Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 23:02 - Това изобщо не ми е интересно, ама се натрапва в простраството! Боже пази ни от лицемери!
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.11.2009 23:18


Доган: Няма да изскочи заека, който управляващите търсят! image image
 

Дата: 13-11-2009 18:21

Читатели : 864

imageЛидерът на ДПС Ахмед Доган нарече поисканите от глвния прокурор имунитети на депутатите на движението от Силистренско Гюнай Сефер и Митхат Табаков "организиран опит за криминализиране на движението. Аз съм спокоен, защото знам за какво става въпрос", добави Сокола.

 

"Това е умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС като политическа организация", така лидерът на ДПС Ахмед  Доган коментира поисканите от Главния прокурор на България имунитети на депутатите на движението от Силистренско Гюнай Сефер и Митхат Табаков.

"Аз съм спокоен, защото знам за какво става въпрос. Явно продуцирането на скандали е един от начините да се отклонява общественото мнение от съществените проблеми, свързани с управлението на държавата", заяви Доган в Силистра, цитиран от Дарик радио.

Шефът на ДПС даде съвет на журналистите: "Сканирайте проблема като скандал и в последствие ще се убедите, че оттам няма да изскочи заека, който управляващите търсят".Доган сравни сегашната ситуация със скандала около "прословутото барбекю".

Според  депутата в Европейския парламентт Филиз Хюсменова, днешният случай и подобните напоследък, свързани с името на ДПС, не влияят добре на имиджа на България в Европа. "Още повече, че в момента се опитваме да печелим доверие и проекти", подчерта тя. image

Народният представител от Силистренско Гюнай Сефер, уличен в документни измами, заяви, че  не се притеснява от предстоящото разследване, тъй като през последните 10 години не бил подписвал никакви документи във фирмите си. Той бе в Силистра, където имаше областна отчетно-изборна конференция на ДПС, на която Сефер бе освободен от председателския пост, заради избирането му за народен преставител.

Главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетите на двама депутати от ДПС - Гюнай Сефер и Митхат Табаков, съобщи в началото на пленарното заседание в петък председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Според зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, Сефер и Табаков до края на деня ще депозират писмено заявление, с което дават съгласие да бъде възбудено наказателно преследване срещу тях. Двамата народни представители отсъстваха от пленарната зала по уважителни причини.

Сефер и Табаков са първи мандат народни представители в сегашния парламент.Гюнай Сефер е бивш областен управител на Силистра, педагог по образование. Митхат Табаков беше избран мажоритарно от Силистра. Той е бивш кмет на Дулово, лекар по професия.

Искането срещу Сефер е за образуване на досъдебно производство за престъпление по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс. Този текст от НК е за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Срещу Митхат Табаков се подготвя образуването на две наказателни производства. Едното е за престъпление по служба - чл. 282, ал. 1 от НК, а второто е за документна измама по чл. 212, ал. 5 от НК, престъпление по служба по чл. 282 ал. 2 от НК и за подкуп по чл. 302 "а" от НК.

Чл. 282, ал. 1 от НК е за престъпление по служба, при което длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Съдът може да постанови и лишаване от право да извършва определена дейност или пробация.

Чл. 282, ал. 2 от НК е за случаите, в които са настъпили значителни вредни последици или виновното действие е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение. Наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена длъжност.

Чл. 302 "а" от НК е за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай. Наказанието е лишаване от свобода от 10 до 30 години, глоба до 30 хил. лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния и лишаване от право да заема определена длъжност.

Става дума за злоупотреби с милиони левове, съобщи на пресконференция Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор. Митхат Табаков е разследван в качеството му на бивш кмет на Дулово по два различни проекта. Единият е за изграждане на път, а другият - за водопроводна мрежа.

В двата случая е нарушен Законът за обществените поръчки, в двата случая са използвани фирми, близки или до Табаков, или до Сефер. По същото време Сефер е бил общински съветник в Дулово.

imageПървото дело, по което прокуратурата работи, е за изграждане на асфалтова настилка от село Окорш до главния път Силистра-Шумен. Подадена е поръчка към Министерството на финансите, свързана с изграждане на участък от 7.3 км.
Сключен е договор с фирмата "Булмекс", собственост на Зекир Дюнмез, като фактическата собственост е на Гюнай Сефер, а прехвърлянето на собствеността е станало преди сключването на договора, посочи Кожухарова.

Договорът за пътя е подписан от Митхат Табаков, тогава кмет на Дулово, но не за 7.3 километра, а за 3.12 километра. Исканата сума е 1 223 293 лева. "Булмекс" е получило 356 661 лева.

На 10 май 2006 г. Табаков е развалил договора с "Булмекс" заради забавянето на строително-монтажните работи. Обявявана е нова обществена поръчка, която отново е за 7.3 километра пътен участък и отново строително-монтажните работи е трябвало да започнат от самото начало.

Този път търгът е бил спечелен от дружеството "Гелек", собственост на Сефер. Приложена е същата схема с протоколите и "Гелек" е получило 373 хил. лева. След приключване на работата на двете фирми са изградени едва 1.7 километра от пътя. В протоколите се отчита, че двете фирми са поставили общо два пъти по четири сантиметра асфалтово покритие на пътя. Пътното съоръжение няма канавки, не е широко шест метра, както е трябвало, каза Кожухарова.

Все още по случая няма повдигнати обвинения.
За Табаков има данни, че по банковите му сметки са постъпили над 1 млн. лева. Според справка за мандата му 2004-2008 г. като кмет са му изплатени 73 211 лева като заплата. Средствата от около 1 млн. лева не са декларирани, не са обявени по никакъв начин, добави Кожухарова.

Другото производство е по сделка за водопровод в Дулово. Парите този път са по оперативната програма "Околна среда". Идеята е била да се изгради нова ВиК-мрежа на местата, където няма такава мрежа, а съществуващата да се подмени с нова.

Печели фирма "Джеми" с управител Зехир Мерт, тъст на Сали Табаков - брат на кмета Митхат Табаков.
Кожухарва заяви, че разследването е установило, че "Джеми" се е занимавало само с внос на автобуси от Турция и никога до деня на конкурса не се е занимавало със строително-монтажни работи.

Договорът между "Джем" и кметството е сключен на 8 юни. Превод на пари не се е осъществил, защото "Кантиери модерни - ГБС" обжалва решението за отстраняване. По това дело Табаков ще бъде разследван за нарушение на Закона за обществените поръчки, тъй като двете фирми са отстранени неправомерно.
Неотдавна в. "Сега" публикува развитието на голяма обществена поръчка, тръгнала със скандал, в който бе намесено и името на Митхат Табаков.

Като кмет на Дулово той възлага на фирма, ръководена от брат му Сали Табаков, поръчка за 18 млн. евро.
Става дума за обявена в началото на т.г. от община Дулово процедура за проектиране и изграждане на градска ВиК мрежа с пречиствателна станция.

Оферти подават трима участници: "Понс Одесос" ООД - Бургас, "Джеми" ООД - Варна, и сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД. Проектът е за 18 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" на ЕС. На 12 май тръжната комисия, съставена от четирима общински чиновници и външен експерт от списъка на Агенцията за обществените поръчки, се събира на първо заседание. Комисията преглежда документите, констатира, че формално всичко е наред, и се опитва да закрие заседанието и да насрочи ново, на което да бъдат отворени ценовите предложения.

От италианската компания обаче настояли офертите да бъдат отворени, огласени и вписани в протокола - за да е сигурно, че няма да има подмени.

Избухва скандал.
Комисията обявява, че "Кантиери Модерни" - ГБС Русе, предлага 400 дни за изпълнение и 50 години гаранция за построените съоръжения, "Понс Одесос - съответно 540 дни и 50 години, а "Джеми - 1004 дни и 15 години.
На следващото заседание изненадващо тръжната комисия обявява, че пристигнал факс, че ГБС - Русе смята да се оттегли от участие, което напълно смайва италианците.

В крайна сметка "Кантиери модерни" - ГБС - Русе, и "Понс Одесос" са декласирани, тъй като са предложили "нереално" кратко време за строителство. Комисията препоръчва на община Дулово да сключи договор с "Джеми" ООД. Ценовото предложение на тази компания е 34 651 510 лв. без ДДС, малко под тавана, определен за тази обществена поръчка.

Фаворитът "Джеми" ООД не е случайна фирма, отбелязва "Сега". Неин основен собственик е Захир Мерт - известен като доставчик на ученически автобуси от Турция, поръчани от Министерството на образованието. Дъщерята на Мерт е съпруга на Сали Табаков - брат на тогавашния дуловския кмет Митхат Табаков. Сали Табаков е търговски директор на "Джеми".

afera.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319947
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930