Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 16:12 - Истина ли е? Според мен - да.
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1251 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 07.09.2009 16:13


Омертата на властта Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че съвсем скоро ще има обвинени от прокуратурата министри от кабинета на Сергей Станишев. На свой ред главният прокурор Борис Велчев каза, че не изключва да има дела срещу бивши министри и добави, че са събрани достатъчно материали за образуване на досъдебни производства. Това не е лов на вещици, трябва да уважаваме правото на новото правителство да започне на чисто и светло, рече още Велчев.

 

Каквото и да се говори, правителството на ГЕРБ е първото в новата българска история, което започна да вади на показ нелицеприятни факти за предшествениците си. Никога досега новодошлите във властта не са показвали на светло например заплатите по бордове, далавери и екстри като супници за по 10 000 лева, розови беемвета и други подобни.

 

БСП през целия мандат на правителството на Сакскобургготски се заканваше, че ще разнищи сделката за магистрала “Тракия”, както и връщането на царските имоти, но когато дойде на власт, се сещаше за казуса единствено когато депутатите от НДСВ ставаха несговорчиви в парламента.

 

Иван Костов през зимата на 1996 година също публично се кълнеше, че щом вземе властта, ще вкара поне няколко министри на Жан Виденов в затвора, но накрая останаха само клетвите. В седесарските среди се говори под сурдинка, че той е поел ангажимент пред покойния Николай Добрев на тайна среща на “Копитото” на “Витоша”, че няма да има преследване срещу червените в замяна на отказа им от властта.

 

И така нататък, няма нужда от още много примери. Всяка нова власт идва на гребена на вълната от обещания, че ще търси сметка за золумите и на другия ден след изборите се разболява от амнезия.

 

Това е омагьосан кръг – независимо от наглед драстичните политически различия далаверите във властта се замитат, понеже е ясно, че един ден колелото може да се завърти и на раздаващия възмездие може също да бъде потърсена сметка. Най-многото, до което се е стигало, са общи обвинения, абстрактни констатации. Обаче конкретни хора в затвора или поне на съд – тц, няма такова нещо.

 

ГЕРБ има шанса да разруши тази омерта. С изключение на Лъчезар Иванов, който беше депутат и в предишния парламент, другите 115 народни представители на партията досега са гледали Народното събрание само по телевизията. Политически дебютанти, и, предполага се, без ангажименти и обвързаности с лапали от софрата на властта, са и повечето министри от кабинета на Борисов.

 

Каза го и главният прокурор Борис Велчев: Ако сега министри от Станишевото правителство влязат в затвора, това ще зададе стандарт и за следващите правителства, включително и за сегашното на ГЕРБ.

Сиреч, който и да дойде на власт, ако има пред себе си пример на облечен в раирани дрехи министър или друг властник, бая ще си помисли преди да бръкне в кацата.

Иначе досега най-многото, което рискуваха лапачите от държавната софра, е да ги разнасят по вестниците.

Ама от това не им пука. Те срам нямат.



Тагове:   мен,


Гласувай:
3



1. zaw12929 - Поздрав са постинга!
08.09.2009 20:32
Поздрав са постинга!
цитирай
2. cefulesteven - "Сиреч, който и да дойде на ...
08.09.2009 22:44
"Сиреч, който и да дойде на власт, ако има пред себе си пример на облечен в раирани дрехи министър или друг властник, бая ще си помисли преди да бръкне в кацата."

Това е! Дори и да е само показно, самият прецедент, който се съзнава, означава много, много. Пак ще трябва да кажа, не съм пуснал глас за настоящият премиер, но което не може да се отрече, не може.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319984
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930