е дала близо 100 000 лв. за "кампания" в района на циганската махала, а привлякла едва... 12 гласоподаватели! Суперскъпият вот се получил, защото партията не избрала подходящите хора, на които да даде поръчката.

Четири години по-късно политическият живот се е разнообразил откъм механизми за влияние в ромските гета. Доскоро неформалните лидери, които купуваха и преподаваха гласове, вече са формални - някои са общински съветници, а други - участници в кандидатдепутатски листи. След популярните цигански партии като "Рома" на Тома Томов и "Евророма" на Цветелин Кънчев се появиха и други формации от тези среди - Партията на либералната алтернатива и мира (ПЛАМ), която е близка до махалата "Нов път" във Видин, и пловдивската Национално движение "Единство", на която зам.-председател е бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев.

Регистрация "под наем"

До миналата седмица никой не беше чувал за ПЛАМ. За броени дни обаче формацията стана национално известна, след като чрез нея  за участие в парламентарните избори се регистрира дупнишкият бизнесмен Ангел Христов, известен като единият от т.нар. братя Галеви. Той беше издигнат за мажоритарен кандидат в Перник и единствен в пропорционалната листа на ПЛАМ в Кюстендил. Партията е създадена преди две години, месеци преди местните избори, и има за председател според регистрите Николай Нинов, който не можеше да бъде открит на посочения за връзка мобилен телефон. С несъществуващ номер се оказа и фирмата му "Трафик експрес", подобна беше ситуацията и с четиримата му заместници.   

Представители на неправителствени организации, които работят с ромските общности, обясниха, че зад ПЛАМ стои синът на покойния ромски барон Алико от видинския квартал "Нов път" - Борислав Методиев-Бари. Пред "Капитал" той категорично отрече да има нещо общо с партията. "Не се занимавам с политика", каза Бари, преди да затвори телефона. През 2007 г. обаче той водеше листата на общинските съветници на формацията във Видин. ПЛАМ има трима представители в местния парламент, Бари напусна няколко месеца след клетвата в общината. Освен това двама от зам.-председателите на партията - Коци Коцов и Методи Филчев, са в управителния съвет на фондация "Ансел - Бъдеще за Видин", която Методиев оглавява.
За квартала "Нов път" се знае, че който има влияние над близо 4000-те гласоподаватели, може да реши изборите в региона. На парламентарния вот през 2005 г. ромите от махалата масово гласуваха за ДПС. Причината за внезапната "любов" към партията на Ахмед Доган беше, че Бари оглавяваше листата на движението. ДПС получи 8026 гласа, като по-голямата част от тях дойдоха от "Нов път" и няколко други по-малки ромски квартала, а на водача не достигнаха само 150 гласа, за да стане депутат. Година по-късно, на президентските избори, пък махалата масово подкрепи Георги Първанов.

За предстоящите избори Борислав Методиев отново е искал да оглави листата на ДПС във Видин и дори водил разговори с ръководството на движението, разказаха оттам. Те обаче преценили, че той няма авторитета на баща си Алико сред ромите в квартала, а и поискал огромна сума за подкрепата, която ще осигури. Според партийни активисти от Видин пък Методиев не иска да се афишира политически, защото от 2006 г. срещу фирмите му текат проверки от НАП заради съмнения за източване на ДДС.

"Най-вероятно Галеви и Бари се познават покрай бизнеса, задушили са се", коментираха ромски лидери номинацията на Ангел Христов от партия ПЛАМ. Официално връзката вероятно ще си остане загадка. По думите на Пламен Галев "хора от ПЛАМ са се свързали с адвоката им Менко Менков и предложили братята да участват в изборите с листата на партията". Ангел Христов обясни, че предпочели ПЛАМ, защото била "непозната". Адвокат Менков обаче отрече да е бил посредник. "Аз съм адвокат на двамата по наказателните дела срещу тях и искам категорично да се разгранича от политическата им дейност и участието им в изборите", заяви за "Капитал" Менков. Призна обаче, че след като двамата са обявили намерението си да се включат в политиката, получили оферти от много партии да ползват регистрациите им.

От списъците в ЦИК става ясно, че ПЛАМ участва във вота само заради Ангел Христов. Той трябваше да намери партийна формация, за да се кандидатира за депутат, тъй като за разлика от Пламен Галев, който успя да си осигури необходимите 10 000 подписа, за да се запише като независим мажоритарен кандидат в Кюстендил, Христов нямаше да намери още толкова поддръжници. Ромската ПЛАМ е регистрирала кандидатдепутатски листи само в три района - един от столичните, в София-област и Перник, където мажоритарен е Ангел Христов. Партийната листа в миньорския град се състои от имената на трима души, за които от местните политически централи твърдят, че са от ромската Шекер махала и никога не са се занимавали с политика. Определят и шансовете на Христов като минимални заради силната конкуренция на Весела Лечева от "Коалиция за България" и бившия областен управител Димитър Николов, който беше кандидат за кмет през 2007 г. с подкрепата на пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. В града се говори, че "братята" имат уговорка с партия ЛИДЕР, която да подсигури по-голяма подкрепа за Пламен Галев в Кюстендил срещу ромски гласове в Перник за листата на Христо Ковачки. Включването на Христов в изборите очевидно е проформа, за да може да излезе от ареста. Избирането на Галев за депутат обаче ще спре делото срещу двамата за  участие в организирана престъпна група.

Хайде танцувайте братя!




Тагове:   ром,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319780
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930