Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2015 11:52 - Спомен от 2011
Автор: emil60 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1835 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2015 11:57


  Октоподът и херингата
Напъните да се политизира рязането на мафиотските пипала са прах в очите image   петък, 19 февруари 2010

Владимир Левчев


В последните няколко дни в медиите се появи от небитието един мрачен глас - на бившия главен прокурор Никола Филчев. "Скромният пенсионер" с мръсната уста и още по-мръсните (както се твърди) ръце възкръсна, за да се защитава от обвинението, че е бил поръчител на убийства и покровител на Алексей Петров.

И какво ни каза той? Че истинският виновник (не само за съществуването на бившия милиционер Петров-Трактора, но и за съществуването на мафията изобщо), истинският виновник за всичко и престъпник бил не друг, а Иван Костов. Волен Сидеров също обвини Костов и цялото СДС за Трактора. Сякаш Петров не е бил милиционер и барета още по Живково време и сякаш не Станишев, а Костов е създал ДАНС  - агенцията, задкулисно дирижирана от Трактора. Всички си спомняме добре и предизборното клипче на Меликов-Станишев с брадвата и сатанинския образ на Костов зад гърба на Бойко Борисов... Защо все Костов се привижда на нашите политици?
Има едно английско понятие - red herring (червена херинга), което означава отвличане на общественото внимание. Когато политиците имат проблеми, размахват червената херинга, за да отклонят погледа на народа от истинския проблем. В нашия случай проблемът се казва "Октопод", а херингата е синя. И май се казва Иван Костов.
А иначе, каква може да е връзката между Сидеров и Филчев, та и двамата размахват същата синя херинга? За Филчев бившият външен министър Соломон Паси недвусмислено каза, че е свързан с КГБ. Той също така каза, че правителството на Станишев е върнало достъпа на руските тайни служби до наша секретна информация.
Но с какво толкова плаши всички дори и някои бизнесмени, бившият министър-председател и лидер на СДС? Костов отдавна не е на власт и беше на власт само 4 години от последните двайсет. Но точно в тези четири години българската валута, чрез борда, беше реанимирана след Виденовската хиперинфлация. Точно в тези години страната ни, лутаща се дотогава в ничията територия на посткомунистическия хаос, тръгна ясно и категорично по евроатлантическия път. Правителството на Филип Димитров преди това беше много бързо свалено и не можа да довърши работата си. След Беровия застой и мутризация времето на Жан Виденов беше дъното.  
Не съм бил в България по време на правителството на Костов. Знам, че той е направил и някои неприятни грешки, включително назначаването на Филчев за главен прокурор. Знам, че е ядосал много хора с известна арогантност в поведението си. Но аз помня България отпреди правителството на СДС и видях как изглеждаше след това. За мен като човек, идващ от чужбина, разликата беше рязка, огромна и недвусмислена. От една мизерстваща, управлявана от улични мутри и "охранители" страна с 1-2 долара месечни заплати на хората България се беше превърнала - поне наглед -  в европейска страна. След кабинета на Костов, който изправи страната на крака, следващите правителства не са отклонявали България от избрания тогава път - и ето, ние сме сега и в НАТО, и в Европейския съюз. Може да сме най-бедната страна в ЕС - но все пак сме страна със стабилна валута, сигурна банкова система и икономически растеж.  
Откъде тогава се взема тази повсеместна ненавист към Костов, по чието време нещата тръгнаха в тази посока? Моето обяснение е, че при приватизацията, колкото и грешки да е направил, Костов все пак не е дал на нашата мафия и на остатъците от бившата ДС очакваната от тях порция от държавната баница. (Тогава още не се казваше пица.) И затова не могат да му простят.
Така или иначе - това отдавна е минало. И да се ровим в миналото сега, когато правителството на Бойко Борисов има смелостта да започне война с Октопода, означава пак да развяваме червената (или синята) херинга, да политизираме нещо, за което би трябвало да имаме национален консенсус. Октоподът на мафията трябва да бъде изваден на показ и обезвреден
А докъде са стигали пипалата му, би трябвало да установяват прокуратурата и съдът - не политиците.
Но аз бих използвал и друга, по-мрачна метафора. Мафията е една смъртоносна болест в организма на страната ни. Тя е може би родена в лабораториите на бивши тайни служби, но е пуснала метастазите си навсякъде. Дори и в съдебната система, което е най-страшното. Надежда за оздравяване все пак има. Но трябва систематично да инжектираме добрите медикаменти - европейски правов ред и капитали - във вените на нашата икономическа система. Имахме неотложна нужда и от хирургическа намеса. В това отношение правителството на Бойко Борисов засега се справя блестящо. И то би трябвало да се подкрепя без партийни пристрастия. Отклоняването на вниманието към партийни боричкания само може да попречи на борбата с престъпността. Нека първо се заловят мафиотите и се установят фактите. Тогава - да се надяваме - ще се разбере и кои политици са били свързани с Октопода.



Тагове:   факти,   политици,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emil60
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3319560
Постинги: 765
Коментари: 1064
Гласове: 5233
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930