Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2009 22:19 - Ау, колко съм притеснен, ужас!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
0



23:15
11.11.09 За съмнително имане ровят 25 г. назад автор: Труд, прочитания: 4920, коментари: 2 image Виж галерия 1 2 3 »

По абсолютно нов модел държавата ще бори необяснимите богатства. Предлага го Министерството на правосъдието в нов закон, представен вчера от зам.-министърките Жанета Петрова и Даниела Машева, Росен Кожухаров от МП и главния секретар на комисията “Кушлев” Георги Илиев. Занапред незаконните богатства ще се отнемат, без да се чакат присъди и без задължителното сега наказателно производство. Затова и новият закон ще се казва закон за отнемане в полза на държавата на незаконно (а не на престъпно, както беше досега) имущество. Запор, а после и конфискация ще се налагат от съда, ако разликата между доходи и имущество надхвърля 60 000 лв. Дали това е така ще установява комисията “Кушлев”. Тя се запазва в досегашния й вид и ще проверява имане за 25 г. назад. А проверяваният трябва да докаже, че богатството му е законно.

Комисията ще започва проверки по сигнали на граждани (не е изключено да са и анонимни), на фирми и на организации. Ще може и да се самосезира. Имотните проверки ще се правят и при започнати разследвания за 27 вида престъпления. Към досегашните - организирана престъпност, пране на пари, убийства, подкупи, и т.н., са добавени и престъпленията по служба (за които най-често гонят представители на властта) и сключване на неизгодни сделки. Проверки ще има и при образувани административно-наказателни производства за данъчни и митнически нарушения. Както и при установен конфликт на интереси. Въвежда се и нова категория “престъпен начин на живот”. Така ще бъдат проверявани и лицата, които са осъждани 2 или повече пъти за умишлени престъпления в рамките на 6 г., дори и да са реалибилитирани.

До доказване на противното за имущество на проверявания ще се смята и придобитото в брака в режим на общност, на разделност или по брачен договор.

Лилия ХРИСТОВСКА, Елена ЕНЧЕВА

В проекта за НПК: Вкарват резервни защитници по делата

Министър Маргарита Попова обяви новия проект за промени в НПК, за който “Труд” писа миналата седмица. Новост са резервните защитници по делата пред съда и в досъдебното производство. Резервите ще се назначават по преценка на съда или на прокурора, а ще влизат в действие, ако личният адвокат не се явява без уважителни причини. “Запасните” защитници ще са от списъка на Нациналното бюро за правна в помощ. Новият НПК затяга отлагането на делата и следствените действия заради ненавременна смяна на адвокатите или неявяването на някой от тях, ако са повече от един.

Промените възкресяват обаче “вечните” обвиняеми. Зачертава се сегашното дисциплиниращо правило, че ако прокуратурата привлече някого към наказателна отговорност и до 2 г. (за тежки престъпления) и до 1 г. за останалите не внесе обвинителен акт, обвиняемият има право да иска делото му да влезе в съда. Промяната бе в съзвучие с практиката на Евросъда и многобройните осъждания за проточени дела в Страсбург. Според министър Попова обаче това било амнистия и умишлено връзване на ръцете на държавата да разследва престъпленията.

В проекта няма нито дума за фалшивите болнични. Но въпросът щял да се реши в специална наредба за нетрудоспособността, където ще се запише, че заедно с болничните ще се представя и експертиза, която да важи за правосъдието.

По Татов закон прибраха имоти на Самоковеца

Преди да бъде приет законът за престъпното имущество през 2005 г., прокуратурата завеждаше дела за конфискация по реда на глава III от Закона за собствеността на гражданите (ЗСГ). Процедурата се движеше по Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), уличеният в нетрудови доходи трябваше да доказва произхода на имането, а не държавата.

Като шеф на софийската окръжна прокуратура именно Маргарита Попова отне иманетона Самоковеца. По ЗСГ държавата прибра и имоти от Боян Петракиев-Барона.

Може пък да е дошло време фойерверките да се превърнат в реални дела.

Взимат къпалня на осъден за контрабанда

Лятна къпалня с два басейна, съблекални, каса и кафе-бар в кюстендилското село Грамаждано могат да бъдат отнети в полза на държавата.

Вчера комисията “Кушлев” e завела дело в Кюстендилския окръжен съд срещу Петър Илиев и семейството му за имущества, оценени на 885 607 лв. Производството срещу Илиев е било образувано през декември 2008 г., след като влязла в сила присъдата му от Видинския районен съд. Кюстендилецът бил спипан на граничен пункт при опит за контрабанда на 930 диска DVD и 3800 CD.

По искане на комисията съдът е наложил обезпечителни мерки върху имуществата през юли т.г. Къпалнята е завършена в груб строеж върху терен от около 5,4 дка. Освен без нея Илиев и близките му са заплашени да останат без едноетажна сграда - зъболекарски кабинет с чакалня, 4 автомобила и сумите от 6 банкови сметки.

Европейски опит:

Германия не конфискува, но си прибират всичко

Един от най-суровите закони в Германия за незаконно забогатели е този за борба с данъчното укривателство. Законът предвижда затвор от 1 до 10 г. и парична глоба, равна на укритите данъци.

Конфискация във ФРГ няма, тъй като напомня на тоталитарния режим на Хитлер. Дейността на нашата комисия “Кушлев” във ФРГ се изпълнява от данъчните. Те строго следят за подаване на данъчни декларации както и дали декларираното съответства на имотното състояние и приходите на съответния гражданин. Държавата на всяка цена си иска данъците. Ако се установи укривателство, върху имуществото и банковите сметки се налага запор, докато съд се произнесе има ли престъпление. Ако това е така при влязла в сила присъда, прегрешилият носи последствията - затвор и довнасяне на укритите данъци. Ако не може да плати, неговото имущество се обявява за публична продан, за да си прибере държавата своето. Същото се отнася и за трети лица - ако осъденият е прехвърлил имот или пари, придобити със средства, върху които не са платени данъци, на името на съпруга, деца или други граждани, макар те да не са знаели, че законът е бил прегазен, и те носят последствията.

Ваня ЕНЧЕВА, наш кореспондент в БЕРЛИН

В Австрия налагат яки глоби

Санкциите за неправомерно придобито имущество са регулирани в Наказателния кодекс на Австрия. Законът, прилаган тук предимно при икономическа престъпност и измами, предвижда в повечето случаи парични глоби, определяни в зависимост от размера на нанесените щети. Санкцията може да нарасне при повторно нарушение.

Съдят както физически, така и юридически лица. Глоби се налагат и ако има обосновано предположение, че лица членуват в престъпни организации или в терористична мрежа, по този начин са се обогатили и нямат доказателство за произхода на имуществото - движимо и недвижимо.

Престъплението не трябва "да си струва". Това е гледната точка на министъра на правосъдието Клаудиа Бандион-Ортнер. Тя е за въвеждане на ускорено правораздаване в случаи на доказано неправомерно придобито имущество. Планирано е създаването на спецекипи, които търсят криминално придобито имущество, действайки паралелно с разследването и събирането на доказателствен материал. Наблюдава се не само заподозреният, но и близките му.

Къде са предимствата? Първо: делото не се протака с години, второ - засегнатите или жертвите получават бързо съдебно решение, трето - доказва функционираща правова държава и последното предимство е за съда - при ускорено правораздаване са необходими по-малко човешки ресурси.

Идеята за скоростно правосъдие в Австрия трябва да се разглежда в зависимост от новите реалности. С отварянето на границите скочи и престъпността и гореописаното предложение е опит да се практикува още по-ефикасно правораздаване.

Затова и редом със санкциониращи мерки Австрия е предвидила още повече мерки, защитаващи собствеността на гражданите.

Йорданка ВАЙС, наш кореспондент във ВИЕНА

Неплатени данъци за 11,5 билиона долара в света

По данни на неправителствената организация Tax Justice Network в света са укрити 11,5 билиона долара, върху които не са плащани данъци. Според експерти германци крият 600 млрд. евро в чужди банки. В Германия обаче вдигнеш ли палат или караш "Майбах", трябва да докажеш, че си си платил данъците върху сумите, които си вложил в имоти и вещи.

Проектът по-добър от “Петканов”

По мнение на специалисти новият законопроект е по-добър от действащия закон, известен под името “Петканов”.

Понастоящем, за да се стигне до конфискация, трябва да има влязла в сила осъдителна присъда за определен брой престъпления. Практически конфискацията върви на 6 инстанции - три съдебни и още толкова и по отнемането. Така реалното отнемане се точи с години.

В годишния доклад на Еврокомисията бе препоръчано да се подобри ефикасността на системата за замразяване на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Новият законопроект е взаимствал механизми и от Закона за собствеността на гражданите от соцвреме. “Парадиращото богатство изисква адекватно противодействие”, заяви Росен Кожухаров.

Подготвиха редакторите на отдел Правен, дизайн Людмил ВЕСЕЛИНОВ





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319950
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930